Hayal urunu olan, bilinmeyen bir zamanda gecen, anlatılanlara inandırmak iddiası bulunmayan anlatım turudur. Dinleyicinin dikkatini masalda toplayabilmek icin masalın başında, sonunda ve bazen uygun gorulen yerlerde masal tekerlemeleri soylenmektedir.
Tembel Kız
Evvel zaman icinde, kalbur saman icinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
Bu karı kocanın bir kızı olmuş. Kız, elbebek gulbebek buyutulmuş, ama hic iş oğrenememiş. Bunun icin adına Tembel Kız denilmiş.
Bu kız o kadar tembelmiş ki yerinden kalkmaya uşeniyormuş. Anası babası ona bir gelberi yaptırmış. Kız da oturduğu yerden işini gelberiyle yapıyormuş.
Kızının evlilik cağı gelmiş. Anası babası kızı bir avcıyla evlendirmiş.
Avcı ava gitmiş, bir ordek vurmuş. Eve gelmiş, ordeği temizlemiş, ateşe koymuş. Tekrar ava gitmek uzere hazırlanmış, karısına ateşe ordeği koydum, yanmasın bak demiş. Tembel Kız, olur demiş, demiş ama yerinden bile kalkmamış.
Aradan uzunca bir zaman gecmiş. Dilenci eve gelmiş. Tembel Kıza, hanımcığım Allah rızası icin bir dilim ekmek demiş. Tembel Kız da yan tarafta mutfak, gec al cevabını vermiş.
Dilenci mutfağa girmiş. Bakmış ocakta ordek kaynıyor, almış ordeği, torbasına koymuş, tencerenin icine de ayaklarındaki pis carıkları... Gelmiş, Tembel Kız'ın yanına. Bak hanımcığım demiş, ekmeği aldım Allah razı olsun. Şimdi sana bir turku soyleyeyim de ben gideyim. Turkuyu şoyle soylemiş;
Senin gaga benim torba icinde, Benim carık senin corba icinde, Sen yat kaba yatak yorgan icinde, Ben yiyecem gagayı orman icinde.
Dilenci turkuyu boyle soylemiş, cekip gitmiş. Aradan bir zaman gecmiş, kızın avcı kocası gelmiş. Karısına ordek pişti mi? Demiş. Karısı olan biteni anlatmış, bak bana bir de turku soyledi, sana deyiverem demiş, turkuyu soylemiş. O zaman avcı kocası durumu anlamış, karısına kızıp azarlamış. Ondan sonra Tembel Kız, tembelliği bırakmış. Onlar ermiş muradına, biz cıkalım kerevetine.
Kıymetli Tuz
Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman icinde, kalbur saman icinde... Pire berber iken, deve tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken.
Tıngır elek, tıngır felek demişler, bu masalı şoyle anlatmışlar.
Bir varmış, bir yokmuş, evvel zamanda bir padişah ile bunun uc kızı varmış. Bir gun bu padişah kızlarını başına toplamış, beni ne kadar seversiniz? Demiş. En buyuk kız dunyalar kadar, ortanca kızı kucak kadar, kucuk kızı da tuz kadar severim demiş.
Padişah kucuk kızın cevabına cok sinirlenmiş, insan tuz kadar sevilir mi demiş, ardından kucuk kızını cellada teslim etmiş. Cellat, kızı kesmek icin dağa goturmuş. Kız cellada yalvarmış, sen de babasın, bana kıyma demiş.
Cellat, kızın yalvarmalarına dayanamamış, onun yerine bir hayvan kesmiş, kızın gomleğini kesilen hayvanın kanına bulayıp padişaha getirmiş.
Kucuk kız yollara duşmuş. Az gitmiş, uz gitmiş, bir koye ulaşmış. Orada koyun zenginlerinden birine kul kole olmuş, buyumuş, cok guzel bir kız olmuş. Guzelliği ilden ile, dilden dile yayılmış, kısmet bu ya bir başka padişahın oğluyla evlenmiş.
Aradan bir hayli zaman gecmiş, başından gecenleri kocasına anlatmış, babamları yemeğe cağıralım demiş. Kocası da olur demiş. Gereken hazırlıklar yapılmış, padişah babası ziyafete cağrılmış.
Kızın padişah babası soylenen gunde avanesiyle birlikte ziyafete gelmiş. Padişah ve beraberindekiler sofraya oturduğunda yemekler sırayla gelmeye başlamış. Ama kız, aşcısına butun yemeklerin tuzsuz olmasını tembih etmiş. Padişah hangi yemeğe saldırdıysa eli geri gitmiş, yemeklerin hicbirini yiyememiş.
O sırada kucuk kızı padişahın sofrasından ayağa fırlamış. Padişahım, duyduğuma gore sen kucuk kızını seni tuz kadar seviyormuş dediği icin oldurtmuşsun demiş. Padişahın soz soylemesine fırsat vermeden işte o kucuk kız benim demiş ve butun yemekleri tuzsuz yaptırdım ki kıymetimi anlayasın sozlerini eklemiş.
Padişah yaptığından utanarak kucuk kızının boynuna sarılmış, tuzun ne kadar kıymetli olduğunu anlamış. Ondan sonra yeni bir donem başlamış. Onlar ermiş muradına, biz cıkalım kerevetine.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Edebiyat / Dil Bilimi Masal