Bu konuyu acmamdaki maksat kopek alıcak arkadaşlara yardımda bulunmak amacı guttum, umarım yardımcı olabilirim.
Oncelikle kopek alıcak arkadaşlarım gorunuşleri, duruşları ve hava atmak amaclı kopek almamalılar..Kendilerine en uygun kopeği secmeliler bunu konuyu şoyle acmak isterim ;
a-) İlk kopek bakanlar;
1-) İlk kopek alıcak arkadaşlar, rottweiler,pitbull, dogo,kangal, akbaş,alman kurdu, husky gibi Alfa olma gudusu yuksek, dominant kopekleri almamalarını tavsiye ederim.Bu kopek ırklarını tercih etmemeliler dememin sebebi ise şudur, Eğitilebilirlikleri sizin kopeğinizin uzerinde baskı kurmanızla alakalıdır, ve ilk kopeği olucak arkadaşlar bu baskıyı ben nekadar kurarım diyipte yola cıkarlarsada işin ucunu bir yerlerde kacıracaklardır..
2-) İlk kopek alıcak arkadaşlarıma eğitebilirliği kolay olan ırklar onerebilirim, Golden,Labrador,Bull terrier,Doberman, Boxer gibi kopekleri onermek isterim bu kopekler hem zeki hemde eğitilebilirlikleri yuksektir..Bir cok kişi uzerlerinde baskı kurabilir ve doğru sosyalleştirme ve eğitim verebilir.
b-)Kopek Seciminde kendimize sorulması gereken bazı sorular vardır( bu sorular ilk kopek alıcak arkadaşlar icinde gecerlidir) Şimdi o sorulara gelelim;
1-) Nekadar maddiyatım var kopeğime duzenli olarak nekadar para harcaya bilirim...!
Eğer maddi gucunuz yoksa kopek almamanızı tavsiye ederim profesyonel kopek bakımı tipik bir cocuk bakımından farkı yoktur..
2-)Alıcağım Kopeği nerede bakıcam ? sorusu ikinci sorumuz olmalıdır cunku alıcağınız ırk ev icinde bakılacak bir ırk ise, buyuk boyutlu kopeklerden yumuşak ve gur tuylu kopeklerin evde bakımı size zorluk cıkartıcaktır, ve tuy dokumlerinde evinizde yaşayan ferdler icin sağlık problemi teşkil edicektir..Tuylerini nekadar tarasanızda yinede onune gecemiyceksiniz..Unutmayın buyuk kopeğin herşeyi buyuk olur pisliği maması, yatacağı yeri, size sorun cıkartıcaktır, ve buyuk KOKU sorununuz olucaktııri eğer titiz ve pimpirik bir anneniz var ise ya kopeğiniz yada anneniz evi terk edicektir bir sure sonra...
3-) Kopeğime nekadar zaman ayıra bilirim ? Bu soru muhim bir sorudur cunku her kopek ırkının belirli bir egzersize ihtiyacı vardır, yani bir doberman alıp gunde 1 saat ayırmanız kopeğinizin fiziksel bozukluklarına neden olabilir, kopeğinize ayırcağınız zaman sırf oyun amaclı olcak bir zaman değildir, bunun egzersizi, taranması, banyosu, tırnak bakımı, diş bakımı olucaktır..bunları goz onune alarakta kucuk kopek ve orta ve sert tuylu kopekler almanızı tavsiye ederim..
4-) Yaşadığınız yorenin iklimi nasıl ? son sorumuz bu olmalıdır kendimize eğer antalya gibi bir yerde husky bakmak kopeğe işkence cektirmekten farksız değildir.Aynı şekilde erzurum gibi bir yerde pitbull yada dogo bakmak kopeğinizi intihara itmekten farkı yoktur..Unutmayın alıcağınız kopek Sırf SİZİN ZEVKİNİZ icin alınacak ve onun butun sorumluluğu sizin uzerinizde...
c-)Şimdi kafamızda kendinimize gore bir kopek ırkı bulduğumuzu farz ediyorum ve bu konu hakkında yine kucuk 1-2 madde yazmak istiyorum
1-) Alıcağımız kopeğin Turkiyedeki durumu ve koşullarını araştırmanızı oneririm..Yani Pitbull dogo gibi bir ırka yonelicekseniz yasaklı ırklar konumunda olduğunu bilmeniz ve ona gore davranmanız gerekmektedir..
2-) Turkiyede 300 tl den başlayan fiyatlardan doberman, dogo, gibi kopek cinsleri satılmakta bu fiyatlar 800 tl 1000 tl ye kadar yukselmekte, bu konuda dikkat etmeniz gereken şudur ucuz ise vardır bir hilesi pahalı ise vardır bir hikmeti, ama bu aynı zamanda ucuz olup kotu olduğu anlamına gelmiyor, kopeğe 800 tl gibi bir para vermekte sadece sacmalıktır, Amator yetiştiriceler( senin benim gibi ciftliğe yada bir kennele dahil olmayan) piyasada varlar fakat sizde kalkıp alman kurdu, kangal gibi bir ırkı amatorlerden almamanızı tavsiye ederim, en azından anne baba gormeden almayın derim cunku bunu dememin sebebi şu, bakın Cins kopeklerde ozellikle dogo pitbull rottweiler alman kurdu gibi bazı ozellikler aranız mesela alman kurdundan bahsedeyim, iki renk olmak zorunda sarı yerine kızıl olabilir, U bicimli kuyruk Duşuk bel ve kısa arka bacak, gibi bu ozelliklerde bir alman kurdu bulmanız cok zordur elinize bir alman kurdu yavrusu verip size kakalarlar kaybettiğiniz parayla kalırsınız, aynı şekilde kangal icinde gecerli size bir malaklı verip geri gonderirler..Tavsiyem kolay bulunabilecek ırklara yonelmeniz olur.Paranızla kazıklanmayın..
