Hamur malzemesi;
1,5 su bardağı un Yarım bardak şeker 75 gr tereyağı 1 adet yumurta 1 adet vanilya şekeri 1 yemek kaşığı kabartma tozu (1 paket )
İc malzemesi;
500 gr suzme yoğurt 2,5 bardak sut Yarım fincan sıvı yağ 1 fincan şeker 2 yumurta 1 yemek kaşığı limon suyu 1 vanilyalı puding
Jolesi icin:
3 kaşık buğday nişastası 3 kaşık şeker 1,5 bardak su Yarım limon suyu Minik portakal kabuğu
Uzeri icin:
Dilediğiniz meyveler
Hazırlanışı;
En başta fırınımızı ısıtmak icin acıyoruz ve yuvarlak kelepceli kalıbımızı (benim kalıbım kalp şeklinde idi) gecen sefer yaptığımda yağlı kağıt kullanmıştım. altına bu sefer tereyağından bolca surdum yağlı kağıt kullanmadım.
Hamur malzemelerinden once şeker, eritilmiş tereyağı, vanilya şekeri ve yumurtayı iyice karıştırdım. Daha sonra unu ve kabartma tozunu azar azar ilave ettim.
Sıvı karışıma gecen sefer 750 gr kadar suzme yoğurt ve 1 fincan sıvı yağ kulanmıştım bu sefer sıvı yağı ve suzme yoğurdu azaltım (cok yuksek olaması ve daha sağlıklı olması icin azaltım) aslında şekerli de yarımdan biraz fazla yanı 3/4 olarak kullanabilirsiniz, bir dahakine oyle yapacam.
Evet sıvı karışıma usteki butun malzemeleri ekleyip mikserle puruzsuz kıvama gelene kadar karıştırıyoruz.
Hamuru tepsimize klasik yapımında tarif etiğim şekilde yayıyoruz ve sıvı malzememizi dokup dikkatlice fırına veriyoruz. 180-220 arası sıcaklıkta 50-65 dk fırınınıza gore pişiriyoruz. Pişti ama hala sıvı gibi durması normal soğuyunca katılaşıyor. Gene fırından cıkarınca kek gibi sonuyor o kabarıklık iniyor oda normal korkmayın.
Piştikten sonra soğuması icin kendi haline bırakıyoruz. Soğusa da kelepceli kabından cıkarmıyoruz. Ilındıkdan sonra gonlumuzce meyveleri temizleyip dilimleyip yerleştiriyoruz. Ben kivi, portakal, mandalina ve nar tercih etim.
Jole malzemelerinin hepsini bir tencerede pişiriyoruz. İyice kaynayıp kopurmeye başlayınca 1 dk sonra altını kapatıp surekli karıştırmaya devam edip soğutuyoruz. Soğuyunca kalıpta olan pastamızın uzerine iyice meyvelere surerek jolemizi yayıyoruz. Kalıba gelecek şekilde en dip kenarlarına dahi dokuyoruz. Kalıp cıkınca goruntusu duzgun olacak. Bu işlemde bitince iyice soğuması icin buzlukta yarım saat dinlendiriyoruz. Daha sonra buzdolabında 1-2 saat dinlenirse daha iyi oluyor, hata 1 gece bile kalabilir sorun olmaz. Servisten once kalıbımızdan cıkarmadan bir catalın yada kaşığın sap kısmı ile kibarca joleli itiyoruz ama jolenin şekline zarar vermeden sadece kalıpdan kolay cıksın diye yapılan bir işlem bu.
Afiyet olsun..