Bu surede beslediğim sayısız balık 40 a yakın turlerde ceşitli deneyimlerim oldu.Bir cok cinsi uretme şerefine eriştim.
Sizlerle bu bilgilerimi paylaşmak istedim.Vereceğim bilgiler sadece hobicilere bir fikir vermek amacıyladır.
İlk once akvaryumu alma nedeniniz nedir? Dekoratif amacıyla mı? Cok sevdiğiniz bir balığı beslemek mi? İzlerken stres atayım mı?
Akvaryum alırken nedeniniz ne olursa olsun 100lt den duşuk bir akvaryum almamanız.Bunun nedeni besleyeceğiniz balıkların doğal ortamını sağlamanız, bunu sağlamanız icin de 100lt den fazla bir akvaryum gerekir.Bu tamamen biolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Buyuk akvaryumun bakımı zor olur goruşu tamamen yanlıştır.akvaryumunuz ne kadar buyukse periyodik bakımı o kadar uzun sureye yayılır.Ve periyodik bakım dediğimiz olay kucuk bir akvaryumla buyuk bir akvaryum aynı vaktinizi alır.
Hemde buyuk akvaryumda denge kucuk akvaryumlara gore cok kolay sağlanır.
Nedir bu denge?deyip duruyorsun?
Akvaryumdaki denge beslediğiniz balığın doğal hayatındaki su değerleridir.PH,KH, nitrit oranları gibi parametrelerdir.suyun sertlik derecesi vs. Peki bu denge nasıl sağlanır?
Bu denge besleyeceğiniz balıkların n.ş. değerlerine bakılarak yapılır.orneğin beslediğiniz balık ph 6,7.5 arası istiyorsa suya ph yukseltici malzemeler koyulur.ben ilac tavsiye etmiyorum. orneğin yumuşak suda yaşayan bir balıksa suya biraz mango ağacı koku koyabilirsiniz. Ya da sert su istiyorsa mercan koyarsanız suyu sertleştirir.
Haa ne olur bu değerleri sağlamazsak?Ben suyumu koyarım balıkları icine atarım susumude koyarım oh tamam.
Olmaz.Balığınız yaşar ama mutsuz yaşar.Doğal hayattaki rengini asla goremezsiniz.Belki asla uremeyecektir.Ya da ne bileyim gercek kur yapma hareketini asla goremeyebilirsiniz vs vs.
Akvaryumculukta ilk amac beslediğiniz balıkların doğal ortamını yaratıp onları mutlu etmektir.Siz hic bitkisiz bir yerde doğal hayatında yaşayan bir balığın akvaryumunu bitki ile donatırsanız belki akvaryum goze hoş gorunur ama balık asla o bitkilere alışamayacaktır.alışsa bile balığınızın doğal guzelliğini,hareketlerini goremeyebilirsiniz.
Benim akvaryumum var balıklarımda gayet mutlu,hatta yavruladı.ben senin soylediklerinin hicbirisini yapmadım? diyenler cıkabilir.Muhtemelen beslediği balıklar zaten hicbişey gerek olmadan kendi suyu kendi doğal ortamına yakın olabilir.ya da nesilden nesile ciftlikte uretilen balıklar olabilir.orneğin turk discus diye bir tur cıktı.vitamin takviyesi ile bu discuslar değişti.ne ph değeri ne kh değeri bu balıkları etkilemiyor.bağışıklık kazanmışlar yani.ama balıkları gelde renklendir.2 yaşına kadar soluk soluk geziyorlar. gibi...
Şimdi yeni başlamayı duşunenlere.
Tekrar edeyim en az 100lt. benim idealim ilk başlarken 100x40(h)x30 olculerine yakın bir akvaryum.
Sececeğiniz balıklar ise size ideal olmalı.ne ph değeriyle uğraşmalısınız nede sertlik vs.
