Akvaryumlarımız buyudukce piyasadaki dış filtreler yeterli gelmez oluyor ve yuksek debili pompaları kullanabildiğimiz sumplar devreye giriyor.
Tatlı su icin sump kuran insanlar genellikle icine ne koyacağını bulamıyorlar, ellerine gecen malzemeleri tepeleme dolduruyorlar. Forumda da pek cok konu acılıyor, bu yuzden sumpı genel olarak ele almak cin bu konuyu actım.
Oncelikle sumpın avantajlarından başlayalım:
- Su hacmini arttırır
- Akvaryumun su seviyesini sabit tutar.
- Malzemeler icin 3-4 sepetle sınırlı kalmayız.
- Malzeme değiştirmek ve temizlemek icin dış filtreyi acma kapatma sistemi durdurmaya gerek kalmaz.
- Isıtıcı, pH olcer probu gibi kotu gorunebilecek şeyleri buraya koyarak goruntu kirliliğinin onune gecebilirsiniz.
- Yaralı, kavga eden balıkları ayırmak icin guzel bir yerdir.
Sumpın dezavantajlarını sıralayalım:
- Gurultulu calışır.
- Buharlaşma ve kışın ısı kaybı fazladır.
Bu avantaj ve dezavantajlara sumpın ve akvaryumun tipine gore fazlası eklenebilir. Orneğin bol balıklı bir tanksa su carpması oksijen kazandırır iyi olur ama karbondioksit verilen bir tanksa verilen karbondioksitin coğu boşa gider. Veya delik yukarıdan acılmışsa yuzeydeki mantar ve yağ tabakasını temziler ama kuleyle alttan su alıyorsa ustteki tabakayı temizleyemez, buna karşın dipte daha iyi bir akıntı oluşturur
Malzeme olarak neler konulabilir?
Bu konuda net bir şey soylemek hatalı olur. Onerilen sistemlerden daha iyisi bulunabilir, akvaryum hacmine ve canlılarına gore sistem değiştirilebilir.
İlk iş olarak borunun sumpa girişine elyaf ile bir karşılama yapmak lazım. Boylece sudak kaba pislikleri elyafta tutabilir, bu elyafı haftada bir değiştirerek bakımı yapılabilir. Elyafı suyun icinde tutmamakta fayda var, pislik olabildiğince suyla az temas etmiş olur.
İkinci onerim tambur. Bunu Aquamedic'in biostar flotorunde gormuştum. Islak kuru harika bir sistem. Oksijenli bakterileri oksijene doyuruyor gercekten. Yarısı suda yarısı dışarıda olan bir sunger. Su geldikce donuyor ve her yanı hem oksijene hem suya doyuyor.
Gerektiğinde aktif karbon, fosfat tutucu gibi şeyleri koyabilecek akıntının fazla olduğu bir bolme tutmakta fayda var.
Biyolojik malzemeyi onermiyorum. Onun yerini tambur rahatlıkla alıyor. Biyolojik malzeme, mercan kırığı, sungerler aralarında tortu biriktiyor.Sumpın gozunuze boş gozukmesi sizi rahatsız etmesin, bir şeyler ekleme gereği duydurmasın.
Bunlar benim goruşlerim. Lutfen ekleme ve duzeltme yapmaktan cekinmeyiniz.
Saygılar,
alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Tatlı Su'da Sump Nasıl Olmalı?