Darwinizm'in Doğuşu
Charles Darwin 1832 yılında İngiltere'den yola cıkan ve beş yıl boyunca dunyanın farklı bolgelerini gezen H. M. S. Beagle adlı resmi keşif gemisinde gonullu olarak yer aldı. Genc Darwin, bu gezi sırasında gorduğu farklı canlı turlerinden, ozellikle de Galapagos Adaları'nda gorduğu farklı ispinoz turlerinden cok etkilendi. Bu kuşların gagalarındaki farkların, farklı cevrelere uyum sağlamalarından kaynaklandığını duşundu.
Darwin bu gezisinin ardından İngiltere'deki hayvan pazarlarını gezmeye başladı. İnek yetiştiricilerinin farklı inek cinslerini ciftleştirerek yeni cinsler turettiklerine şahit oldu. Galapagos Adaları'nda gorduğu farklı ispinoz turlerini de bu gozlemlerine eklediğinde, kafasında bir teori şekillenmeye başladı. Sonunda bu fikirlerini 1859 yılında yayınlanan Turlerin Kokeni adlı kitabında acıkladı. Bu kitapta, tum canlı turlerinin tek bir ortak atadan geldiklerini, ancak zaman icinde kucuk değişimlerle birbirlerinden evrimleştiklerini iddia ediyordu.
Darwin'in teorisini Lamarck'ın teorisinden farklı kılan nokta, asıl vurguyu "doğal seleksiyon" kavramına yapmış olmasıdır. Doğal seleksiyon, doğadaki yaşam mucadelesinde, guclu veya ortamın şartlarına daha uygun olan canlıların hayatta kalmaları anlamına gelir. Darwin şoyle bir mantık kurmuştur:
"Bir canlı turu icinde doğal ve rastlantısal farklılıklar olmaktadır. Orneğin bazı inekler daha buyuk, bazıları daha koyu renklidir. Bu değişikliklerin hangisi avantajlı ise, o ozellik doğal seleksiyon tarafından secilecektir. Boylece soz konusu avantajlı ozellik, o hayvan topluluğuna hakim hale gelecektir. Bu ozelliklerin uzun zaman icinde birikmesiyle de, ortaya yeni bir tur cıkacaktır."
Ancak Darwin'in ortaya attığı bu "doğal seleksiyonla evrim" teorisi, daha ilk başta pek cok soru işaretini beraberinde getirmişti: Darwin'in "doğal ve rastlantısal farklılıklar" dediği şey gercekte ne idi? Bazı ineklerin daha buyuk, bazılarının daha koyu renkli doğabildikleri doğruydu, ama bu farklılıklar milyonlarca bitki ve hayvan turunu nasıl acıklayabilirdi?
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Admin/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg[/IMG]
Charles Darwin, teorisini ilkel bir bilim duzeyi icinde geliştirdi. Alttakine benzer ilkel mikroskopların altında, canlılık cok basit bir yapıya sahip gibi duruyordu. Bu yanılgı, Darwinizm'in temelini oluşturdu.
1) Darwin "canlılar kademe kademe evrimleşmişlerdir" diyordu. Bu durumda cok sayıda "ara tur" yaşamış olmalıydı. Ama fosil kayıtlarında bu teorik canlılardan iz yoktu. Darwin bu sorun uzerinde cok kafa yormuş ve sonucta "bu fosiller ileride bulunabilir" demek zorunda kalmıştı.
2) Canlıların goz, kulak, kanat gibi kompleks organları doğal seleksiyonla nasıl acıklanabilirdi? Tek bir dokuları eksik olsa hicbir işe yaramayacak olan bu organların, "kademe kademe" gelişmiş oldukları nasıl savunulabilirdi?
3) Tum bunların oncesinde, Darwin'in "tum canlıların ortak atası dediği" ilk canlı organizma nasıl oluşmuştu? Cansız madde, doğal sureclerle canlı hale gelemeyeceğine gore, Darwin ilk canlının oluşumunu nasıl acıklayacaktı?
Darwin bu sorunların en azından bir kısmının farkındaydı. Kitabına eklediği "Teorinin Zorlukları" (Difficulties on Theory) adlı bolumde bunları kabul etmişti. Ancak bu sorunlara getirdiği cevapların bilimsel acıdan bir gecerliliği yoktu. İngiliz fizikci H. S. Lipson, Darwin'in bu "zorlukları" hakkında şu yorumu yapar:
Turlerin Kokeni'ni ilk okuduğumda Darwin'in genelde sunulan tablonun aksine, kendisinden pek de emin olmadığını fark etmiştim. "Teorinin Zorlukları" başlıklı bolum, orneğin cok belirgin bir guvensizlik yansıtmaktadır. Bir fizikci olarak, gozun nasıl ortaya cıkmış olabileceği yonundeki yorumları karşısında şaşkınlığa duştum.1
Darwin bilimsel araştırmalar ilerledikce, "Teorinin Zorlukları"nın ortadan kalkacağını umuyordu. Ama aksine, yeni bilimsel bulgular bu zorlukları daha da buyuttu.
__________________
Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Darwinizm'in Doğuşu
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●70 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Darwinizm'in Doğuşu