Sazalcadan Cıktım (Halime)

Sazalca yıllar once Turklerle Rumların birlikte yaşadığı bir koydu. Denegide' de (Yeşilburc) Hakkı adında değirmencilikle uğraşan yiğit bir Turk oturuyordu. Hakkı her gun değirmene gidip gelirken gorduğu Despina adlı bir Rum kızına aşık olur ve birbirlerini cok severler. Fakat din ayrılığı iki aşık icin buyuk bir sorun olur ve Hakkı ile Despina kacmaya karar verirler. Bu durumu duyan Rum gencleri Hakkı' yı dovmek icin plan yaparlar. Hakkı'nın yanında calışan Rum genci bu planı duyar ve Hakkı'yı haberdar etmek ister ama gec kalmıştır. Tam bu sırada 5,6 Rum genci değirmenden iceri girer ve Hakkı' yı dovmeye başlarlar. Hakkı bir yolunu bulur ve değirmenden kacarak Despina' nın yanına gider. Hakkı Despina'yı da alarak Bor'da ki halasının evinde saklanırlar.

O devirlerde Rumlar cok şımarık,sarayda ve Niğde meclisinde sozleri gecen bir topluluktur. Rumlar Hakkı' ya cok kızmış,onun yakalanması ve cezalandırılması icin var guclerini ortaya koymuşlardı. Sonucta iki aşık saklandıkları yerde yakalanır ve Hakkı hapse atılır. Zamanın guclu ağaları Hakkı'yı hapisten kurtarır ve aşıklar tekrar gizli gizli buluşmaya başlarlar. Hakkı'nın arkadaşları bu işe care bulmak icin Adana'ya giderek hukumet adamları ve zamanın Kadısı ile goruşup onları ikna ederler. Hakkı bu goruşmelerden cesaret alarak Despina' yı bu defa Adana'ya kacırır ve orada nikahları kıyılır. Rumlar bu olaya cok kızarlar ama artık yapacakları bir şey kalmamıştır.

Kaynak:
-ERCAN, Ali, Kara Kaş Gozlerin Elmas ve Niğde Turkuleri, s.29,30, Niğde
İl Basım Evi, Niğde, 1965
-ONGAN, Halit, Niğde Halk Turkuleri, s.54,55,56, Niğde Vilayet Mat., Niğde,
1937

Oğrt. Gor. Hakan Tatyuz

Pos Pos Koprusu

Pos-Pos koprusunu seller mi aldı
Fethiye'nin yavrusunu eller mi aldı
Gelme annem kum icindeyim
Sen beni bilemezsin kan icindeyim

Ben ne ettim ne ettim teyzeme gittim
Teyzemden gelir iken can telef ettim
Gelme annem gelme kum icindeyim
Sen beni bilemezsin kan icindeyim

Uyu Halil uyu ağacın altında
Fethiye'yi de vurdun dutun altında
Gelme annem gelme kum icindeyim
Sen beni bilemezsin kan icindeyim.

Salt bolgemize ozgu bir Bati Trakya turkusu. Gumulcine şehrinin hemen yakınında yer alan Rodop dağları eteklerinde,halk arasında "Yaka"diye adlandırılan koyler dizisinin ilk koyu Sendelli'dir.Pos-Pos cayı kenarındaki Sendelli'de kırk kırk beş yıl once yaşanmış bir namus olayının oykusudur bu turku.

Tahminen 1946-1947 yıllarında Sendelli guzellerinden Fethiye Hanim hakkında koy icinde dedikodu yayılır. Aslen Buyukmuselim koyunden olan Fethiye Hanımla Sendelli'li Halil, evlilik hayatlarında iyi gecinmekte ve bir cocukları bulunmaktadır. Fakat kadın hakkında dedikodunun yayılması uzerine,Fethiye'yi kıskanan kocası, kadına anasının evine gitmeyi yasak eder. Bir gun, aile reisinin dağda odun kesmekte olduğu sırada esinin evde bulunmadığını haber alması, kocayı hiddet icerisinde koye donmeye mecbur eder. Gercekten kadın evde bulunmadığını ve dışardan gelmekte olduğunu gorunce dut ağaclarının bulunduğu bir yerde, karisini elindeki baltayla oldurur. Dağa cıkar,daha sonra Bulgaristan a gecer. Aradan birkac yıl gecince tekrar geri doner, fakat koyunde barınamaz. Gidip Edirne'ye yerleştiği ve orada yasadığı soylenir. Fethiye Hanımla evliliklerinden olan cocuk da daha sonraları olduğu icin bu ailenin tamamen dağıldığı gorulur.

Tutucu bir toplum ozelliği taşıyan Bati Trakya Azınlık halkının namus kavramına verdiği onem bakımından ilginc bir turkudur Pos-Pos koprusu