Selamlar, internette detaylı bir acıklama bulamamıştım daha cok video olarak var ben bunun yazı olarak da olmasını istedim. Faydalı olsun.
ﺍ ___ Elif
Tanım: BoğazımızınGoğusumuzleBirliştiği En altnoktadan cıkan sestir, İnce okunur.
Tarifim: Turkcedeki gibi normal “Elif” şeklinde okuruz fakat fazladudaklarımızı kıpırdatman okuruz burada oğreneceğimiz Arapca harfleri Turkce alışkanlıklarımızladeğil Arapca duşunme ile oğrenirsek daha kolay olacaktır.Birde, ince okunanyani ince harfler “e” ses sonu ile kalın olanlar ise “a” ses tonu ile okunurlarbilginize. Bunlar tanımlarda da detaylı yazıyor olacak.
ﺏ ___ Be
Tanım: Dudaklar arasından, dudaklar birbirinekuvvetlice kapanarak cıkar ve ince okunur.
Tarifim: Dudaklarımız kapalıyken , dudaklarımızı buzmek ve mmbee.. diye sesardından da mm sesini (dudaklar kapalı iken cıkan ses) cıkarmamaya dikkatederek “bee” diye bir ses cıkartmak olarak yapılabilir bir sestir “mbııa-bııa”gibi bir ses cıkar uygulamada yani “bee” gibi ses cıkmaz ama oyle tarif edilirkaynaklarda. Burada ben yazı ile tarif ediyorum siz kaynaktan dinleyipuygulamayı buradan da fikir edinebilirsiniz. Gercekten dudaklar kapalı olmasıonemli yoksa o tonda ses elde edemiyorsunuz, Turkce gibi duşunmeyinyanılırsınız.
Te ___ ﺕ
Tanım: Dil ucunun, iki ust on dişlerin ickısmının ortasına değmesiyle cıkar ve ince okunur.
Tarifim: Turkcedekigibi “Tel” der gibi ama sonundaki “l” harfi yok hız kesmeksizin “Tee” demekduruksamadan ve kendinden emin olmak ses tonu ve harfi cıkarabilmek acısındanburada da onemli. Evet doğru artık hayatınızda “Tel” den başka bir “Tee”de var.
Se ___ ﺙ
Tanım: Dil ucunun iki ust on dişin uclarınadeğmesi ile cıkarılır. İnce okunur. Elif ba, harf sırasında ilk peltek okunanharftir.
Tarif: Dilucu azıcık dışarı taşacak şekilde, on dişlerimizin altında iken biz Turkcedesoylediğimiz “sevimli” sozcuğunu soylersek “se” kısmını peltekleştirmiş oluruz.Dil dişimizin altında olduğu icin peltek, sanki s harfini soyleyemiyormuş gibioluyor işlevsellik bakımından dolayısıyla oyle durumda “Se” dememiz yeterliolacaktır.
Cîm ___ ﺝ
Tanım: Dilin ortası ile karşısında olan ustdamağın ortasından cıkar ve ince okunur.
Tarif: “Cîm” diye bir ses cıkar bazı kaynaklarda bu ses daha cok “Rîm”tonlamasında duyulmaktadır fakat ben daha doğrusunun “Cîm” olduğunu duşunuyorumendişeniz olmasın.
ﺡ ___ ^He
Tanım: Boğazın tam ortasından, boğaz birazsıkılarak cıkar. Ve ince okunur. Ozellikle bu harfin ince okunan harflerarasında olduğuna dikkat edilmelidir. Sozkonusu harf ince bir harftir.
Tarif: Boğaz sıkılarak ortasından “Hhé” diye bir ses cıkıyorboğazdan-gırtlaktan bu sesin cıkması alfabede bulunan diğer “he” sesliharfinden bu harfi ayırt eder. Eğer boğazdan cıkartmazsak bu sesi gerektiğigibi diğer ses ile karıştırılabilir. Hızlı hızlı hırıltılı nefes alır gibiboğazınısı sıkarak nefes alıp verirseniz, “qqhh qqhh qqhh” diye ses duyarsınızbuna “e” eklediğimizde işte bu “qrhê” aradığımız sesti.
Kha ____ ﺥ
Tanım: Boğazın ağıza yakın olan ust kısmındancıkar. Ve kalın okunur. Elif ba’daki sıra itibariyle kalın okunan ilk harftir.
