Mevlana’nın en onemli eserlerinden Mesnevi’nin tamamını asırlar sonra aruz vezniyle Turkce’ye ceviren Ahmet Metin Şahin, 10 yılda tamamladığı calışmasını beğeniye sundu.
Daha once ceşitli yazarlar tarafından Mesnevi’nin bazı kısımlarının aruz vezniyle cevirilerinin yapıldığını belirten Ahmet Metin Şahin, “Mesnevi’nin aruz vezniyle cevirisine teşebbus eden bircok şair oldu. Ancak kimisi yarım cilt, kimisi bir cilt, kimisi bin beytini cevirdi. Ancak ben ısrar ettim, inat ettim ve tamamını aruz vezniyle Turkce’ye cevirdim. Bu konuda ilk calışmayı Lale Devri’nde Suleyman Nahifi hazretleri 1730 yılında yapmış. Ondan asırlar sonra da Allah bana nasip etti. 276 yıl sonra Mesnevi’nin cevirisini ben tamamlamış oldum” dedi.
Mesnevi’nin tercumesini 10 yılda tamamladığını belirten Şahin, “Ceviriyi yaparken zorlanmamak mumkun değildi. Tercumeyi tamamladıktan sonra, defalarca okuyarak duzeltmelerini yaptım. 10 yıl sonra eser yayınlanmaya hazır hale geldi. Calışmayı yaparken diğer tercumeleri de goz onunde bulundurdum. Biri başka bir manada, diğeri başka bir manada yazılmış olabiliyor. Ancak en son tercume edenin, o manaları birleştirerek daha iyi bir acıklıkla anlayabilme şansı var. Bu durumdan da yararlandım” diye konuştu.
Mesnevi’nin aslının şiir olduğunu, dolayısıyla duz yazı cevirilerin aynı tadı vermeyeceğini anlatan Şahin, “Şiirin tercumesi, şiir olarak daha guzeldir. Şiirin bir ozelliği de insanın dikkatini ceken, duygusuna hitap eden mısralara sahip olmasıdır. Şiirin tercumesinin de şiir olarak daha guzel olacağını, daha cok akılda kalacağını ve anlaşılacağını duşunerek Mesnevi’yi aruz vezniyle Turkce’ye cevirdim. İnsanlar Mesnevi’yi daha rahat okusunlar, tadına varsınlar istedim” ifadelerini kullandı.
Şahin, Mesnevi’nin aruz vezniyle yaptığı cevirisinin bu yıl Kaynak Kultur Yayınları tarafından 3 cilt halinde basıldığını, ikinci baskısının da bir haftaya kadar yapılacağını soyledi.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Mesnevi, aruz vezniyle Turkce’de