AKICILIK


Sozcuk ve cumlelerin dile takılmadan kolayca okunabilmesi icin anlatılmak istenen duşuncenin rahatlıkla anlaşılır şekilde ifade edilmesi. Akıcılık duşuncelerin bir duzenleme kapsamında sıralanması bu duşuncenin herkes tarafından bilinen ve kolay soylenebilen sozcuklerle anlatılması cumlelerin kısa ve yapı bakımından doğru olması ile sağlanır. Akıcılık icerikten cok bir uslup ozelliğidir.


AKD U HALL


Duğumleme ve cozulme. Divan edebiyatında nesir bir eseri nazma cevirmeye akd nazım bir eseri nesire cevirmeye hall denir.

AHSENU’L KASAS


Kıssaların hikayelerin en guzeli. Bu deyim Kur’an-ı Kerim’de Yusuf Suresi’nde gecen Yusuf kıssasını anlatır.

ALAKA


İlgi. Bir sozcuğu gercek anlamının dışında bir anlamda (mecazi) kullanmak icin duşunulen ilgiye alaka denir. Edebi sanatların coğunda bu durum soz konusudur. Bu ilişki ne kadar uygun olursa edebi sanat o derece yerinde ve guzel sayılır.


AĞIZ



Bir anadilin herhangi bir şivesi icinde var olan soyleyiş farkıdır. Ağızlarda dilbilgisi ve sozcukler farklı değildir ancak bazı sesler değişik soylenir. Rumeli ağzı Karadeniz ağzı gibi.

AĞIT


Bir olunun ardından onu yuceltmek amacıyla soylenen halk şiiri. Divan Edebiyatı'nda Mersiyenin karşılığıdır.

AFROZİM


Ceşitli konularda mutlak bilinmesi gereken ana ozellikleri kısa acık ve anlaşılır bir bicimde anlatma sanatı. Yazarların derin anlam yuklu vecizelerine de afrozim denir.



ADAPTE


Herhangi bir dilde yazılmış bir eseri başka bir dile yer ve kişi adlarını değiştirerek olayları orf ve adet duyuş ve duşunuş bakımından aktarıldığı dili konuşanların hayatına uygulamak yontemli serbest ceviri tarzıdır. Turk edebiyatında daha cok tiyatro eserlerinde kullanılır. Orneğin Tanzimat edebiyatı yazarlarından Ahmet Vefik Paşa’nın Moliere’den yaptığı adapteler gibi.

ACIK MEKTUP


Bir kişiye seslenen ancak başkalarının da okuması icin gazete veya dergilerde yayımlanmak amacıyla yazılan mektup.
__________________