[IMG]http://img52.**************/img52/9441/edinburgh011sa8nt.jpg[/IMG]
İskocya'nın başkenti ve ikinci buyuk şehri. Tepelere kurulu, 421.000 nufuslu kentin orjinal ismi tepedeki kale anlamına gelen Dinedien. Doğallığı, taş binaları ve tarihi yapılarıyla Britanya'nın en guzel şehri olarak anılıyor.
Kentin en işlek caddesi Princess. 1700'lerde yapılan bu bolge simetrik bir yapıya sahip. İskocya'nın en buyuk binalarından bazıları bu caddenin kuzeyinde. Caddenin guneyinde yer alan kucuk bir vadide Princess caddesi bahceleri yer alır.
Vadinin guneyinde Edinburgh Kalesi yer alır.
Bu kalenin icinde bir Norman Kilisesi olan Saint Margeret bulunuyor. Bu kilise 1000'li yıllarda yapılmış.
Edinburgh, kultur ve eğitim acısından da onemli bir kent. Edinburgh Universitesi ve Kraliyet Lisesi 1500'lerde kurulmuş iki koklu eğitim kurumu. 1682'de kurulan kutuphane, Kraliyet Akademisi, İskocya Kraliyet Muzesi ve İskocya Milli Galerisi diğer onemli kurumlar. Her yıl duzenlenen Uluslararası Edinburgh Sanat Festivali, muzik ve tiyatro etkinlikleriyle butun dunyadan katılımcı ve izleyicileri kendine cekiyor.
Edinburgh'un en onemli endustrileri icki ozelliklede bira uretimi. Ayrıca tekstil ve kağıtcılık da onemli yer tutuyor.
İskocyanın nufusunda en az İskoc barındıran şehri burası. Diğer şehirlerin aksine multikulturel bir şehir. Bunda da eğitim kurumlarının ve sanatsal faaliyetlerin rolu buyuk.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Britanya'nın En Guzel Şehri