Nutuk Soylev
[IMG]http://img276.**************/img276/9540/060113624cu.jpg[/IMG]
Yazarı:Ataturk
Arka kapak yazısı:
Bilindiği gibi Ataturk, buyuk bir dahi, buyuk bir hatiptir. O gunku konuşulan dilde yayımlanan Nutuk, her ne kadar uzun cumleler icerse de, Ataturk'un guzel ve akıcı uslubu Nutuk'u okuyanlara ayrı bir duygu ve ayrı bir coşku veriyor...
Nutuk, bugune kadar bircok yazar tarafından ceşitli bicimlerde bastırılarak okuyuculara sunulmuştur. Ne var ki, bunların bazıları kitabın kapsamı kucultulerek verildiği icin, her ne kadar dikkatli ozetlenmiş olsa da, konular arasında bazı istenmeyen kopukluklar oluşmuştur. Bazı yazarlar da, Nutuk'un Ataturk'un soylediği dilde basılmasının, onun orijinalliğini koruyacağı duşuncesiyle, eski dilde duzenlemeyi yeğlemişlerdir. Nutuk'un orijinal bicimiyle basılmasına hic karşı değilim. Ancak, bugunku Turk genclerinin, bu guzel yapıtı okurken, o gunku dille okudukları takdirde, iceriğini anlama gucluğu cekecekleri, apacık ortaya cıkan bir gercektir. Eğer Ataturk yaşasaydı, o da, buyuk yapıtı Nutuk'un bugunku dile uyarlanıp, genclerin okumasına sunulmasını isteyeceğine, hic kuşku duymuyorum.
Nutuk'u basıma hazırlarken, Turk Dil Kurumu'nun hazırladığı iki ciltlik basımı temel aldım. Elbette ceşitli baskılardan da yararlandım. Ancak, Nutuk'u bugunku dile uyarlarken, halkın kullandığı yeni sozcukleri secmenin yanısıra, hic kullanılmayan bazı sozcuklerin yerine, her gun kullanılan eş sozcukleri sectim. Ayrıca, okuyucuların konuları daha kolay bulabilmeleri icin Nutuk'un iceriğini on sekiz bolume ayırdım."
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi 100 Temel Eser