Turkler ve İslamiyetİslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte millet olma surecini tamamlayan Turkler kısa surede islamiyeti bir "dunya dini" haline getirmiş,hakimiyeti altında olsun ya da olmasın tum musluman azınlıkları koruyup kollama gorevini ustlenmişlerdir. Tarihte hicbir millete nasip olmayacak kadar koklu ve guclu imparatorluklar kuran Turk Milleti, bu gucunu hic şuphesiz İslam dininden almıştır
Tarihte hicbir millete nasip olmayacak kadar koklu ve guclu imparatorluklar kuran Turk Milleti bu gucunu hic şuphesiz İslam dininden almıştır. Turklerin İslamiyeti kabulunun en onemli sonucu, islam dinine girmeleriyle millet olma surecini tamamlayan Turklerin kısa sure icerisinde islamiyeti bir "dunya dini" haline getirmeleri olmuştur
Turkleri İslamiyete Yakınlaştıran Sebepler
Turkleri islamiyete yakınlaştıran en onemli sebep, tevhid inancı olmuştur. Allah'ın birliği inancı Turkler’de cok yaygın olan bir inanctı. Din adamlarını huzuruna cağıran Mengu Kağan, "biz tek Tanrı’nın varlığına, onun sayesinde yaşadığımıza ve onun emri ile olduğumuze inanıyoruz" demişti. (Suleyman Kocabaş, Adil Turk İdaresi, s.15)
Turklerde Allah'ın birliği inancı "Kok Tengri" (Gok-Kainat Tanrısı) olarak isimlendirilmişti. Turkler’in inancları ile islam inancı arasındaki benzerlik sadece bununla sınırlı değildi. İslamiyet oncesi Turkler ahiret gunune, oldukten sonra dirilmeye, kaza ve kadere inanırlar ve kurban keserlerdi. Zina ve eşcinsellik kesinlikle yasaktı ve hırsızlık ağır ceza ile cezalandırılırdı. (İ. Hami Danışmend, Turk Irkı Neden Musluman Oldu, s.17) Turklerin islamiyeti kabul etmelerinde islam oncesi Turklerin inancları ile islamiyet arasındaki buyuk benzerlikler onemli rol oynamıştır. Bu benzerlikleri kavradıkca islamiyete her gecen gun yakınlık duyan Turkler, Emevi Valisi'nin Horosan'da İslamiyeti yaymak icin cami ve medrese acmasına hicbir tepki gostermemiştir. Bu yakınlaşma sureci Arap Muslumanlarla Turklerin ortak duşmanları olan Cinlilere karşı omuz omuza mucadele etmesiyle doruk noktasına ulaşmıştır.
Dunya Tarihinin Donum NoktasıTurkler’in İslam dini ve musluman Araplarla tanışmasına vesile olan "Talas Savaşı"ndan Cin Ordusu karşısında zorlanan Muslumanların yardımına Turk suvarileri yetişmiştir. Savaşı izleyen Karluk beyinin emriyle savaş alanına giren Turk suvarileri karşısında neye uğradıklarını şaşıran Cinliler Talas Savaşı’nda yenilgiye uğramışlardır. Bu savaşın ardından islamiyet Maveraunnehr’de kalıcı hale gelmiş ve Turkler de uzun zaman Cin tehlikesinden kurtulmuşlardır.
Bolgeye adım atan Musluman Araplar, Turklerin yuksek ahlaklarını, idarecilik ve savaştaki ustun meziyetlerini yakından tanıma imkanı bulmuşlardır. Bu savaş sonucunda, Turklerin islamiyete girmesiyle bu dinin kısa surede bir "dunya dini" olacağı inancı doğmuştur. Turklerin musluman Arapları, Arapların da Turkleri tanımasına neden olan "Talas Savaşı" dunya tarihi icin bir donum noktası olmuştur.
