Bilmiyorum,hep bana mı rastlıyor ?Yoksa cok yaygın ve olağan mı ?
Hayvanlara eziyet etmekten bahsediyorum.
Şahit olduğum veya duyduğum olayları buraya yazsam,eminim insanlığınızdan utanırsınız.
İnsanlık,milyonlarca yıl suren doğa ile mucadelesinde sert karakterli olmak zorundaydı.
Vahşi ortamda vahşi olmak gerekiyordu.
Ama mucadeleden galip cıkınca,insanlar hem birbirlerine hem de diğer canlılara karşı daha uysal oldular mı ?
Yani medeniyet geliştikce hayvanlara karşı olan davranışımız yumuşadı mı ?
Şahit olduğum ve duyduğum olaylara gore pek olumlu cevap veremiyorum.
Bir ulkede milyonlarca insanın ‘boğa gureşi’dedikleri vahşet gosterilerini, milli spor diye ovunerek surdurmelerini anlamıyorum.
İhtiyac icin değil,zevk icin hayvan oldurenlerin,bu yaptıkları işe av sporu demelerini bana hic kimse kabul ettiremez.
Caresiz durumdaki hayvanları katleden,onlara eziyet eden insanların hucrelerinde de , benim hucrelerimde de aynı sayıda
kromozom var.
Hepimiz aynı biyolojik etki-tepkilere sahibiz.
Metabolizmamız aynı kanunlara bağlı.
Ama hayvanlara karşı takındığımız tutumlar ve hissettiğimiz duygular nicin farklı ?
Eğitim işi mi ?Tabii ki eğitim ,kitap ezberlemek değildir.
Eğitim,insan beyninin daha olumlu,daha anlayışlı,daha yaratıcı hale getirilmesidir.
Eğitim,vahşet duygularının bekcisidir,demir kafesidir,terbiyecisidir.
Cocuklar dunyaya geldiklerinde zorunlu olarak milyonlarca yıllık birikimle vahşet genleri taşıyor olmalılar.
Onları bunun icin eğitmeye calışıyoruz.Oğretim,işin yardımcı tarafıdır.
Duyguları incelmemiş,sevgi ve saygı bilmeyen biri matematik,fizik,buna benzer konularda bilgi sahibi olabilir.
Ama onu tam bir insan olarak kabul edebilir miyiz?
Dikkat edin,hayvanlara eziyet edenler, oğrenim gormuş olsalar bile eğitimi olmayan kimselerdir.
Hayvansever olup ta doğru durust okul bitirmemiş olanlar yok mu ?
Gerci ornek vermeyecektim.Ama bir gozlemimi aktarmadan gecemeyeceğim.
Bir parkta,kucuk bir kedi yavrusunu koşeye sıkıştırıp ona taş atan cocuklar gormuştum.
Anneleri olayı gulerek seyrediyor,bir tanesi ,taşı isabet ettirmeleri icin taktik veriyordu.