Av kopeği eğitiminde, yıllardır klasik yontemlerle veya eş ve dosttan duyduğumuz bilgilerle kopeklerimizi, ava hazırlar, av esnasında yaşanan problemleri de, bu tekniklerle gidermeye calışırız... Avlanmak; neticede bir zevk olayıdır. Bu nedenle de hobi ve spor olarak gorduğumuz bu olayda hic birimiz problem yaşayarak strese girmek istemeyiz. Yıllarca bu klasik eğitim yontemlerinden dolayı, bazı av kopeği ırkları icin yakıştırmalar yaptık ve daha da ileri giderek bazı ırkların klasik eğitim hatalarını kendilerine fatura ederek bu ırkların kalıtımsal ozellikleri dedik (Drahthaar kalıtımsal olarak sert av yapar gibi)... Kopek eğitiminin evrensel olduğunu hepimiz biliyoruz. Av kopeği eğitiminde, kopeğin yaptığı hataları, ağırlaştırılmış ceza yontemleri ile gidermeye calışırız, Av kopeğinin avı sıkması halinde; olu bıldırcının icine bir kac tane 6 lık civi koyarak, kopeğimizi canını yakıp, sıkma problemini cozmeye calışırız...Tum pointer ırklarını veya setter ırklarını, tek karakter catısı altında toplayarak, eğitim yontemlerini tek duze vermek isteriz. Cok acıdır ki, bazı avcı dostlarımızın ağzından, kopeğinin avda yaptığı hatadan ve bu hatanın cozulemediği icin kopeğini avda vurduğunu duyarız. Burada Av kopeği eğitiminin, doğru yonlendirmeler ve doğru, negatif ve pozitif takviyeler ile nasıl hedef sonuca ulaşabileceğimizi hep birlikte goreceğiz.
Konumuz dışında olmasına rağmen, yavruluk doneminin ne kadar onemli olduğunu vurgulamak icin size bir ornek vermek istiyorum. Rottweiler ırkının hepimiz tarafından sert bir karaktere sahip olduğu ve bulunduğu bolgeyi ve sahibini yuksek derecede koruduğu bilinmektedir. Pekiyi, cevremizde etrafı ile barışık, her gorduğune kuyruk sallayıp, yakınlaşmak isteyen rottweiler yok mu?... tabii ki cok sayıda var, bunun en basit orneği de, bu yıl icerisinde, ciftlik merkezine koruma ve guard eğitimi icin getirilen kopeklerin % 60 ının rottweiler olması, Hani bu kopekler cok serttiler, gudusel olarak bolgelerini ve sahiplerini eğitime ihtiyac duyulmadan koruyacaklardı ?... Demek ki, kopeğin bazı kalıtımsal ozellikleri, territoryumlarından dolayı değişikliklere uğrayabiliyormuş, Bu da şunu gosteriyor ki, kopeklerin eğitiminde, klasik ve atadan kalma yontemleri değiştirmemiz ve kopeğimizin eğitiminin yavruluk doneminde başlamamız gerekiyor...Aşağıda kopeğin donemler halinde tabii tutulması gereken eğitim mufredatını detaylı olarak yazdım, Bazı eğitici arkadaşlarım ve bazı avcılar bu konuda bana katılmadılar. Kesinlikle goruşlerine saygı duyuyorum...
Dilerseniz, eğitime kopeğimizin yavruluk donemini inceleyerek başlayalım. Oncelikle, kopek neden oğrenir?. Bu konuyu biraz acalım. Kopeğin oğrenmesinin temel noktası motivasyondur, Kopek icin her davranışın yapılmasında ve oğrenilmesinde mutlaka bir sebep vardır. Kopeği bu davranışa iten, yon veren, şiddetini ve devamlılığını sağlayan motivasyondur. Biraz oncede kopeğin avı ciğneme orneğinde belirttiğim gibi, bu hareketini ortadan kaldırmak icin onu cezalandırmak yerine, bu motivasyonu tetikleyen motifi bularak, pozitif takviye ile sonuca ulaşmak en akıllıca yontem olacaktır.
