KOPEKLERİN KİŞİSEL HAKLARI
Ben; ben olmalıyım (kopeğin kendi olma hakkı)
Kopeğinizin koşmaya, havlamaya, kemirmeye, hoplamayıp zıplamaya, kazmaya ve vucudunu calıştırmaya gereksinimi vardır. Kopek olmasına izin verilmelidir.
Yanlız kalmak istiyorum (kendine ait bir yere sahip olma hakkı)
İdeal olan ev ici kafesi olsa bile bir yatak ya da guvenli herhangi bir nokta da iş gorur. Kopeğinizin yanlız kalacağı, kemiğini kemirmeceği ya da hic bir şey yapmadan dinlenebileceği kendine ait bir yere ihtiyac duyar.
Akıl harcanamayacak kadar değerli bir şeydir (surekli eğitim hakkı)
Kopeğinizinde bir aklı olduğunu ve bunu kullanmaya gereksinimi duyduğunu unutmayın. Onun zekasından faydalanın ve onu eğitin. İtaat eğitiminin kopekleri robota donuşturduğu hikayesini bir kenara bırakın. Keyifli bir eğitim sizin ve kopeğinizin birbirinizi tanımak ve birlikte guzel vakit gecirmenizi sağlamak icin iyi bir fırsattır. Oğrendiklerinizi surekli evde de uygulayın. Tasmasını takarken ona oturmayı, ayaklarının altını silerken ayakta beklemesini oğretin.
Kopekler eğlenmek ister (kendi turunden arkadaş edinme hakkı)
Kopek sizinle gecen zamandan tabii ki keyif alır; fakat bu yeterli değildir. Kopeğiniz sadece kopek olabilmek icin diğer kopeklere de ihtiyac duyar. Başka kopeklerle yeterince sosyalleştirilmemiş kopeklerin kendine guvenleri duşuktur ve genellikle kendinden emin olmamak onları saldırganlığa iter.
Bana bakacak biri (korunma hakkı)
Kopeklerinizi duzenli veteriner ziyaretleri ile sağlık problemlerine karşı koruyun. Ona yuksek kaliteli bir diet sunarak yanlış beslemenin onune gecin. Ona yeterli egzersiz imkanı sunup tuy bakımı yaparak rahat ve zinde hissetmesini sağlayın. Kopeğinizi dovme, mikrocip ve kimlik madalyonu ile calınmalara ve kaybolabileceği durumlara karşı koruyun. Onu citle cevrili guvenli bahcesinde tutarak dunyanın kotuluklerine karşı tedbir alın . Tasmasız ve yanında bir insan olmadan dışarda dolaşmasına izin vermeyin. Asla; ama asla unutmamanız gereken son şey ise, hic bir kopek tasmasız %100 kontrol altında değildir ve dunya uzerinde guclu reflekslere sahip cok az surucu vardır.
Kopeğinizin başka bir hakkı daha vardır: kısırlaştırılma hakkı
Kısırlaştırılmış kopek, ciddi bir problem olan aşırı pet populasyonuna katkıda bulunamaz. Bana inanmıyorsanız sokaklara ve hayvan barınaklarına bir bakın. Uretim sadece profesyonel ureticilerin işidir. Ayrıca kısırlaştırılmış kopekler belirli sağlık problemlerinden de muaftır. Veteriner hekiminizle pyometra ve prostat komplikasyonları konsunda konuşunuz.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Kopeklerin kişisel hakları [edt]