Orneğin canlı doğuranlar.Moly,lepistes gibi.Bunlar harika balıklar bence.Hele lepisteslerin seyrine doyum olmaz.Akvaryum icinde su sirkulasyonu sağlarsanız cok sevinirler.Akıntıya karşı yuzmeyi cok severler.Bol bitkili bir duzen kurarsanız yavrularına kacacak yer sağlamış olursunuz.Kendi hallerine 8 lepistesi bırakırsanız bol bitkili bi akvaryumda 6 ayda 300 yavru lepistesiniz olabilir.Yani 1-Canlı doğuranlar.
Bir diğer alterntif Japon balıkları.Ama bu balıkları uretemeyebilirsiniz.ilk başlangıcta.Ben tavsiye etmiyorum bu balıkları.Gorunuşleri guzel ama zeki olmadıklarını biliyorum.Bitkiyi severler.Nasıl severler? yemek icin

Yeni başlayanlara son alternatifim Tetra'lar.Orneğin Neon tetra.Tetrazon.Black tetralar vs. Bunlar suru halinde yaşamayı severler neonları 6-8 li grup halinde alırsanız iyi olur.Bu hayvanları uretmekte cok zordur.Tetrazonlar saldırgandır.
İlk başlangıcta chiclid turlerini almayın.Guzel olsalar bile almayın.Sabredin onların sırası gelecek.Unutmayın Melek balığıda bir chiclid.ondanda uzak durun.Ustteki ideal balıklardan japonlara yonelmezseniz 3 ay sonra melek balığına gecebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus balıkların birbirleriyle dost/duşman ilişkileri.
Orneğin bir japonun yanına lepistes ya da tetraları koyarsanız japonun kuyruğu yok olabilir

Balıklar tamam akvaryum tamam.Başka ne gerekli?
İlk once suyun temizliği icin bir filtre.Benim tavsiyem Dış filtre.dış filtre alınca birde hava motoru gerekli.oksijen icin.
eğer ic filtre(15milyondan başlar) alırsanız hava motoruna gerek kalmaz ama dış filtre en iyisidir her zaman.60milyondan başlar.bu filtrelerde en iyi marka EHEIM.
Birde Isıtıcı gerekli.Bu balıkların %90 ı tropik oldugu icin sıcak suda ort 26-28oC de yaşarlar.Ayarlı bir ısıtıcı en ideali.Kendinden ayarlılarda iş gorur.10milyondan başlayan ısıtıcılar var.
Birde akvaryumunuzu aydınlatacak ışık lazım.Benim tavsiyem Daylight diye gecen floresan tipi lampalar.Beyaz değil day
Akvaryumumuzu kurduk.Mumkunse arkasına birde arkaplan yapıştırdık ya da imal ettik.
bunu plastik bir levhaya silikonla kaya parcalarını,kum ve taşları yapıştırarak yapabiliriz.
Ya da hazır satılan akvaryum arkasına yapıştırılan ıslanmaz manzara resimleri vs.
Neden bunu soyledim?Cunku balıklar akvaryumda 4 tarafında acıklıktan
pek hoşlanmazlar her zaman urkek davranırlar.
Akvaryum arkasında sabit bir resim olursa hem akvaryumunuz guzel gorunur hemde balıklarınız rahatlar.
Yeni başladınız ve Moly,Lepistes gibi balıklar edindiniz.Bu balıkları 1 erkeğe 2-3 dişi
duşecek şekilde almanızda fayda var.Pekii akvaryuma kac tane balık koymalıyım? Şoyle bir yontem var.
Akvaryumunuzun boyu ne kadar 100cm. balıklarınızın boyu ne kadar? orneğin Lepistes 5-6cm.
100/6=15-20 lepistes besleyebilirsiniz.Daha fazlası akvaryumunuzda biyolojik denge bozukluklarına yol acar.
Nasıl yani? cunku cok balık=cok yem=cok dışkı buda cok fazla toksik bakteri oluşumu.
