
Cermenler de Doğu ve Batı Cermenleri olmak uzere iki kısma ayrılır. Doğu Cermence, Got’ca ve İskandinavya’ca (İsvec, Norvec, Danimarka ve İzlanda dilleri) ve Batı Cermence de Almanca, İngilizce ve Hollanda’ca dır. Sonuncusu dil bakımından aynıdır. Yalnız bir Alman dialekti yani Aşağı frankcadır. Aşağı Frenkce de buyuk bir edebiyat doğurmuş olduğundan bu dialekt bağımsız bir dilin Rang'ını (mertebesini) teşkil eder.
Eski zamandan beri Alman dilinde
a) Ober = Yukarı almanca,
b) Nieder — Aşağı almanca,
c) Mittel = Orta almanca
olmak uzere uc turlu lehce vardır.
a) Ober ve yahut Hochdeutsch: Guney Almanya’nın dağlık bolge*lerinde goruşulur. Kalın sesleri vardır, boğazdan ve goğusten soylenir, (Alman lehcesi yukarı Renin her iki tarafında ve kuzeyde Rastadt'a kadar Kara ormanda; Şvab lehcesi de (Kara ormanla Lech arasında konu*şulur.) Algaeri Alpları ile Kocher arasında ve Bavyera lehcesi de eski Bavyeradan Tunaya kadar, Tirol ve Salzburg'ta konuşulur.
b) Aşağı almanca (buna Saksonyaca ve Platt - Almanca da denir.): Kuzeyde ova civarında konuşulur, geniş sesleri vardır, daha fazla dudaklarla goruşulur. (Aşağı Saksonyaca; Aşağı Elbenin her iki tarafında, Pomeranyada, Prusya’da; Westafalyaca da aşağı Weser'in kuzeyinden aşağı Rene kadar olan sahada : Hollanda’ca da Almanya’nın kuzey batı sınırlarından Geldern ve Kleve kadar; Friesya'ca da ŞimÂl denizi sahilinde goruşulur. Bunların arasında da Orta almanca lehcesi (Hessence) vardır. Yukarı-Saksonyaca Lausitz ve Frankonyanın Main bolgesiyle yukarı Pfazta, Vogtland'ta Massau ve Rheinpfalz'ta goruşulur.
Edebiyat = Yazın icin Ober ve Hochdeutsch şivesi ustundur. Zira Alman tekemmul başlangıcı evvel guney Almanya’da ikmal edildi ve yavaşca kuzeye doğru genişledi.
__________________