Şimdi; yavru av kopeğinin sosyalizasyon donemini ve bu donemde oluşmakta olan kritik faz surecinin, eğitimde ne kadar onemli olduğuna bakalım. Bu donem (3-12 haftalık) kopeğin, diğer kopekleri ve insanları tanışmaya başladığı, ozelliklede insanlara guveninin olumlu veya olumsuz yerleşmeye başladığı ve yavru kopeğin kişilik karakter yapılanmasının olgunlaşmaya başladığı bir surectir. Bu safhada, yavru kopeğe yaklaşım tarzımız, ses tonumuz, fiziki mudahalelerimizde son derece dikkatli olmamız gerekmektedir. Ozellikle bu kritik faz surecinde yavru kopek uzerinde istemeyerek yapılacak hatalar, kopekte fobi oluşmasına ve oluşan bu fobilerin kalıcı seyretmesine neden olacaktır. Yavru kopeğin sosyalizasyon doneminde, onunla iletişim kurarken, ozellikle de oyun oynarken, oyun skorunun hep onun lehine olmasına dikkat edelim. Onun lehine sonuclanacak oyunlar, kopeğin kişilik yapılanmasında hem kendine hem de sahibi olarak bize guvenmesini sağlayacaktır. Bir sonraki donemi olan Juvenil donemde de, sosyalizasyon doneminde dikkatli yoğurduğumuz kopeğin kişilik yapılanmasının, pozitif yansımasını goreceğiz. Juvenil donem, yavru kopeğin 12. haftalıkken başlayan ve yavruluk doneminden genclik donemine geciş yaptığı ve hayatında ilk eğitimlerle tanıştığı bir donemdir. Buradaki eğitimden kastım klasik anlamdaki itaat ve ihtisas eğitimleri değildir. Av Kopeği eğitim mufredatının (yavru kopeğin eğitim safhasının) tatbik edilmeye başlandığı donemdir. Ozellikle genc kopeğin bu donem icerisinde oluşmaya başlayan ben merkezcilik duygusu ve oyuna duşkunluğu eğitimde avantaj olarak kullanılmalı, yavru kopeğin oyun takozuna alıştırılması ve yavru kopeğin oyun takozunu getirmesi konuları, hatasız olarak gecilmelidir. Yetişkin Kopeğin eğitiminde, emesyonel davranış, ne kadar hatalı ise, juvenil donemdeki kopeğin eğitiminde emesyonel davranış tam tersine o kadar faydalıdır. Genc kopeğin eğitim mufredatında belirtilen safhalar gecilirken, istenmeyen hareketlerin kopek tarafından yapılmasında kesinlikle ceza uygulanmamalı, bunun yerine negatif takviye uygulanmalıdır. Aynı şekilde istenilen hareketlerin kopek tarafından yapılmasında da, pozitif takviye uygulanmalıdır.
Av kopeğinin eğitiminde, ferma ve aport kadar gerekli olan bir ozellik de kopeğin silah sesine alışkanlığıdır. Silah sesine alıştırma eğitiminde başlangıc noktamız yine juvenil donemde iken olmalıdır.Kopekler relatif olarak duyarlar, insanlara gore 5 kat daha fazla duyma yeteneğine sahip olan kopekler 45 kHz e kadar duyabilmektedirler. 3 aylığını tamamlamış, koku alma ve gorme duyusu gibi işitme duyusunun da olgunlaştığı bu donemde kopek yuksek gurultuye alıştırılmalıdır. Burada onemle dikkat etmemiz gereken konu, silah sesi gibi yuksek gurultuye sahip seslere kopeğin bir anda alışmasını beklememek gerekir. Eğitimdeki hedef, kopeğin duşuk seviyeden, yuksek seviyeye kadar kademeli olarak sese alıştırılmalıdır. Kopeğin yuksek sese alıştırılmasında, kopeğin anksiyete durumu dikkatli gozlenmeli, anormal (korkma, kacma gibi) durumla karşılaşılması halinde, kopek geri beslenmeye alınarak problem yaşanan bolum pozitif takviye ile guclendirilerek tekrar gecilmelidir. Bu eğitiminin tatbikinde, kopeğe alıştırılacak olan yuksek sesin, uzak mesafeden yakın mesafeye doğru kademeli olarak ve duşuk sesten, yuksek sese (tabanca sesinden, tufek sesine) doğru artırımla verilmesi gerekmektedir. Eğitimin odul programında, ilk 2 gun sabit aralıklı fiziki ve sozlu odul programı, 2.gunden sonraki eğitimlerde değişken aralıklı sozlu ve fiziki odul programı uygulanmalı, 2. safhada fiziki odulun yerine sozlu odul ağırlıklı olarak uygulanmalıdır. Her zaman anlatmaya calıştığım gibi, doğru zamanda, doğru eğitim mutlak başarıyı getirecektir.
Av kopeklerinin temel ve ileri itaat eğitimleri, diğer ırklarda uygulanan itaat eğitim mufredatlarından farklıdır. Bu eğitimde ozellikle dikkat edilmesi gereken konu, av eğitim mufredatı ile temel ve ileri itaat eğitim mufredatları aynı anda uygulanmalı, kopeğin gorev ve adaptif zekası aynı zamanda calıştırılmalı ve yonlendirilmelidir. Av kopeklerinin genclik donemlerinde, verilen eğitimlerde yapılan hatalardan dolayı, olgunluk ve aktif av donemlerinde ferma ve aport problemleri yoğun olarak gozlenmektedir.
Alıntıdır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Av kopekleri eğitimi [edt]