Tamam akvaryum herşeyiyle hazır.Balıklarım pur neşe.Bitkilerim iyi durumda.Aradan 1 ay gecti akvaryumun suyu yeşil-sarı gibi?
Yeşil-sarı renk su suyun kirliliğini gostermez.aksine oturmuş bir akvaryumun suyu bu renk olur ama cok koyu değil tabi.
Berrak bir su iyi bir akvaryum suyu değildir.berraktan kastım safir gibi bembeyaz su yani.ilk doldurdugunuzda boyle olur ama
iyi değil.bunu kafanıza yerleştirin.icinde sıfır yararlı bakteri.balıklarınız cok zor gunler gecirebilir.
Hastalanabilir.Akvaryum suyu ceşmeden doldurulabilir.aşırı kirecli ise herhangi bir kaynak suyu olabilir.ancak
konulmadan once 2-3 gun ağzı acık bir kovada/bidonda dinlendirilmelidir.
Suyu koyduktan sonra ilac olarak yok kirec indirgeyici bilmem azot indirgeyici gibi ilaclara başvurmayın.ilac en son
careniz olmalı.azotmu yuksek bitki dikin.nitritmı yuksek? havalandırmayı artırın. gibi..
Daha birsuru konu var ama ben akvaryum bakımından ve su değişiminden bahsetmek istiyorum.
Akvaryum bakımı akvaryum buyukluğune gore 1-2ay periyodunda yapılmalıdır.kucuk akvaryumlarda
bu periyod kısa buyuklerde uzundur.
bunun nedeni az su daha cabuk kirlenir.
Akvaryum bakımında dikkat edilecek en onemli nokta asla ve asla akvaryumunuzun suyunun tamamen boşaltılmamasıdır.
Suyu değiştirme işi lafın gelişidir.Aslında akvaryum suyu hicbir zaman tamamen değiştirilmemelidir.
maksimum %60 civarında su cekebilirsiniz.
benim tavsiyem 1 ayda bir %30 su değişimi her 3 ayda bir %70 su değişimidir.
Filtrenizin temizliği ise gozlemlerinize gore yapılmalıdır.orneğin 1 ay sonraki ilk temizlemede
filtreniz cok kirlenmişse 1 ayda bir
temizleme yapmanız uygundur.yok pek kirli değildi derseniz 2 ayda bir temizlesenizde olur.
Filtre temizleme konusunda dikkat edilecek en onemli husus filtre sungerinin/malzemesinin asla ceşme suyu
ya da deterjanla temizlenmemesidir.Akvaryumdan cekeceğiniz bir miktar su ile filtrenizi yıkamalısınız.
unutmayın ceşme suyu herzaman yeni bir bakteri demektir.
Hmm %30 su cekiyorum ama akvaryumum hic temizlenmiyor gibi? oyleyse bir dip supurgesi yapmanız gerek.nasıl mı?
ufak bir pet şişenin altını keseceksiniz ucuna uygun bir hortum takacaksınız pet şişeyi kumlara/suya daldırıp
dipten calkalayarak su cekeceksiniz.
dipe inen pislikler boylece temizlenir.
Kayalarım yosunlandı diye onları cıkarıp yıkamayın.inanın oyle daha guzeller.peki camınız yosunlandı? ozaman
mıktanıslı silecekler yardımı ile silin.
ya da doğal cozum vatoz balıklarıdır.benim tavsiyem dikenli ancistrus.cuce vatoz diye gecebilir.
gece gunduz calışır.ilk başlangıcta 100lt ye bir caykaşığı tuz atmıştıkya en iyotsuzundan,
su devrindede cok az miktarda eritip koyarsanız iyi olur.
Yeni balık mı aldınız?hemen akvaryumunuza salıvermeyin.once geldiği poşetin dışını balık icindeyken
yıkayın sonra akvaryumunuzun icine poşetiyle koyun.poşetteki suyun sıcaklıgı sabitlensin.sonra salıverin.
Tabi bunu yeni balıkların sağlıklı oldugundan emin oldugunuzda yapın.
değilseniz başka bir kaba koyarak onları 2-3 gun karantinada tutun.
