Teror orgutu pkk nın elebaşlarından şemdin sakık’ın Kuzey Irak’ ta ozel bir operasyonla yakalanıp Turkiye’ ye getirilmesiyle Turk kamuoyu Bordo Bereliler’ i biraz daha yakından tanıdı. Bu operasyona kadar belkide bircok kişinin, Ozel Kuvvetler Komutanlığı’ nın varlığından bile haberi yoktu. Oysa bu seckin birlik, Turk Silahlı Kuvvetleri’ nin bunyesinde 27 Eylul 1952 tarihinde kurulmuştu. Bu birliğin amacı ve gorevleri, Bordo Berelileri boylesine ozel yapan ozellikleri nelerdi? Nasıl olurda koskoca bir ordunun yapamadıklarını, bir avuc Bordo Bereli kahraman yapabiliyordu? Herkes ozel kuvvetlerde gorev yapabilirmiydi? Onların komando eğitimi almış askerlerden ne farkları vardı? İşte bu soruların cevaplarını yazının geri kalanında bulacaksınız. Bordo Berelilerin Gorevleri : Duşman hatlarının arkasına sızmak, istihbarat toplamak, ucak ve topcu icin hedef tarif etmek, taktik ve akın pusular uygulamak, duşmanın stretejik hedeflerini imha etmek, duşman işgalinde kalmış bolgelerde direniş harekatını başlatmak ve surdurulmesini sağlamak. Bordo Bereli Nasıl Olunur? Kimler Bordo Bereli Olabilir? Oncelikle ozel kuvvetler mensuplarının, Subay-Astsubay lar arasından secildiklerini hatırlatalım (fakat yakın zamanda Uz.cvş’ larında ozel kuvvetlere alınacağıda gundemdeydi). Ozel Kuvvetlerde gorev yapabilmenin ilk koşulu gonullu olmaktır. Gonullu personelde temiz bir gecmiş, calışkanlık, istek, guc koşullarda gorev yapabilme yeteneği ve fiziki yeterlilik gibi ozellikler aranır. Tam teşekkullu bir hastaneden : Komando olabilir, paraşutle atlayabilir, kurbağa adam olabilir raporunu getiren gonullu, mulakat ve birtakım testlere tabi olur. Gerekli şartlara uygun personel, yaklaşık 1,5 yıllık temel eğitim alır. Bordo Berelilerde Temel Eğitim : Komando ozel harekatı, paraşut, kurba adam, guc koşullarda hayatı idame kurslarından oluşur. Bu kursların hepsinde atış ve fizik yetenek esas alınır. Eğitim sırasında personelin, fiziki ve p***olojik dayanma gucu zorlanır, personel ozel kuvvetrlerden atılmak istenir ve değim yerindeyse kapıdan atılan personel bacadan girmeye calışır. Bu eğitimlerin ardından, yaklaşık bir yıl surecek ihtisas, bir yıllıkta yabancı dil kursu verilir. Personel butun bu eğitimlerde başarılı olabilirse, Ozel Kuvvetler bunyesine kabul edilir ve Bordo Bere takma onurunu elde eder. Ozel Kuvvet Birlikleri, aldıkları ozel eğitim sayesinde ucağın, tankın ve topun yetersiz kaldığı dağlık arazi koşullarında duşmanla, kedinin fareyle oynadığı gibi oynayabilir onlara buyuk zahiyatlar verdirebilirler. Bu son derece seckin, son derece ozel askerlerin her biri isimsiz birer kahramanlardır. Turk Ozel Kuvvetler Komutanlığı, alanında Dunyanın en seckin birliklerinden biri, tartışmasız en tecrubeli olanıdır. Dunya Barışı’ nın sağlanmasında ve daha iyi ve daha adil bir dunya duzeni icin onlara daha cok iş duşecektir. OZELLİKLERİ 1-Subay ve Astsubaylardan oluşuyor. 2-uc-ucbucuk yıl eğitim alıyorlar. 3-Gonulluluk esasına gore seciliyorlarr. 4-Yurt icinde 72 haftalık temel nitelikli kursları var. 5-Daha sonra ihtisas alanına gore 10-52 hafta arasında değişen yurt ici ve yurt dışı ihtisas eğitimleri var. A- YURT İCİ TEMEL KURSLARI -Muharebe temel eğitimi -Goğus goğuse muharebe -Uzak mesafeli keşif devriye -Sızma -teşhis ve tanıma -Hayatı idame -kacma kurtulma -Hedef atrifi,Ateş tanzimi -Psikolojik Harekat -Tahrip -Paraşut -Kurbağa adam -Gayri nizami savaş -Ozel harekat turleri.konularında eğitilirler. B-İHTİSAS KURSLARI -yer ekip komutanlığı -tahrip teknikleri.mayın ve bubi tuzakları -İlk yardım -Cerrahi mudahale teknikleri -Muhimmat imha -Hafif ve ağır silah uzmanlığı -İstihbarat uzmanlığı -Muhabere kursları -psikolojik harekat kursları C-YURT DIŞI KURSLARI -Ranger -Hava İndirme -Sivil İşler -Halkla İlişkiler -Hayatı İdame -Psikolojik harekat Tumu iyi paraşutcudur.Ceşitli yabancı dilleri iyi bilirler. "ONLAR İSİMSİZ KAHRAMANDIRLAR" Seckin askerler Birliklerinde ustun bir performans, başarı gosteren subay ve astsubaylarla uzman erbaş ve erlerden secilen Ozel Kuvvetler Komutanlığı timleri "Bordo bereliler", cok ozel bir eğitimden geciriliyor. Her turlu koşula karşı eğitilen timler, A ve B timleri olarak iki birimde orgutleniyor. A timleri sadece subaylardan, B timleri ise bir subay komutasında astsubaylardan oluşuyor. Ozel Kuvvetler, TSK'nın seckin askerlerinin toplandığı bir bolum olarak en kritik gorevlerde harekete geciyor. TSK'nın yeniden yapılanmasıyla, 1992'de teşkilatlandırılan Ozel Kuvvetler Komutanlığı, dunyadaki butun demokratik ulkelerin benzer kuruluşları gibi gorev yapıyor. Ozel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Sualtı Taarruz (SAT), Sualtı Savunma (SAS), Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, 1. Komando Tugayı, 2. Komando Tugayı, Bolu Dağ ve Komando Tugayı, Midyat 3. Komando Tugayı, Foca Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Foca Jandarma Komando Okulu'nda ustun başarı gosterenler arasından titizlikle seciliyor. http://www.youtube.com/watch?v=Qk0Jb...layer_embedded