Tarif:
“Qqha” gibi gırtlaktan bir ses cıkar bu ses tıpkı boğazımızın hemengirişine bir şey kacınca onu cıkardığımızdaki ses gibi duşunebilirsiniz.
De'l ____ ﺩ
Tanım: Dil ucunun iki ust on dişlerin (ickısmının) ortasına değmesi ile cıkar.İnce okunur.
Tarif: “Dee” derken “l” harfi etkisini dilimizin ucunu dişimizin arkasınadeğdirdiğimizde “De’l” demiş oluyoruz ve bu Turkcede “Del” demekten farklı birses tonudur isterseniz farkı sırayla deneyebilirsiniz.
Ze'l ____ ﺫ
Tarif: Dil ucunun ust on dişlerin başlarınadeğmesiyle cıkar. İnce okunur. Ze’l harfi aynı zamanda peltek okunan ikinciharftir.
Tarif: Dil ucu on ust dişin altına yerleştirilir “Zee” denir ve aravermeden dil tıpkı “De’l” deki gibi “l” ile sonlandırılır yani dil on dişarkasına değdirilir. Peltek okunması gerektiği icin biraz farklılık oldu.
Ra ____ ﺭ
Tanım: Dil ucunun biraz arkasının, ust ondişlerin başlangıcı olan, damağa dokundurulmasıyla cıkar. Duruma gore ince veyakalın okunur.
Tarif: Diliniz ile damağınız birbirine yapışıkken dilinizi damağınızabastırıp dilinizi damağınızdan ayırmadan“Rrraaa” demeniz yeterli oluyor bu sesdil ve damağınızın arasından cıkmış oluyor ve farklı bir ses oluyor.
Ze ____ ﺯ
Tanım: Dil ucunun iki alt on dişlerin uclarınayaklaştırılması ile cıkar. İnce okunur.
Tarif: Net ve surekli olarak “Zeee” demek.
Sîn ____ ﺱ
Tanım: Dil ucunun, iki alt on dişlerinyarısının ust kısmına yaklaştırılmasıyla cıkar.
Tarif: Normal olarak “Sîn” demek yeterli oluyor. Şapkalı i harfi artan isesi gibidir sonra ise diğer kalanlar okunuyor.
Şîn ____ ﺵ
Tanım: Dil ortasının karşısı olan ust damakarasından cıkar. İnce okunur.
Tarif: “Şîn” demek yeterli oluyor.
SÂd ____ ﺹ
Tanım: Dil ucunun, iki alt on dişlerinyarısının ust kısmına yarısının ust kısmına yaklaştırılmasıyla cıkar ve kalın okunur.
Tarif: “SÂd” demek yeterli. “SÂd[.]” noktadan sonra başka ses cıkarmamak buanlamda onemli.
DÂd ____ ﺽ
Tanım: Dil ortasından one doğru, dilin sağveya sol yanının karşısı olan ust azı dişlerin ic kısmına yaklaştırılması ilecıkar. Ve kalın okunur.
Tarif:“Daa” yı peltek “da” gibi soyleyip dahasonra “daa..”derken hızlıca ses kesmeden dil ucunuzu tarif ettiği gibirahatınıza gelen ust azı dişinizin birisinin altına değdirip harfinize sonşeklini verebilirsiniz “..d.”.
Ta _____ ﻁ
Tanım: Dil ucunun, iki ust on dişlerin dişetlerine yakın olan en ust kısmına değmesiyle cıkar. Kalın okunur.
Tarif: On dişlerinizin ic dip kısmını dil ucunuzla yoklayınız “TIIII[.]”diyoruz.
Za _____ ﻅ
Tanım: Dilimizi ust on dişlerimizin başlarına değmesiylecıkar. Peltek okunan kalın harftir. Dil ucu ust on dişlerden en az cıkarılanharf budur.
Tarif: Dilinizin ucu on dişlerinizin altındayken “Zaaa[.]” diyoruz. Kalınharf olduğu icin “Zeee” demiyoruz.
Ayn _____ ﻉ
Tanım: Boğazın tam ortasından, boğaz birazsıkılarak cıkar. İnce okunur. Daha once “he^” harfi ile ilgili aynı tarifiyapmıştık. He^ ve Ayn harfleri, ikiside boğaz ortasından boğaz biraz sıkılmakta ve inceokunmaktadırlar. Ayn harfinin de ince okunan harfler arasında yer aldığınadikkat edilmelidir.