Balıklarım hastalandı?hemen balığı ayırın.kesinlikle olecek diye canına kıymayın.hastalığını
akvaryumcuya anlatın %60-70 ilacı vardır iyileşir.
Buraya yazmak istiyorum ama cok ceşitli hastalıklar var.en cok goruleni mantar.bir şekilde
balıklarınız bu hastalığa yakalanabilir.
Bulaşıcıdır onlem alınmazsa akvaryumunuzda canlı balık kalmaz.balıklarda beyaz lekeler halinde gorulur.
daha sonra kuyruk erimesi,yuzgec yırtılması/erimesi gibi belirtileri vardır.Mantar ilacı bulunur.
Mantar gozlemlediğiniz balığı başka bir yere ayırın ve ilaclayın.eğer diğer balıklarınızdada goruluyorsa akvaryumun tumunu ilaclayın.
ilaclı şekilde bir akvaryum en fazla 2 gun durmalı daha sonra %60 su değişimi uygulayın.mantar hastalığına
onlem olarak oncede soylediğim gibi suya tuz katmaktır.
Ayrı kaba aldıgınız mantarlı balığı 20lt ye 1 cay kaşıgı olcekli tuz katın ve o bol tuzlu suda 2 saat bekletin.sora suyunu
değiştirin.3 gunde iyileşti iyileşti iyileşmedi olur zaten.
TATLISU AKVARYUMU
BALIK TURLERİ
(Gonul isterki buraya hepsinin ayrıntılı ozelliklerini, resimlerini koyayım.Şimdilik ana başlıklar halinde idare edin.)
Amerikan Tetraları (American Characins)
Kırmızı Tetra (Hyphessobrycon erythrostigma)
Kardinal Neon (Paracheirodon axelrodi)
Kırmızı Pirana (Serrasalmus nattereri)
Neon Tetra (Paracheirodon innesi)
Red Nose Tetra (Hemigrammus bleheri)
Siyah Neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
Canlı Doğuranlar Ailesi (Poeciliidae)
Bu ailenin uyeleri genellikle bakımı ve uretimi kolay, akvaryumculuğa yeni başlayanlar icin uygun turlerdir. Yumurtalarının karınlarında olgunlaştığı dişiler canlı yavrular dunyaya getirirler.
Black Molly (Poecilia latipinna)
Kılıc Kuyruk (Xiphophorus helleri)
Lepistes (Poecilia reticulata)
Plati (Xiphophorus maculatus)
Velifera (Poecilia velifera)
Ciklitler - Yavrularını Buyutenler (Cichlidae)
Orta ve Guney Amerika Ciklitleri
Orta ve Guney Amerika, Afrika ve Asya'da 900'den fazla turu bulunan geniş cichlidae ailesinin bircok turu sadece guzellikleriyle değil, ureme ve yavrularını buyutme davranışlarının enteresanlığıyla da aranan akvaryum balıklarıdır.
Astronot (Astronotus ocellatus)
Ateş Ağız Ciklit (Thorichthys meeki)
Discus (Symphsodon discus)
Festivum Bayrak Cikliti (Mesonauta festivus)
Jack Dempsey (Cichlasoma octofasciatum)
Melek Balığı (Pterophyllum scalare)
Rainbow Ciklit (Herotilapia multispinosa)
Sayika Ciklit (Archocentrus sajica)
Severum (Heros severus)
Zebra Ciklit (Cichlasoma nigrofasciatum)
Guney Amerika Cuce Ciklitleri
Genelde bakımları tecrube gerektiren turlerdir. Enteresan ciklit davranışlarını butun yonleriyle sergilemelerine karşın karma akvaryumlarda beslenebilecek kadar barışcı olan bu balıklar bitkilere zarar vermezler.
