BAĞIMLILIK TANIM: Bir cocuk kendi kararlarına almak icin surekli başkalarından destek istiyorsa ve aslında yapabileceği şeyler icin ailesine bağlı kalıyorsa bağımlılık soz konusudur. Cok kucuk cocuklar icin bağımlılık normal, hatta sağlıklı bir durumdur. Fakat cocuk okul cağına geldiğinde bu durumun devam ediyor olması sorunlara neden olur. OZELLİKLER: • Kendine guven eksikliği ve okul odevlerini tamamlamada yetersizlik duyar, • Sınıf icinde bağımsız duşunemez, • Arkadaşlıklarını surdurmede gucluk ceker, • Bağlandığı kişilerden ayrılık durumu olduğunda aşırı kaygı hisseder, • Evden ayrıldıklarında sevdiklerinin başına onemli zararlar geleceğine inanır, • Sevdiklerinden ve evden ayrılmak istemez, • Anne babaları yanlarında olmadan herhangi bir sosyal ortama girmek istemez, • Anne babalarından ayrılmak istemediği gibi yalnız kalmak ta istemez, • Uyku zamanı zorlanır, anne babalarından ayrı uyumak istemez, • Hatta zaman zaman karın ağrısı, başağrısı gibi belirtiler gosterir, • Ozellikle cocuk okula veya anaokuluna başladığı donemlerde belirgin olarak ortaya cıkar, cocuk bu yerlere gitmemek icin huysuzluk yapar. • Okula gitmemesi icin izin verildiğinde karın ya da baş ağrısı kendiliğinden gecer. NEDENLER: Bağımlılık asla tek bir olay nedeniyle ortaya cıkmaz, yıllarca suren bir davranış bicimidir ve bir cok nedeni olabilir. • Her zaman bir problemi ondan daha iyi cozen yada bir duruma ondan daha iyi yaklaşan başkalarının olduğu oğretilerek bağımlılık yaratılabilir. Bu durum aşırı koruyucu ana babayla olan ilişkilerde gorulur. • Bağımlılık bazı cocuklar icin daha guclu hissetme yada ilgi cekmenin bir yoludur. Cocuğun “bana yardım edin , beni koruyun” mesajları daha fazla korunmasını sağlar. Ozellikle koruyucu tutuma sahip ailelerde cocuğun herhangi bir başarısızlığı utanc olarak algılanır. Cocuğa ait butun gorev ve sorumluluklar “o yanlış bir şey yapar” korkusuyla anne ve babalar tarafından ustlenilmesi. • Cocuklarına yeterince zaman ayıramadıkları icin sucluluk duyan, calışan anne babaların bu durumu telafi etmek isterken cocuklarının uzerine cok duşmeleri. • Cocuklarına sınır cizmekte sorun yaşayan ve aşırı serbest bırakan ana baba tutumu. BELİRTİLER: Bağımlılığın bir problem olup olmadığını olcecek , tarafsız bir olcum aracı olmadığı gibi kimi ana babanın yada oğretmenin sorunlu bir davranış olarak gorduğunu diğeri uygun bulabilir. Genel olarak cocuğunuzun bağımlılık derecesinden memnun değilseniz bu durumla ilgilenmelisiniz. Aşağıdaki davranışlardan coğunu uzun zamandır cocuğunuzda gozluyorsanız, bu problemin olma olasılığından sozedilebilir: • Teneffuste diğer cocuklarla oynamak yerine onları izlemeyi yada oğretmeninin yanında oturmayı tercih ediyorsa, • Oğretmenden surekli yonlendirme, onay ve kabul bekliyorsa, • Oğretmeni yanında oturup her adımda yardım etmedikce sınıf icinde yeni bir etkinliğe katılmıyorsa. • Sınıf arkadaşlarıyla işbirliği yapmaktan kacıyorsa, • Okula gitmek istemiyorsa, okul dışı etkinliklere katılmayıp surekli evde kalmak istiyorsa, • Yaşıtı cocuklarla karşılıklı bir arkadaşlık kurmayıp, bir iki iyi arkadaşına aşırı bağımlıysa, • Anne babası yardım etmek icin hazır olana kadar odevlerini yapmak icin bekliyorsa, • Topluluk icindeyken yetişkinlerden ayrılmak istemiyorsa. • Herhangi bir faaliyete kendi başına başlamak istemiyorsa, • Anne ve babası yanında olmadan başka bir yerde kalmak istemiyorsa, • Anne babası yanında olmadığında huysuzlaşıyorsa, • Anne ve babası yokken bağımlılığını buyuk kardeşe yada ona yakın diğer kişiye yoneltiyorsa (buyukanne, buyukbaba). ONERİLER: Anne Babaya Oneriler: • Cocuğu sosyal ortamlara alıştırmak , bazen yalnız bırakmak , ufak ayrılıklar yaşatmak erken donemde alınması gereken onlemlerdir.