Turk Dili ve Edebiyatı bolumu hakkında bilgiler nelerdir, Turk Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar, Turk Dili ve Edebiyatı puanları nasıldır gibi sorularınızın cevaplarını rehber oğretmenimiz derledi.

Merhaba sevgili oğrenciler, bu yazımızda Turk Dili ve Edebiyatı hakkında bilgiler verip, buradan mezun olunca ne tur iş olanaklarına sahip olabileceğinizi yazacağız. Sozel bolum oğrencilerin en cok tercih ettiği bolumlerden biri olan ve kısaca Edebiyat dediğimiz bu bolum kitap okumayı, yazı analizi yapmayı seven kişilerin tercih ettiği bir bolumdur. Bu bolumde Turk dilinin yapısı ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Turk edebiyatının tarihi, bugunku donemi ve butun evrelerini inceleyen elemanları yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir bolumdur. Edebiyat okumak isteyen oğrencilerimizin yanlarında sozluk taşımaya alışmaları gerekir.

Turk Dili ve Edebiyatı Bolumu Puan Turu ve Başarı Sıralaması
Bu bolumde Turk dilinin yapısı ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Turk edebiyatının tarihi, bugunku donemi ve butun evrelerini inceleyen elemanları yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir bolumdur.


Turk Dili ve Edebiyatı bolumu, OSYM’nin yayınladığı 2017 OSYS (Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sisteni) Kılavuzu’na gore TS-2 puan turune gore alım yapmaktaydı. Ancak bu sene değişen sınav sistemi YKS (Yuksekoğretim Kurumları Sınavı) ile birlikte sozel puan turunden oğrenci alımı yapmaya başladı. Gectiğimiz sene en başarılı universitelerde Turk Dili ve Edebiyatı okumak isteyenlerin taban puanları şu şekildedir: Boğazici Universitesi 3.026, İstanbul Universitesi 22.451, Ankara Universitesi 59.085, Dokuz Eylul Universitesi 67.744, Anadolu Universitesi 74.251. Edebiyat bolumunu başarılı bir universitede okumak icin ilk 70.000 veya 80.000 icinde yer almanız gerekmektedir.

Oğrencilerimizin dikkatini şunun uzerine cekmek istiyorum. Gecen seneki sıralamalar TS-2 puan turune gore alım yapan bolumleri kapsamaktaydı. Bu sene farklı puan turlerinin sozelde birleşmesiyle beraber sıralamalarda bir değişiklik olacaktır ve ne kadar duşeceği kesin olmamakla birlikte sıralamalar aşağı cekilecektir. İnternette ve sosyal medyada karşılaştığınız ve doğruluğu kesin olmayan bilgilerle değil, profesyonel destek alarak tercihlerinize rehber oğretmenlerinizle beraber karar verin.

Turk Dili ve Edebiyatı Bolumunde Hangi Dersler Var?
Turk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık bir bolumdur. Turk Dili ve Edebiyatı okumak isteyen bir oğrenci hangi dersleri alacaktır? Turk Dili ve Edebiyatı, edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri acıklayabilecek, inceleyebilecek bireyleri; Turkcenin doğru, guzel ve etkili kullanımında onculuk edebilecek bireyleri; okuma kulturu oluşturma ve geliştirmeye katkılar sağlayacak bireyleri yetiştirmektir. Bu programda Halk Edebiyatı, Batı Edebiyatı, Turkce Bicim Bilgisi, Osmanlıca, genel dilbilim, Cağatayca veya Uygurca, Servet-i Funun Edebiyatı konularında dersler okutulur. Edebiyat bolumunde okuyan oğrenciler cocuk edebiyatı, dunya edebiyatı, Turk inkılap tarihi derslerini de gorurler. Edebiyat bolumu okuyan oğrencilerin genellikle en cok zorlandıkları ders Osmanlıca’dır. Osmanlıca metinlere ilgi duyuyorsanız ve cozumlemeyiş seviyorsanız bu bolum tam size gore olabilir. Ayrıca bircok secmeli ders alarak istediğiniz belli bir donem hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Turk Dili ve Edebiyatı Bolumu Okumak İcin Gerekli Ozellikler Nelerdir?
Bir oğrencinin Turk dili ve Edebiyatı okurken sahip olması gereken ozellikleri merak edenlere, Edebiyat okumak icin gereken ozellikler nelerdir diye soranlara cevap olarak; Turk Dili ve Edebiyatı bolumunu okumak isteyenlerin ust duzeyde sozel duşunme yeteneğine sahip olması, duşuncelerini soz ve yazı ile etkileyici bir bicimde ifade edebilmesi gerekir. Tabi ki her şeyden once okumayı ve okuduklarını analiz etmeyi cok sevmesi gerekir. Ayrıca okuduklarını yeniden sentezleyerek eleştirel okuma kabiliyetine sahip olması gerekir.

