Once aşağıdaki malzemeleri temin ederek işe başlıyoruz.
Malzeme Listesi :
----Sarf malzemelerimiz----
200 gram karbonat
200 gram limon tuzu
800 gram ceşme suyu
----Sistem malzemelerimiz----
9 munara pinomatik vana (bu vananın 7 numarası daha şık ve kucukmuş ama pahalı olduğu icin almıyoruz) 7 tl.
Pinomatik vananın ucuna hortum tutturmaya yarayan malzeme 1 tl.
Civata 1 tl. (Ben bunu aldım ama kullanmadım, vanayı kola kapağına yapıştırdım gitti.
Bir miktar hava hortumu
Hava taşı ( bu malzeme değişecek, hic hoşuma gitmedi, CO2 yi kocaman damlacıklı veriyor)
2 adet 2.5 litre gazoz şişesi
2 adet hava hortumu birleştirme parcası
Birinci şişemiz sitrik asit şişesi oluyor, şişe kapağını deliyoruz, deliğe hortum birleştirme parcasını takıyoruz. Şişenin icine (kapağın ic kısmına) şişe boyu kadar hava hortumu takıyoruz. Hortumun ucu şişenin dibine değecek. 200 gr. limon tuzunu şişeye boşaltıp 400 gr su ekliyoruz, iyice calkalıyoruz. Limon tuzunu eritiyoruz.
İkinci şişemiz karbonat şişesi oluyor. Bu şişenin kapağına hem pinomatik vanayı, hem hava hortumu birleştirme aparatını yan yana monte ediyoruz. Birleştirme aparatının şişenin icine gelecek tarafına 5 cm. hava hortumu takıyoruz(amac

Her iki şişeye takılan birleştirme aparatlarını 20-30 cm. kadar hava hortumu ile birleştiriyoruz. Şişelere kapaklarını takıyoruz. Vanayı kapatıyoruz. Birleştirme aparatlarının diplerine yapıştırıcı dokmeyi unutmuyoruz. Ben japon yapışıtırıcı doktum ama iptidai bir cozum oldu. Daha iyisini bulana kadar boyle kalacak.
Karbonat şişesini bir miktar elimizle sıkıyoruz. Bu işlem karbonat şişesindeki havanın, sitrik asit şişesine girmesini sağlıyor. Arkasından sitrik asit şişesini biraz sıkıyoruz. Sitrik asit şişesinin dibine kadar hortum olduğu icin, bir miktar asitin hortumdan gecip karbonat şişesine dokulmesini sağlıyoruz. Şişelerin icine anında CO2 doluyor. Bu işlemi yaparken aşırıya kacarsak şişelerin yada birleştirme hortumunun patlamasına sebep olacağımızı unutmuyoruz. Bundan sonra 2 numaralı şişedeki basınc duştukce 1 numaralı şişeden sitrik asit kendiliğinden gelecektir. Siz vanayı ne kadar acarsanız sitrik asitin gelişi ve dolayısıyla tepkime ve utreim o kadar cok oluyor.

Ben bu sistemi 1 saat once calıştırmaya başladım. Şu anda sağlıklı calışıyor. Ne kadar sure ile CO2 ureteceği konusunda hic bir bilgim yok. Ticari bir urun olan ve aynı mantıkla calışan "Carbonator" ile aynı malzemeler kullanılarak bazı yerlerde 4, bazı yerlerde 8 hafta CO2 uretildiği iddia ediliyor. Denemek isteyen ve anlatımımla ilgili sorun yaşayan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya calışırım.
alıntı