Kedilerde astım hastalığı insandakine benzer şekilde, değişik sebeplere bağlı olarak solunumun tıkanması ile seyreden bir hastalıktır. En karakteristik ozelliklerinden biri de hastalığın steroid tedavilerine hızlı cevap vermesidir. Astım, genellikle 1-7 yaş arasındaki kedilerde, yılın herhangi bir doneminde ortaya cıkar. Her 100 kediden birinde gorulebilir. Dişi kedilerde gorulme sıklığı erkek kedilerden iki kat fazladır. Siyam ve Himalaya ırkı kedilerde de diğer ırklara gore daha cok rastlandığını gosteren bilimsel calışmalar var.
Hastalığın en bariz belirtileri, oksuruk ve hırıltılı solumadır. Cok şiddetli astım ataklarında hızlı solunum darlığı ve ağız acık vaziyette soluma gorulur. Şiddetli oksuruk nobetlerinin ardından kusma da olabilir.
Kedilerde astıma yol acan bircok faktor var. Alerjik etkenler, virusler, bakteriler ve akciğerlerde mukoza sıvısı salgılarını artıran ve yangıya sebep olan diğer hastalık etkenleri gibi. Dış etkenler, hava yollarında daralmaya yol acarak belirtilerin şiddetlenmesine yol acabilir. Polenler, sigara dumanı, spreyler ve parfumler, kuş tuyu yastıklar ve değişik tozlara alerjisi olan kedilerde de astım krizleri gorulebilir. Nadir olarak gıda alerjilerine bağlı astım da gorulur.
Astımlı kedilerin tedavisinde hastalığın sebebine yonelik ilacların yanı sıra, solunum darlığını ve krizleri ortadan kaldırmaya yonelik ilaclar da kullanılabilir.
Alintidir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Kedilerde Astım [EDT]