Vikipedi, ozgur ansiklopedi

Yakutca ya da Saha Turkcesi, Yakutların (Saha Turklerinin) konuştuğu lehcedir. Turk lehcelerinin Sibirya grubuna bağlıdır. 456.288 kişi tarafından konuşulur. Ayrıca Taymir Yarımadası'nın doğusunda yaşayan halkların ticaret dilidir (Ruslar haric). Yakutcaya Sahaca da denir. Bu lehceyi konuşanların coğunluğu Rusya Federasyonu'na bağlı Saha Cumhuriyeti'nde yaşar.

Yakutca bazı tumceler

OlorbuttÂğar ulelêbit orduk = Calışmak oturmaktan daha iyi.(dir) Min ubayim saha oskuolatığar bÂr = Benim abim Yakut okulundadır. Bihigi at mïnen barıahpıt = Biz at(a) binip gideceğiz. Haydah oloroğut? = Nasılsınız? ("Nasıl yaşıyorsunuz?") En olus turgennik sanarağın = Sen cok hızlı konuşuyorsun. Min sahali kıratık oyduubun = Ben Yakutca biraz anlarım. Bihigi sarsıarda erde turabıt = Biz sabahleyin erken kalkarız. Ol oğo tuun ıtir = O cocuk gece(leri) ağlar. Miehe sıttık hÂta uonna holuoha nÂda = Bana yastık kılıfı ile galoş gerek. Bu son sieğe olus kılgas = Bu ceket(in) yen(leri) cok kısa. Ben:Min (Мин) Sen:En (Ен) O:Kini (Кини)
Biz:Bihigi (Биһиги) Siz:Ehigi (Эһиги) Onlar:Kiniler (кинилэр)

Yakutca rakamlar

1-10
biir, ikki, us, tuort, bias, alta, satta, ağıs, toğus, uon

Saha Turkcesi, Kırgız Turkcesi ve Turkiye Turkcesi karşılaştırmaları

Turkiye Turkcesinde Turkce menşeli soz başlarındaki Y ile başlayan sozcukler Kırgız Turkcesinde "C" sesi ile soylenirken Saha Turkcesinde "S" olmuştur. Oz Turkce'de "Y" olan bu imce zaman icinde Turk topluluklarında Y>C>S şeklinde değişime uğramıştır. Turkiye, KKTC, Azerbaycan, Turkmenistan, Ozbekistan ve Doğu Turkistan'da "Y" ile soylenirken Kazakistan'da "J", Kırgızistan'da "C", Altay, Hakas ve Tıva'da "C", Saha(Yakut) Yerinde ise bu imce "S" olmuştur.