Talas Savaşı’nın ardından kitleler halinde islam dinine gecen Turkler, iddia edilenlerin aksine hicbir zorlama ile karşılaşmamışlardır:
"Turkler, İslamiyeti samimi olarak, kendi istekleriyle, hicbir zorlama ve dış baskı olmaksızın kitle halinde kabul edince, tarihlerinin yeni bir devresine ayak basmış oluyorlardı… Turkler musluman olmak suretiyle Turkluklerini kemale erdirmiş, adeta tamamlamışlardı." (Yılmaz Oztuna, Turk Tarihinden Yapraklar, s.47)
Musluman Olmayan Turklerin Akibeti
Turkler islamiyeti kabul etmeselerdi hic şuphesiz tarihteki milletler mezarlığına gomulurlerdi. İslamiyeti kabul etmeden ceşitli uzakdoğu dinlerinin etkisi altında kalan Turkler, bu dinlerden olumsuz şekilde etkilenmiştir.
Turklerin islamiyeti kabulunden cok once M.S 375 yılında Avrupa’ya ayak basan ilk Turkler olarak tarihe gecen Hunlar, siyasi ve askeri acıdan uzun yıllar kendinden soz ettirmiş ancak ceşitli uzakdoğu dinlerinin etkisi altında kaldıkları icin Turkluklerini kaybetmişlerdir. Buyuk bir kısmı Hristiyanlaşan bu Hun Turkleri sosyal asimilasyona uğrayarak milli varlıklarını kaybetmişlerdir. Dun olduğu gibi bugun de Musluman olmak ve islamiyetin gereklerine uygun bir yaşam surmek Turk Milleti’nin varlık şartı olarak onemini korumaktadır. (Suleyman Kocabaş, Adil Turk İdaresi, s.17)
Turklerin İslam Dunyasındaki Liderliğiİslamiyeti kabul eden Turkler "İlahi Kelimetullah" davası uğruna tum dunyaya Turk-İslam adalet ve hoşgorusunu goturmekle kalmamış, hakimiyeti altında 30’dan fazla din ve ırktan insanı koruyup kollamayı kendisine vazife bilmiştir.
Turkler İslam dunyasının onderlik gorevini ilk olarak Selcuklu Devleti zamanında kazanmışlardı. Selcuklu devleti ve onun mirası uzerine korulan Osmanlı Devleti, sınırları icerisinde olsun ya da olmasın islam ulkelerine yapılan saldırıları kendi ulkesine yapılan bir saldırı olarak kabul ediyordu. Yavuz Sultan Selim Mısır’da hukum suren Memluklu Devleti’ne son vermesi uzerine islam dunyasının onderliği manevi olarak da Turklere gecti ve tum islam dunyasının başkenti İstanbul oldu.
Mısır’ın ardından Kuzey Afrika ulkeleri de birer birer Osmanlı sınırlarına dahil edildi. İspanyol işgaline uğrayan Cezayir’e cıkarma yapan Barbaros Hayrettin Paşa bolge halkının sevgi gosterileriyle karşılandı. Turklerin Cezayir’e adım atışıyla birlikte İspanyolların ve İspanyollarla işbirliği icerisinde bulunan Cezayirli yoneticilerin halka yapmış oldukları zulum son buldu.Cezayir’le birlikte Tunus, Fas, Libya, Irak, Korfez Ulkeleri ve Yemen’de Osmanlı topraklarına dahil edildi.
Turkler hakimiyeti altındaki topraklarda hicbir zaman emperyalist bir yaklaşım icerisinde olmadı. Ozellikle halkı musluman olan ulkelerdeki insanlar, her alanda Turklerle eşit haklara sahipti. Arap halkları İslamiyete yapmış oldukları hizmetlerden dolayı Osmanlı Sultanlarına ve Turklere buyuk sempati duyuyorlar ve "kavmi necip" olarak isimlendiriyorlardı. 4. yuzyıl Turk idaresi altında yaşayan Araplar, her turlu ic ve dış saldırıya karşı guven icinde bir yaşam surduler.
19. asırda bolgedeki doğal kaynaklara goz diken Batı ulkelerinin kışkırtmalarıyla Arap ulkelerinde esen bağımsızlık ruzgarı iddia edilenin aksine huzur ve guven ortamı sağlamadı. "Turkler Arap ulkelerinde somurgecidir" iddiasıyla Arapları kışkırtılan Batılı gucler, 2. Dunya Savaşı sonuna kadar bu ulkeleri emperyalist cıkarları doğrultusunda kullanmışlardır
__________________
Edebiyat / Dil Bilimi Turkler ve İslamiyet
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Turkler ve İslamiyet