Balık beslemenin istenmeyen durumlarından biri balıklarınızın hasta olmasıdır. Eğer sorumluluk sahibi bir akvaristseniz mutlaka endişelenecek ve balığınızın hastalığı hakkında bigli sahibi olmaya ve iyileştirmeye calışacaksınız. Bu davranış sorumluluk sahibi ve mantıklı olduğunuzu gosterse de, balıklarınızın hasta olmamasına onları iyileştirmekten daha cok dikkat etmelisiniz. Bu mantıkla balıklarınızı hastalıktan koruyabilecek beş onemli ipucunu listeledim ve buna “Sağlıklı Balık İpucları” adını verdim.
Sağlıklı Balık İpucu #1 - Su eğişimleri, su değişimleri, su değişimleri
Bu muhakkak en onemli sağlıklı balık ipucu. Su değişimleri akvaryumunuzdan kirletici maddeleri ve biyolojik atıkları temizler, akvaryum suyunuzu tazeler. Bu işlemi duzenli bir zaman cizelgesiyle, bir ay icerisinde akvaryum suyunuzun tamamı değişecek şekilde yapmalısınız. Orneğin her hafta %25 veya haftada iki kere %15 su değişimi.
Sağlıklı Balık İpucu #2 – Uyumlu Sıcaklık
Balıklar, insanlar gibi vucut sıcaklıklarını sabit tutamadığından farklı ve uygunsuz sıcaklıklar balığınızı strese sokacaktır. Akvaryumunuzda yaşayan balıklar icin uygun sıcaklıkları araştırınız ve butun balıklarınızın yaşayabileceği en uygun sıcaklığı seciniz. Akvaryum sıcaklığınızı olabildiğinde sabit tutunuz ve su değişimleri sırasında yeni eklenecek suyun cok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat ediniz.
Sağlıklı Balık İpucu #3 – Fazla kimyasal urun kullanmayın
pH ayarlayıcılar veya su temizleyici kimyasallar balıklarınızı sağlıklı tutmak icin guzel yontemler değildir. Ayrıca sakın unutmayın ki ilaclar da balıklarınızı doğrudan strese sokabilir. Benim akvaryumuma giren kimyasallar sadece musluk suyu, klor miktarını duşurmek icin su duzenleyici, filtredeki aktif karbon ve eğer gerekli olursa akvaryum tuzu. Ph miktarınızı değiştirmek istediğinizde, arttırmak icin kayalar, duşurmek icinse ağac bitkiler kullanabilirsiniz. Akvaryumunuzdaki ani pH değişimlerinden kacının.
Sağlıklı Balık İpucu #4 – Karantina tankı kullanın
Eğer suyu oturmuş, duzenli, hastalıksız ve onemli bir problemle karşı karşıya olmayan bir akvaryumunuz varsa balıklarınız hastalığa yakalanma riski cok az olacaktır. Bu riski yukseltmenin en hızlı yolu ise başka bir akvaryumdan veya akvaryumcudan gelen yeni bir balık olacaktır. Akvaryumcunuz ne kadar temiz ve iyi olursa olsun buraya surekli yeni balıklar geldiğinden hastalık riski onemli olcude artar. Akvaryuma dahil etmek istediğim her yeni balığı oncelikle 2-3 hafta sureyle 75 litrelik akvaryumumda karantinaya alıyorum ve herhangi bir sorun gozlemlemediysem akvaryuma ekliyorum.
Sağlıklı Balık İpucu #5 – Saldırıyı kontrol altında tutun
Orneğin Afrika Ciklitleri iceren agresif bir tankınız varsa, bolge catışmaları akvaryumunuzda kacınılmaz olacaktır. Bu durum tabii olduğundan oldukca normal ve balığınız icin sağlıklıdır. Ancak akvaryumunuzda aşırı agresif veya surekli saldırıya uğrayan bir balık dikkatinizi cekerse, sorunu cozmek icin bir yol bulmalısınız. Akvaryumunuzun dekorasyonunu değiştirmeniz saldırıya uğrayan balık icin yeni saklanma yerleri oluşturacak ve onu kurtaracaktır. Eğer bu yontem durumu duzeltmezse akvaryumdaki sorunu kokten cozmeniz gerekir. Sorun yaratan balığı farklı bir akvaryuma almak, akvaryumcularla takas etmek veya isteyen bir arkadaşınıza vermek en iyi cozum olacaktır. Stresli balık hasta olmaya eğilimlidir ve bu nedenle diğer balıklarada hastalık bulaştırabilir. Bu konuda cok dikkatli olmalısınız.
Yukarıdaki ipuclarının amacı balığınızı hasta olduktan sonra iyileştirmek yerine onların hasta olmasını engellemektir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Sağlıklı Balık İpucları