Cevrenizde bir cok traş olmuş kopek gorursunuz. Hele ki bu yaz gunlerinde neredeyse tuylu kopek bulmak zor. Derler; bu yaz sıcağında kopeğini traş ettir. Rahatlasın. Bende bu kafalardan birine uydum. Size neden traş ettirmeniz gerektiğini, neden ettirmemeniz gerektiğini anlatayım. Kendi başımdan gecmiştir;

Oncelikle ben kopeğimi evin icinde besliyorum. Evin icinde beslediğim icin haliyle sıcak olur, kopeğim sıcaklamasın diye traş ettirdim. Ancak atladığım bir nokta vardı. Evin icinde beslediğim icin ben neredeysem oda oradaydı. Haliyle ben sıcakta oturmuyorum.

Klima olduğu icin bulunduğum yer hep klimalıydı. O nedenle kopeğimi traş ettirmem biraz sacma olmuştu. Kopeğim traş olsada olmasada yinede rahat olacaktı.
Bir diğeri ise kopeğimin kulakları tahriş oldu. Bu tahriş sadece kızarıklıktan ibaret değil. Once alerjisi var sandım ancak biraz araştırdıktan sonra yeni traş olmuş kopeklerin vucutlarının belli bolgelerinde ve kulaklarında tahriş olabilirmiş. Bu tahriş gercekten cok kotu. Hem gozle gorulmesi acısından, hemde kopeğinizin canını acıtması acısından. Paşa durmadan kulağını kaşıyor ve kafasını sallayıp duruyordu. Acaba kulağının icine tuy mu kactı falan derken bir baktım kulaklarının her yerinde sanki sivilce gibi, ici dolu yeşil yeşil kabarcıklar cıkmış, kaşıdığı icin bu kabarcıklar patlamış, kanamış ve kabuk bağlamıştı. Ama gercekten cok kotu bir goruntuydu. Bir kac gun, gunde iki kez bepanten surdum ve bir hafta da gecti. Ancak kopeğim traş olduğu zaman tahriş olduğu icin bir daha traş ettirmeyi duşunmuyorum. Ben yine ucuz atlattım diye duşunuyorum. Cunku bazı kopeklerin her yerinde dediğim şekilde kabarcıklar cıkabiliyormuş. Hic mi olumlu tarafı yok? Var.
Oncelikle kopeğimi traş ettirmemin asıl sebebi sıcaklardan bunalması değil, kene-pire bulaştı mı acaba bunu gorelim, temizleyelim duşuncesiyle traş ettirdim. Traş edildiği zaman kopeğinizin derisi dahi gorunduğu icin keneleri, pireleri, ona yapışan başka maddeleri gorebilmeniz mumkun. Kopeğimde kene ve pire yoktu. Ancak cok miktarda pisi pisi otu vardı. Bunlar tuylerine değil, derisine yapışmışlar. Kopeğinizi bunlar cok rahatsız eder ve kaşınmasına neden olur. Ancak kaşıyarak cıkacak turden bir ot değil bildiğiniz gibi. Cok kaşıdığı icinde tahriş olma ihtimali cok yuksek. Ayrıca kaşındığı icin acaba kopeğime kene mi bulaştı duşunceside sizi psikolojik olarak cokertir. O nedenle, bu gibi şeylerden şupheleniyorsanız traş ettirdiğiniz zaman her şey gun yuzune cıkıyor. Ayrıca (daha bilmiyorum, kulaktan dolma bir şey) traş ettirdiğiniz zaman yeni cıkacak olan tuylerin cok daha sağlıklı, guzel ve parlak olduğunu soyluyorlar. Tabi bilemiyorum.

Sonuc olarak; kopeğinizi traş ettirmek istiyorsanız ettirin. Eğer sonuctan memnun kalırsanız, senede bir traş ettirebilirsiniz. Ancak dediğim gibi kopeğinizin vucudu tahriş oluyorsa yada başka bir sorun cıkarsa traş ettirmeyin. Kopeğini bahcede besleyenler icin traş ettirme ideal olabilir. Ancak şunu da duşunmek gerek. Kopeğinizin tuyleri olmayacağı icin guneş onun derisini doğrudan etkileyecektir. Guneş carpması riski, guneş yanıkları vb… gibi sorunlar goz onunde bulundurulmalıdır. Evin icinde besleyenler icin bence traş gereksiz. Cunku, evinizin ici buyuk ihtimalle klimalı yada vantiratorlu olacağı icin kopeğiniz onunla serinleyecektir.

Alintidir.