Yaşama Sorunu Nedir? İnsanla başlayan ve devam eden felsefenin, gunumuze kadar sorguladığı onca şeyden bir tanesi de insan yaşayışının kendisidir elbette. Aslında insan yaşayışına hic dokunmadan gecen bir felsefe olamaz da diyebiliriz. Oyle ya, insanın kendi yaşamsal deneyim ve sorunlarından tamamen soyutlanarak felsefe yapması icin makine olması gerekir... Belki felsefeyi bilime cevirmek isteyenlerin hayali bu, ama bence bu hayalden ote bir şey değil. Bunun en buyuk kanıtı, her felsefenin kendi cağının cocuğu olmasıdır. En ileri donuk felsefe sistemi bile, icinde bulunduğu zamanın ‘yaşama koşulları’ndan tam anlamıyla sıyrılamamıştır. İnsanın varoluşu sorunu, bence insan yaşamının en buyuk ve temel sorunudur. Cunku yaşamayla ilgili diğer butun sorunların başlangıcı, diğer bir deyişle babasıdır. Yaşama hakkında sorulacak butun sorular, şu sorudan sonra sorulmak zorundadır: “Bireyin varoluşu neye dayanmaktadır?”. Bu soruya yanıt aramadığımız taktirde, olunce nereye gideceğimizin bence hicbir onemi yoktur. Cevap verilemeyecek metafizik bir soru olduğunu kabul ediyorum, ancak her insanın bu soruyu kendisine sorup, sorunun acacağı yolda en azından birkac adım atması ve belki de soruya kendince bir cevap bulması gerekiyor ki, yaşama sorununa gercekten uzanabilsin. Bu temel atıldıktan sonra, şeylerin artık daha kolay ‘anlamlandırılacağı’ koca bir yaşam cıkacaktır onumuze. Cunku yaptığımız ve yapacağımız her şey, biz farkında olsak da olmasak da, varoluşumuzda temellenir... Eğer bir ‘farkındalık’ yoksa, insan kendisini surunun icerisinde, daha once yapılmış ve sınırları cizilmiş belirli şeyleri yaparken bulur. İnsanın varoluş dayanaklarını aramaya başlaması, belli bir bilinclenme işidir. Onumuze cıkabilecek diğer zorlu engeller, yaşamımızın amacı ve anlamı uzerine olan sorunlar olacaktır. Zaten bu sorunlar dışında kalan yaşama sorunları, bunların uzantıları, pratiğe dokulmuş hali olmaktan ote bir şey değildirler.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Yaşama Sorunu Nedir