SOSYOLOJİYE GİRİŞ :
E.Durkheim bir toplumda olaylarin ve sucun olmasi dogal demistir. Cunku insanin oldugu yerde suc olacaktir. Birseyin bilim dali olup olmadiginin anlasilmasi icin :
1- O bilimin incelecek bir bilgisi (konusu) olacak.
2- Onu nasil incelenecegine dair bir yolu metodu olmasi gerekir.Bu kriterlere gore sosyoloji bir bilim olarak kabul edilir.Sosyoloji bir sosyal olay veya olguyu inceler.Birseyin sosyal olay olarak kabul edilebilmesi ve bir davranisin sosyal olay olmasi icin :
1- Bireyler arasi karsilikli iletisimin olamasi
2- Bir arada var olma duygusu


SOSYOLOJININ TANIMLARI, SINIRLARI VE AMACLARI : Sosyoloji kelimesi ilk defa 1839 yilinda A.Comte tarafindan kullanilmistir.
Sosyolojinin Makro Tanimi : Sosyal olaylari ve toplumu inceleyen bir bilim dalidir.
Sosyolojinin Mikro Tanimi : En az iki insan arasinda anlamli ve nispeten devamli sosyal etkilesime dayali sosyal olaylari inceleyen bir bilimdir.
Sosyal davranis somut olarak meydana gelir. Yani belirli yer ve zamanda cereyan eder. Bir sosyal olay ise uc zaman boyutunda meydana gelir. Bu surec dun, bugun, yarindir. Sosyoloji bilimi dun de olmus ve bugun olmakta olan olaylarla ilgilenir. Yarin olacak olaylarla sosyoloji ilgilenmez. Bunlarin tahminini Tarih Felsefesi, Futuroloji ve Surec Felsefeleri yapar. Sosyolojinin mikro tanimi cercevesinde gruplarin yapisini, devamini, isleyisini anlamak sosyolojinin temel amacidir. Sosyolojide anlama onemli bir yer tutar. Cunku anlamada yapici ve yaratici birsey ortaya konamayacagi gibi hicbir sosyal sorunda anlamadan aciklanamaz ve cozumlenemez. Sosyoloji olani oldugu gibi anlamaya calisir, olmasi gereken ile degil var olan ile ilgilenir. Sosyoloji sahislara ve ideolojilere gore aciklamalarda bulunmaz. Sosyoloji bilimi 19. yuzyilda batida yasanan sosyal buhranlarin, krizlerin gelismesinin bir urunu olarak karsimiza cikar. Ozellikle Fransiz Ihtilali ve Sanayi Inkılabi sonrasi bati toplumlarinin yasadigi problemler ve sorunlar sosyolojinin ana konusunu olusturmustur. Diger taraftan zaman icerisinde sosyal hayatta meydana gelen degisme ve gelismeler diger sosyal bilimlerde oldugu gibi sosyolojinin kendi icerisinde bir takim alt disiplinlere ayrilmasina neden olmustur. Bir toplumda sosyal sartlarin degismesi, ihtiyac ve cikarlarinda surekli olarak degistiginin gostergesi olarak kabul edilir. Bu ise toplumlarin ogutlerele iliskiler aginda surekli bir degisimin varoldugunu acikca ortaya koyar. Bu durum bize toplumun degisen ve dinamik bir ozellik oldugunu acikca gosterir.
Sosyolojinin Diger Bilimlerle Iliskisi :
Butun sosyal bilimler sosyal gerceklik adini verdigimiz sosyal olay ve olgular uzerinde odaklasir. Ancak her bilim dalinin bu olan uzerinde ilgilerinin odak noktalari farklidir.
Sosyal Gerceklik : Belli bir zaman dilminde yasanmis ve yasanan ve de somut olarak cereyan eden her seydir. Sosyolojinin diger bilim dallariyla olan iliskisi saglikli bir sekilde anlayabilmek icin bilim siniflamalarina kisaca bakmakta fayda vardir. Ornegin W.Windelband bilimleri birbirinden ayiran bir siniflama yapar.
a- Rasyonel
b- Deneye dayanan(epirik) bilim.
Windelband matematik ve felsefeyi rasyonel bilimler grubuna dahil eder. Empirik bilimler ise kendi icerisinde tarih ve tabiat bilimleri diye ikiye ayrilir ve ona gore sosyoloji empirik bilimler siniflandirmasinda yerini alir. Cunku o deney gozlemlere dayali olarak gerceklikle ugrasir. Bir baska bilimler siniflamasi ise T.Dilthey yapmistir. Yontem bakimindan bilimleri
a- Yontem bakimindan
b- Manevi bilimler diye ikiye ayirir.
Dil, sanat, hukuk ve butun tarih bilimleri manevi bilimler icerisinde digerleri ise maddi bilimlerdir. Manevi bilimler anlama maddi bilimler ise aciklama yontemi kullanir.
__________________