Turk Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?
Turk Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olanlar ne iş yapar? Edebiyat okuyunca ne olunur? Turk dili ve Edebiyatı’ndan mezun olanlar farklı kurumlarda iş imkanı bulabilirler. Turk Dili ve Edebiyatı’nı bitirenlere Turkolog adı verilir. Turk Dili ve Edebiyatı mezunları’nın calışma alanlarına bakacak olursak; arşivlerde, Kultur Bakanlığı’nda, TRT’de gorev alabilirler. Yuksekoğretim kurumlarında ‘’okutman’’ olarak calışabilirler. Gerekli akademik sınavlardan gecerek oğretim gorevlisi olabilirler. Yazım becerisi yuksek olanlar, gazete ve dergilerde yazmanlık veya editorluk yapabilirken, bir kısmının da yazar olarak iş bulma olanakları vardır. Ancak şunu unutmamak gerekir. Turk Dili ve Edebiyatı’nda kaliteli ve guzel kurumlarda calışmak isteyenlerin oğrencilik yıllarından itibaren farklı kurumlarda staj yaparak deneyim kazanmaları ve bol bol yazı yazmaları gerekmektedir. Ayrıca, oğretmenlik sertifikası alarak etut merkezlerinde, ozel eğitim kurumlarında oğretmen olarak calışabilirler. Turk Dili ve Edebiyatı mezunları KPSS ile atanarak devlet okullarında oğretmen olabilirler.

Turk Dili ve Edebiyatı Atamaları Nasıl?
Turk Dili ve Edebiyatı atamaları nasıl diye sorduğumuzda Edebiyat mezunlarındaki yığılmalardan dolayı her gecen gun atamaların zorlaştığını goruyoruz. Her yıl daha fazla mezun KPSS’ye girip atanmaya calışıyor. Şu an 24000 civarı mezun atama bekliyor. 2017 Turk dili ve Edebiyatı oğretmen atamalarına baktığımızda taban puanın 86 olduğunu goruyoruz. Gectiğimiz sene Turk Dili ve Edebiyatı oğretmenliği icin 618 kişi atanmış. Yani bu rakamlardan Edebiyat mezunu birinin kamuda iş bulmasının zor olduğu sonucuna varabiliriz. Ancak kendini geliştirdiğinde ve alanına hak,im olduğunda diğer alanlarda iş bulma imkanı artmaktadır.

Turk Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Turk Dili ve Edebiyatı mezunları ne kadar maaş alır? Yeni atanan bir Turk Dili ve Edebiyatı oğretmeni 2016-2017 eğitim oğretim yılında 2704 lira maaş almaktadır. Ayrıca Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmeni haftalık 30 saat derse giriyorsa bu maaşa ek olarak 800-900 liralık ek ders ucreti de almaktadır. Ayrıca Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmenleri Destekleme ve Yetiştirme kursları kapsamında kurs acarak ders başı ortalama 22 tllik bir ucretle kurs da verebilirler.

Turk Dili Edebiyatı mezunlarının ozel sektorde ne kadar maaş aldığına bakacak olursak orta duzey bir editorun 4-6 bin maaş aldığını goruyoruz. Eğer ust duzey editorse bu maaş 10.000 liraya kadar cıkmaktadır. Ancak bu ucretlerin uzun yıllar deneyimlerin sonucu olduğunu unutmamak gerekir. Ozel sektorde maaşlar kuruma, pozisyon, tecrubeye ve yetkinliğe gore değişmekle beraber Turk Dili ve Edebiyatı mezunlarının 1800-3000 lira arası maaşlarla işe başladığını soyleyebiliriz.

Bu yazımızda Turk Dili ve Edebiyatı bolumu hakkında bilgi vermeye, edebiyat bolumu hakkında merak edilen soruları yanıtlamaya calıştık. Edebiyat bolumu okumaya, araştırmaya, yazmaya ilgi duyan ve yorum yapmayı, analiz etmeyi seven kişilerin secebileceği bir bolum. Son olarak şuna dikkat cekmek isteriz ki bu yazı sadece Turk Dili ve Edebiyatı bolumu hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Sizin yetenek ve ilgi alanlarınıza uygun bolumler hakkında bilgi almak icin rehber oğretmenlerinizle ve eğitim koclarıyla irtibata gecebilirsiniz.

Hepinize başarılı bir tercih donemi ve eğitim hayatı diliyorum.

__________________