Alman ulusu Ari ve Hindu - Germen milletlerinin bir kolu olan Cermen milletleri gurubundandır. Bu sebepten Alman dili Cermen dilinin bir koludur. Bu guruba Norvec, Danimarka, İngiliz, Hollanda ve Fries dilleri girer. Bu milletlerin sınırları doğuda Acemistan’a ve Hindistan’a kadar uzanır. Bundan oturu Hint, Acem, Ermeni, Arnavut, Yunan, Roman = LÂtin (Hemşire dilleri olan İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, Provenzalce, Retoromence, Romence, Keltce, «Britanyada, Irlandada, Şotlandda, Walles'de&#187 Cermen, Litvanya ve İslav dilleri bu gurup icine girer- Bu ceşitli ulusların kadim dilleri bazı noktalarda Hind-Cermen dillerinin muşterek cet lisanlarının yalnız bir dialekt'tidir. Kelime hazinesinin buyuk bir kısmı hepsinde muşterektir. Ayni za*manda Flexion ve cumle teşkilÂtı bakımından bir birlik arz ederler. Bu gune kadar bu ulusların kadim yurtlarının neresi olduğu henuz cozulemediğinden bu hÂl bir bilmece olarak kalmıştır. Bazı bilginlere gore bu ulusların asıl vatanları Baltık Denizinin kuzey bolgelerinden Ural ve Hazar Denizine kadar uzanır. Bazı Almanlar da Arilerin beşiğini guney isvec olarak gosterirler. Bu bakımdan bu ulusların anayurtlarının Asya oluşu nazariyesi ve fikri de ciddî olarak mudafaa edilmektedir.
Cermenler de Doğu ve Batı Cermenleri olmak uzere iki kısma ayrılır. Doğu Cermence, Got’ca ve İskandinavya’ca (İsvec, Norvec, Danimarka ve İzlanda dilleri) ve Batı Cermence de Almanca, İngilizce ve Hollanda’ca dır. Sonuncusu dil bakımından aynıdır. Yalnız bir Alman dialekti yani Aşağı frankcadır. Aşağı Frenkce de buyuk bir edebiyat doğurmuş olduğundan bu dialekt bağımsız bir dilin Rang'ını (mertebesini) teşkil eder.
Eski zamandan beri Alman dilinde
a) Ober = Yukarı almanca,
b) Nieder — Aşağı almanca,
c) Mittel = Orta almanca
olmak uzere uc turlu lehce vardır.
a) Ober ve yahut Hochdeutsch: Guney Almanya’nın dağlık bolge*lerinde goruşulur. Kalın sesleri vardır, boğazdan ve goğusten soylenir, (Alman lehcesi yukarı Renin her iki tarafında ve kuzeyde Rastadt'a kadar Kara ormanda; Şvab lehcesi de (Kara ormanla Lech arasında konu*şulur.) Algaeri Alpları ile Kocher arasında ve Bavyera lehcesi de eski Bavyeradan Tunaya kadar, Tirol ve Salzburg'ta konuşulur.
b) Aşağı almanca (buna Saksonyaca ve Platt - Almanca da denir.): Kuzeyde ova civarında konuşulur, geniş sesleri vardır, daha fazla dudaklarla goruşulur. (Aşağı Saksonyaca; Aşağı Elbenin her iki tarafında, Pomeranyada, Prusya’da; Westafalyaca da aşağı Weser'in kuzeyinden aşağı Rene kadar olan sahada : Hollanda’ca da Almanya’nın kuzey batı sınırlarından Geldern ve Kleve kadar; Friesya'ca da ŞimÂl denizi sahilinde goruşulur. Bunların arasında da Orta almanca lehcesi (Hessence) vardır. Yukarı-Saksonyaca Lausitz ve Frankonyanın Main bolgesiyle yukarı Pfazta, Vogtland'ta Massau ve Rheinpfalz'ta goruşulur.
Edebiyat = Yazın icin Ober ve Hochdeutsch şivesi ustundur. Zira Alman tekemmul başlangıcı evvel guney Almanya’da ikmal edildi ve yavaşca kuzeye doğru genişledi.
__________________