Fecriati Donemi Turk Edebiyatı (1909-1912): Fecriatı edebiyatı, Servetifunun edebiyatına tepki olarak doğmuş bir akımdır. Serveti-i funun dergisinin Abdulhamit donemi sansuru tarafından kapatılmasıyla, pek cok sanatcı İstanbul dışındaki dergi ve gazetelerde yazmak zorunda kaldılar. İstanbul daki edebiyat etkinlikleri yok denecek kadar azaldı. İkinci Meşrutiyet ilan edilir edilmez (1908), hemen butun dergiler, sayfalarını yeniden kultur ve sanat konularına actılar. Donemin genc edebiyatcıları, "Fecriati Ercumeni Edebisi" adıyla bir topluluk kurdular ve kendilerine yer veren Servet-i Funun dergisinde bir bildirge yayınlayarak (24 Şubat 1909) kendilerini topluma tanıtlılar. Bildirgeyi, Ahmet Haşim, Fmin Bulent (Serdaroğlu), Hamdullah Suphi (Tarıover). Sahabettin Suleyman, İzzel Melih (Devrim), Ali Canip (Yontem), Ali Suha (Delilbaş), Faik Ali (Ozansoy), Fazıl Ahmet (Aykac), Mehmet Behcet (Yazar), Kopruluzade Mehmet Fuat, Mufit Ratip, Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) gibi şair ve yazarlar imzalamışlardı.
Servetifununcuları eleştirerek ve artık onların doneminin kapandığını ileri surerek kamuoyuna kendilerini tanıtan fecriaticiler, sanat ve edebiyatın duyguların eğitimine yardımcı olduğunu ileri surerek, ulusun gelişmesini ilke edindiklerini bildirmişlerdir. Amacları Turk edebiyatını Batı'ya Batı edebiyatını da Doğu'ya tanıtmaktı.
"Sanat sanat icindir" ilkesine bağlı kalan, "sanat, kişisel ve saygındır"goruşunu savunan fecriaticiler, aslında, karşı cıktıkları servetifununcuların actığı edebiyat geleneğini surdurduler; şiirlerinde, doğa ve aşk konularını genellikle romantik biranlayışla İşlediler, toplum sorunlarını yuzeysel bicimde ele aldılar.
Meşrutiyetle canlan.Tiyatro etkinliklerine, Sahabettin Suleyman, Mufit Katip, Tahsin Nahil başarılı yapıtlarıyla katkıda bulundular. Şahabettin Suleyman ve Kopruluzade Mehmet Fuat, eleştiri ve edebiyat tarihi calışmalarına "Batılı" bir nitelik kazandırmaya calıştılar
__________________