Romanın Değerlendirilmesi
Yaban
Yaban romanında vurgulanan tema, koylunun yalnızca olumsuz yonlerinin gosterilmesidir. Bunun sebebi; Y. Kadri’nin fikirlerinden dolayı acıklanabilir ve diyebilirim ki romandaki koy tam anlamı ile Anadolu insanını ifade etmez. Burada asıl anlatılan “Aydın ile Koylu” arasındaki ucurumdur. Halk aydınını yaban olarak goruyor. Anadolu koylusu kendisi icin faydalı olanı dahi secemeyecek kadar cahil kalmıştır. Yazarın bakış acısını A. Celal temsil eder. Beklediği ilgiyi gorememesinden dolayı koylu sucludur.
Romanın Adı : Yaban
Romanın Yazarı : Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yayın Evi : İletişim Yayınları
Yayın Yılı : 1997 (29. Baskı)
Yayın Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 221
Yazar Hakkında Bilgi: 20. Yy’ın ilk yarısında buyuk bir uretkenlikle dergilere yazdığı şiir, oyku ve makale gibi yazıları ile en onemli edebiyatcılarımız arasında yer alır. Uslup ozellikleri bakımından 1910’dan 1974’e dek verdiği eserler Turkcenin gecirdiği butun evreleri yansıtır. Fransız etkileri ile başlayan yazarlığı 1920’lerden sonra ozgun bir sese kavuşur.
Romanın Konusu: Romanda Milli Mucadele ve halk aydını catışması uzerinde durulur.
Başlıca Karakterler :
Ahmet Celal, Mehmet Ali, İsmail, Zeynep Kadın, Salih Ağa, Bekir Cavuş, Suleyman, Cennet, Şeyh Yusuf, Şerif Cavuş, Emine, Muhtar, Memiş
Ahmet Celal : I. Dunya Savaşında sağ kolunu kaybetmiş ve bu yuzden Kurtuluş Savaşına katılmamış ve İstanbul İşgaline dayanamadığı icin, emireri Mehmet Ali’nin teklifi ile koyune yerleşmiştir. Koyluler icin o bir “Yaban”dır.
Mehmet Ali: A. Celal’i koyune davet eder. Koye donunce farklılaşır.
İsmail: Mehmet Ali’nin kardeşidir. 14 yaşındadır. Ahmet Celal zamanla ondan nefret eder ve onu kıskanır. Cunku sevdiği ile evlenmiştir.
Zeynep Kadın : Mehmet Ali’nin annesidir. 12 yıldır duldur. Sert bir kadındır.
Salih Ağa: Tip acısından Salih Ağaya benzeyen, onu cağrıştıran cok kişi vardır. Koy romanlarında cıkarcı biridir. O koyun zenginlerinden biridir. Ama kılık kıyafetinden dolayı dilenciden farkı yoktur.
Bekir Cavuş: 23 yıl askerlik yapmış, gezip gorduğu yerlerde oğunen bir kişidir.
Suleyman: Turk masallarındaki kel oğlan tiplemesidir. Kılıbık, itaatli ve yerine gore o bir aşık garip, yerine gore Yunus Emre’dir.
Cennet: Kahkahası bol ve keskin bakışlı bir kadındır. Eline kına yakar. Başka kadınlar gibi erkeklerden kacmaz ve Suleyman’ı aldatır.
Emine: Ahmet Celal’in sevdiğidir. Kucuk yaşta babasını kaybetmiştir. Daha sonra İsmail ile evlenir.
Şeyh Yusuf: Ahmet Celal’in deyimi ile koye gelen, koyu somuren bir şeyhtir.
Şerif Cavuş: 10 yıllık bir ayrılıktan sonra koyune donen Emine’nin oldu sandığı babasıdır.
Memiş: Koyun delisidir.
Romanın Dil ve anlatım Ozelliği : Sade bir dili vardır
Zaman ve Mekan:
Mekan: Olayların gectiği koyun adı verilmemiştir fakat burası Orta Anadolu’da Porsuk Cayı yakınlarındaki Haymana Ovasında bulunan bir koydur.
Zaman: Romanın yazıldığı tarih 1932’dir. Fakat roman 1921 – 1922 yıllarını anlatıyor. Yazar burada bilgisiz kalan koyluleri ima etmek istemiştir.
Romanda Beğendiğim ve Beğenmediğim Yerler
Beğenmediğim Yanı; o doneme gore koy insanı doğru olarak anlatılmışsa da bazı yonleri ile de aşağılanmışlardır. Beğendiğim yanı ise; anlatılan olaylar gerceklik payı taşımaktadır. O donem hakkında bize kesin yargılar sunmaktadır.
__________________
Edebiyat / Dil Bilimi Yaban -Yakup kadri karaosmanoğlu
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Yaban -Yakup kadri karaosmanoğlu