d-)Kopeğinizi sectiniz ve almaya gidiceksiniz bu konuda size şu şekilde yardımcı olmak isterim ;
1-) kopeğinizin anne ve babasını gormeyi isteyin aynı zamanda yavruları anne altında secin.
2-)Kopeğinizin kardeşlerine nasıl davrandığına dikkat edin, baskın ve dominant, kardeşlerini itip kakan bir yavruyu almayın..
3-) Yavrulardan biraz uzaklaşıp ısklık yada el carpmak gibi bir hareket yapın size yonelen ilk yavruyu almanız sizin icin avantja sağlıycaktır.
4-)Yavrunuzu sectiğinizde kopeğinizin poposuna bakın( kurumuş pisklik varmı diye)kopeğinizin diş yapısına bakın cene ve diş yapısı bozukmu diye, kulaklarının icine bakın pembemsilik varmı diye(aynı şekilde dilinede bakın) Kopeğinizin burnuna dokunun hafif bir nemlilik olması gerekir.bu kriterler uymayan bir yavruyu almayın yavru hastalıklıdır...bahsettiğim şeylere uyan bir yavru sağlıklı bir yavrudur..
Kopeğinizi aldınız ve evinize getirdiniz burdan sonrada dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.
1-) kopeğinizle fazla haşır neşir olmayın( yoksa tek basına durmıycaktır)
2-) evin icinde ona ait bir bolge koyun kulubesi, mama tası oyuncağı vs ile şeyleri aynı yerde olsun
3-)kopeğiniz 45 gunlukten kucuk ise bir pet şişesine sıcak su koymak ve tiktaklı bir saati yattığı yere koymak bir anne hissi vericeğinden kopeğiniz daha az ağlıycaktır..
4-)kopeğinizi yalnız bırakmaya alıştırın
5-)Kopeğinizi duzgun sosyalleştirin, diğer insanlar ve diğer petlerle oynamasına izin verin, ama asla diğer petlerin uzerinde baskı yapmasına izin vermeyin.
6-) kopeğinizin cene altından sevmeyin
7) kopeğiniz sizin gozlerinin icine baktığında asla gozlerinizi kacırmayın.
8-) en cok sıkıtı cekiceğiniz konu wc eğitimi olucaktır, kopeğinizin wc sini yapması icin daha ilk gunden toprak bir kap ve oraya petshoplardan wc esansı alın.
9-) kopeğiniz koltuğun ustunden yere atladığında ben başardım gibi bir tavırla yanınıza gelicektir, ve kopeğinizi kesinlikle cesaretlendirmeyin, gerekirse sert bir ses tonuyla hayır diyin veya ilgilenmeyi kesin.
10-) mamasını verirken siz verin, ve mama kabına paldır kuldur dalmasına izin vermeyin sizi beklemeyi oğrenmesini sağlayın..gerekirse ceza usulu ve odul sulu verin.
11-) kopeğinizi 45 gunlukten once anne altından almayın mumkunse dura bildiği kadar anne sutu emsin.
12-) 45 gunlukken aldığınız kopeğinize devamlı sut vermeyin, ve veterinerden alıcağınız vitaminleri vermeyi ihmal etmeyin, Kopeğinizi kuru mamaya alıştırın, duzenli olarak ek gıdalar verebilirsiniz.Ama asla aşırıya kacmayın mamaya alışması gerekli.
13-) ev yemeklerinden uzak durun cunku mamaya alısma surecini geciktirecektir.
14-) mamaya alısma suresi uzarsa eğer mamasını et suyuyla verin.
15-) tavuk eti cok vermeyin, kemikli tavuk eti vermeyin.. midesini delebilir.ve mantara sebeb olablir.
16-) Kopek şamupuğanı kullanın
17-) mumkunse kopeğinizi hergun aynı saatlerde dışarıya cıkartın.
18-) kopeğinizin aşılarını aksatmayın 2 aylıktan sonra veteriner ziyaretlerinizi duzenleeyin.
19-)kopeğinizin dıckısını yemesi olasıdır, burnuna gazete ile vurup dıckıya kafasından bastırıp hayır diyin.yada dıckısının uzerine karabiber yada acıbiber dokun( ben tavsiye etmıyorum)
20-) Unutmayın Kopeğin herşeyi artık sizsiniz ve kopek sizin sorumluluğunuzda.
bu maddeler ilk kopek alıcak arkadaşlara buyuk yardımda dokunacaktır.Kopeğim yalama olur diye duşunmeyin amacınız bir canavar yetiştirmek değil zaten...
umarım yardımcı olmusumdur.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Kopek alıcak arkadaşlara Tavsiyeler,Ve Irk secimi hakkında yardım..