Arkadaşlar oncelikle goruyorum ki Dogo Argentino ırkı halk arasında dilden dile yayılan bir efsaneye donuşmuş. Bircok arkadaşımız internetten araştırdığı kadarını doğru/yanlış aktararak insanlara yardımcı olmaya calışıyor. Ancak bir dogo ile yaşayan birisinin yorumlarına rastlayamadım.

Sizlere bir Dogo Argentino sahibi olarak yardımcı olmaya calışacağım, Oncelikle benim oğlanın adı "Beyaz" ve safkan bir Dogo Argentino. 1 yaşında ve neredeyse doğduğundan beri beraberiz.

Ortlama Yaşam suresi : 12-14 YIL
Erkek Kilo: 40-50 (yetişkin)
Dişi Kilo : 30-40 (yetişkin)
Renk : Duz ve maskesiz BEYAZ
Resimler;

6 Aylık Hali
[IMG]http://img89.**************/img89/7715/beyaz6aylik.jpg[/IMG]

Beyaz 9 Aylık;

[IMG]http://img803.**************/img803/5048/beyaz9aylk.jpg[/IMG]

Oncelikle merak edilen birkac konudan başlayalım;

1- Dogo Argentino Apartman Dairesinde Beslenebilir mi?

Dogo Argentino tam bir arazi kopeğidir, ve av amaclı uretilmiştir. Bu hayvanlar cok guclu ve cusselidir. Havlamayı hic sevmezler, genelde sessiz ve sakindirler. Tuy dokmez ve kopeklere has olan kokuyu barındırmazlar (cok cok az bir kokusu vardır) Ancak bu ozelliklerine rağmen apartmanda beslenemeyecek kadar buyuk ve enerji doludurlar. Kısacası bahceniz yoksa almamanız onerilir.

2- Aile bireyleriyle iyi gecinir mi?

Dogolar aşırı sadık hayvanlardır, her ne kadar guclu olsalarda sahiplerini iyi tanır ve benimserler, evde yaşayan 2 yaşında cocuktan tutunda 60 yaşındaki buyuk annenize kadar aile bireylerini sahiplenirler ve asla onlara zarar vermezler. O kadar dikkat ederlerki evin icerisinde birinizin ayağına bile basmazlar. Yani bu konuda sorun yaşamassınız.

3- Dogo argentino evdeki diğer kopeğimle anlaşır mı ?

Eğer ikiside erkekse pek anlaşabildiklerini soyleyemem, bir başkanlık savaşı icine girecekler ve bu kopekler cok guclu olduğundan kavga durumunda ayırmanız cok guctur. Bu sebeple ya yavru haldeyken beraber beslemeye başlayın (2 kopekte yavruyken) yada karşı cins olmasına ozen gosterin.

4- Eğitim sureci kolay mıdır?

Bu tarz guclu ve doğası gereği saldırabilecek bir tur olduğundan profesyonel eğitim şarttır. Ben bu konuda profesyonel bir okuldan yardım alarak eğitim verdim. Temel itaat eğitimi (otur, yat,kalk,pati ver, olu taklidi yap, getir, bekle) gibi komutları yaklaşık 20 gunde oğrendi. Eğitime 6 ayı doldurduğunda gonderdim. Ve eğitim sonunda hareketleri kusursuca uygulamaktadır. Eğitim maliyeti yaklaşık 800-1000 TL arasıdır.

5- Dogoların Genel Ozellikleri

a) Tamen duz beyaz renkte ve burnu siyah olmalıdır.
b) Az duyma yada hic duymama gibi ırsi problemleri olabilir.
c) Derisinde siyah benekler olması sağlıklı olduğunu gosterir. (Tuylerde değil)
d) Dogolar asla ve asla maskeli olmaz, maskeli diye satılan kopekler dogo argentino değildir. Almayınız.
e) Tavuk etine genelinin alerjisi vardır ve profesyonel mama ile beslenmelidir.

6- Antreman ihtiyacı nasıldır?

Dogolar gunluk olarak antreman yapmak zorundadır, minimum gunluk 1 saat zaman ayırılması gerekmektedir. Dogolar yuzmeyi cok severler, eğer deniz kenarı bir yerde yaşıyorsanız hergun yuzmesi butun antreman ihtiyacını karşılayacaktır. Bu kopekler ozellikle doğa gezilerine bayılırlar.

7- Saldırganlık ve Av ic gudusu

Oncelikle Dogo Argentino ırkının canavar olduğu on yargısını unutun. Bu ırk aslında fino lardan bile daha sakindir, Dogo nun saldırması icin kendi bolgesine yabancı birinin girmesi, onun yemeğini alması yada aile bireylerine zarar gelmesi gerekmektedir. Bunun haricinde asla hicbir insana yada hayvana saldırmaz. Dogoları tehlikeli kılan en buyuk ozellik onun av alanına (bolgesine) giren canlıya asla havlamaz, bunun yerine en uygun pozisyona gelene kadar saklanması ve saldırmasıdır. Bununda sebebi tamamen av kopeği olmasıdır. Ayrıca kopeğiniz duymuyorsa uzulmeyin, burnu en hafif kokuları bile 1-2 kilometre oteden algılar ve gerekli tepkiyi vermesini sağlar.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, ancak yeni birşeyler gelirse konuya ekleyeceğim. Bizim oğlanın resimlerinide 1-2 gun icerisinde konu altından paylaşacağım. Sizinde sorularınız olursa yardımcı olmaktan memnun olurum.

Yazar : NetWork