Tarif:“Boğazdan, boğaz sıkılarak “ayn” şeklinde ince okunur. Bir sonraki harf ise“ğayn” olarak okunacaktır ve o bir kalın harftir bu harf ise incedir. Sesicıkartırken, oğrenirken bunu goz onunde bulundurmanız faydalı olacaktır, yani“ğayn” da a daha kalınca olabilir.
Ğayn_____ ﻍ
Tanım: Boğazın ağıza yakın ust kısmından cıkar, kalın okunur.
Tarif: “Onceki soylediğimiz ”Ayn” boğazımızın ortasındandı, “ğayn” ise dahaustunden ve kalın olarak soyleniyor. İkisinin arasındaki fark budur.
Fe _____ ﻑ
Tanım: İki ust on dişlerinin başlarının, altdudağın ic kısmına basmasıyla cıkarılır.
Tarif : “Tarif” derken dahi cıkardığımız, Turkcemizde olan bir sestir f,fakat “Fee[.]” şeklinde okuruz manasız ve surekli olarak devam eder vesonlanır. Turkce duşunmek yanlış olur.
Kaf _____ ﻕ
Tanım: Dilin boğaza bitiştiği yerde, dilustunun karşısı olan ust damağa değmesiyle cıkar. Kalın okunur.
Tarif: Dil damağa bitişikken “KÂf” demek boylece K sesi G gibide cıkıyor.
Kêf _____ ﻙ
Tanım: Kaf harfinin cıkış yerinin birazilerisinden yine dilin ustu ile ust damak arasından cıkar. İnce okunur.
Tarif: Dil damağa basılarak, “Kêf” denir.
Lêm_____ ﻝ
Tanım: Dil ucunun ust on dişlerin etlerinedeğmesiyle cıkar. İnce okunur.
Tarif: “Lee” sesi cıkarılıyorken dil sayesinde harf sesi son noktayaulaştırılıyor “Lêm[.]”
Mim_____ ﻡ
Tanım: Alt ve ust dudak iclerinin, uca yakınolan kısımlarının birbirine hafifce kapanmasıyla cıkar.
Tarif: “Mîm[.]” deki son “m” dudağın kapanması ile cıkan “m[.]”dir. Ve buesnada dudağımızda hafif bir titreşim hissedebiliriz eğer sesimiz o esnadakuvvetli ise.
Nûn______ ﻥ
Tanım: Dil ucunun, ust diş etlerine değmesiile okunur.
Tarif: “Nû..” “n.” En son olan n de dilimiz ust diş etimize değmiştir.
Vav_______ ﻭ
Tanım: Dudak ucları acık kalacak şekilde,dudakları ileri uzatarak kapanmasıyla cıkar ince okunur. İnce okunur.
Tarif: “Vav” yaparak son “v” dudağımızı kaparken kendiliğinden cıkar hafif “vauv”gibi de olabiliyor.
He________ ﻩ
Tanım: Boğazın goğuse bitişik en alt kısmındanokunur. İnce okunur.
Tanım: “Hee.” Şeklinde bir ses cıkar ancak unutulmamalıdır ki bu Turkcedekigibi bir “hee” sesi değil boğazdan gelen donuk ve surekli gelip bir andakesilen bir “Hee.” Dir. Bu harfin işaretini Unicode itibarı ile bu kadar yapabildim daha farklısını siz gorebilirsiniz elbette.
Lamelif ___ ﻻ
Lam ve Elif harflerinin bir araya gelmesinden oluşur. Kendisine has bir sesi olmadığından 29 luk olan Arap alfabesi kendine ozgu sese sahip olarak 28 harften oluşur. Daha detaylı bilgi elbette var ancak bu kadarı harfleri bilmek bir başlangıc acısından yeterli olacaktır umuyorum. Demek istediğim bazı tablolarda bu harf olmayabiliyor.
Ye_______ ﻱ
Tanım: Dil ortası ile karşısı olan ust damakarasından cıkar. Ve ince okunur.
Tarif: “Yee” şeklinde dil damağa basılarak arasından ses cıkarılır “Ye”demekle. Son harftir.
-İsteyen kişiler, sesleri cıkartmak konusunda bir fikir arıyorlarsa tarifdiye yazdığım alana bakıp kendileri icin uygun olup olmadığını duşunebilirler.Herkes icin faydalı olması dileğiyle, ozellikle de yeni başlayanlara.
__________________
Edebiyat / Dil Bilimi Arapca harflerin okunuşu ve tarifi .
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●79 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Arapca harflerin okunuşu ve tarifi .