Altispinoza, Bolivian Ram (Microgeophagus altispinosa)
Agassizi (Apistogramma Agassizi)
Anomala Cuce Ciklit (Nannacara anomala)
Biteniata Cuce Ciklit (Apistogramma bitaeniata)
Borelli Cuce Ciklit (Apistogramma borellii)
Kakadu Cuce Ciklit (Apistogramma cactuoides)
Korkafa Ciklit (Laetacara curviceps)
Ramirezi (Microgeophagus ramirezi)
Afrika - Malawi Golu Ciklitleri
Genelde denizlerin mercan balıklarını andıran renklilikte gosterişli balıklardır. Coğu, yumurtalarını ağızlarında saklayan turlerdir. Tanganika ciklitleri gibi kayalarla dekore edilmiş, bolca saklanma yeri bulunan geniş ve iyi filtre edilen akvaryumlar gerektirirler.
Ahli (Sciaenochromis ahli)
Auratus (Melanochromis auratus)
Borleyi (Copadichromis borleyi)
Johanni (Melanochromis johannii)
Kırmızı İmparatorice (Protomelas similis)
Likoma İncisi (Melanochromis joanjohnsonae)
Mavi Zebra (Labidochromis zebroides)
Paslı Ciklit (Iodotropheus sprengerae)
Sarı İmparator (Aulonocara baenschi)
Sarı Prenses (Labidochromis caeruleus)
Trewavas Ciklit (Labeotropheus trewavasae)
Venustus (Nimbochromis venustus)
Yakop (Aulolonocara jacopfreibergi)
Yunus Ciklit (Crytocara moori)
Zebra Ciklit (Pseudotropheus zebra)
Afrika - Tanganika Golu Ciklitleri
Bir Tanganika akvaryumunda taşlarla balıkların gizlenebileceği ve yumurtlayabileceği kovuklar oluşturmak gerekir. Amonyağa ve nitrite karşı hassas oldukları icin geniş akvaryumlar, iyi bir filtrasyon ve kucuk (haftada bir %10-15) ve sık duzenli su değişimleri gerektirirler. Akvaryum suyu orta/sert ve alkali olmalıdır.
Brevis Salyangoz Cikliti (Neoamprologus brevis)
Brikardi (Neolamprologus brichardi)
Frontoza (Cyphotilapia frontosa)
Kalvus (Altolamprologus calvus)
Leptosoma (Cyprichromis leptosoma)
Limon Ciklit (Neolamprologus leleupi)
Marlieri (Julidochromis marlieri)
Moori (Tropheus moorii)
Orta Afrika Ciklitleri
Kongo gibi Orta Afrika nehirlerinde yaşayan bu guzel cikletlerin coğu monogamik (tek eşli), teritoryal ve ozellikle de ureme zamanları diğer balıklara karşı saldırgandır. İyi filtre edilen, saklanma yeri ve kovuklarla dolu, taşlar ve koklerle dekore edilmiş geniş akvaryumlar gerektirirler.
Bufalo Kafalı Ciklit (Steatocranus casuarius)
Mucevher Ciklit (Hemichromis bimaculatus)
Kırmızı Mucevher Ciklit (Hemichromis guttatus)
Kribensis (Pelvicachromis pulcher)
Şeritli kribensis (Pelvicachromis taeniatus)
Asya Ciklitleri
Amerika ve Afrika'nın tersine Asya'da cok az ciklit turu yaşar. Bunlardan en cok tanınan iki tur portakal ciklit (E. maculatus) ve buyuk olcude aynı habitatı paylaşan akrabası yeşil ciklittir (Etroplus suratensis). Evrimsel acıdan bakıldığında, onbinlerce yıldır fazla değişmeden kalmış oldukları icin antik turler olarak nitelendirilmelerine rağmen davranış bicimlerinin zenginliği acısından kesinlikle ilkel olmayan cok ilginc balıklardır.
Portakal Ciklit (Etroplus maculatus)
Sazansıgiller (Carp-like Fishes)
Botya, Clown Loach (Botia macracanthus)
Dev Danio