Akatca (lišānum akkadītum)
Sami - Hami dil ailesinden Sami dillerinin doğu dalı.
Akatca (lišānum akkadītum)
Sami dillerine ait eski Mezopotamya'da, ozellikle Asur ve Babil imparatorluklarında kullanılan dil.
Mezopotamya'da M.O. 3000 - 1000 yılları arasında konuşulan olu bir Sami dilidir M.O. 2350'li yıllarda Akad'ların Sumer kentlerini ele gecirmelerinden sonra bolgede Sumer dilinin yerini aldı. Akad dili, Babil lehcesi ve Asur lehcesi olarak ikiye ayrılır. M.O. 7. yuzyıldan itibaren Aramice, Akadcanın yerini almaya başlamıştır.
Eski Mezopotamya'da kullanılan Akatca, Sami dillerinin en eskisidir. Akad Krallığı'nın resmî dili olan Akadca, İ.O. 2000 yılına kadar varlığını surdurdu. Babil'in kurulmasıyla eski Babilce donemi başladı. Asur İmparatorluğu doneminde ise Asurca adıyla anıldı. Yeni Asurca İ.O. 600 yılına kadar kullanıldı. Akadcanın son evresi olan Yeni Babilce İ.O. 626-539 tarihleri arasında etkin oldu. İ.O. 18.-15. yuzyıllarda Yakın Doğu'nun diplomatik ilişkilerde onde gelen dillerinden biri durumunda olan Akadcanın İ.O. 4. yuzyıldan itibaren din dili olarak sınırı daraldı, Hristiyanlığın ortaya cıkışından sonra ise yerini Aramca'ya bıraktı.
Vikipedi
Morpa Genel Kultur Ansiklopedisi
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Akatca