Disleksi, pedagogları, cocuk psikiyatrlarını, norologları, ozel eğitim uzmanlarını ve anne-babaları yakından ilgilendiriyor. Disleksili (Oğrenme Bozukluğu Olan) Cocuğa Nasıl Yaklaşmak Gerekiyor?
Oğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen "Disleksi" cok bilinmemesine karşın toplum genelinde her 10 cocuktan birinde goruluyor.
Anne-babalar icin en zor donemlerden birisi kuşkusuz cocuğunun okumayı oğrenmeye calıştığı devre. Şu bir gercek ki, okumayı sokerken her cocuk aynı performansı gostermiyor. Bu problem bircok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. Zeka geriliği, gorme-işitme ozurleri, ciddi ruhsal sorunlar, sosyo-kulturel yetersizlikler, norolojik-ortopedik ozurler, aile ici catışmalar, motivasyon eksikliği, okul-oğretmen ya da eğitim programından kaynaklanan sorunlar okul başarısızlığının ve oğrenme sorunlarının nedenleri olarak kabul ediliyor. Bu sebeplerle ortaya cıkan oğrenme sorunlarının dışında kalan ozel bir durum daha var: "Disleksi". Acıbadem Hastanesi Pedagog Ayşegul Salgın "oğrenme bozukluğu" olarak tanımlanan disleksi sorununun pedagogları, cocuk psikiyatrlarını, norologları ve ozel eğitim uzmanlarını yakından ilgilendirdiğini belirtiyor.
Kimlerde goruluyor?
Disleksi toplum genelinde onemli bir sorun. Disleksi’ nin gorulme sıklığının yuzde 8-10 arasında olduğu kabul ediliyor. Gelişimsel okuma bozukluğu olarak da tanımlanan disleksiye erkek cocuklarda kızlara oranla 4 kat daha fazla rastlanıyor. Disleksinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, hamilelik sırasında annenin yetersiz beslenmesi ve gecirilen enfeksiyonlar, doğum sonrası gorulen yuksek ateşli enfeksiyonlar, kalıtım sebepler arasında gosteriliyor.
Bir cocukta oğrenme bozukluğu olduğunu soyleyebilmek icin belirli kriterlerin olması gerekiyor. Pedagog Ayşegul Salgın bu konuda şunları soyluyor: "Oğrenme bozukluğu, zekası normal ya da normalin ustunde olan ve beklenen akademik becerileri kazanamayan cocuklar icin kullanılır. Bu cocuklarda hiperaktivite, dikkat sorunları, koordinasyon problemleri, gorsel ve işitsel algı sorunları, konuşma problemleri, organizasyon ve oryantasyon sorunları, sosyal-duygusal davranış sorunları sıkca gorulmektedir."
Ozel bir eğitim verilmeli
Disleksi gorulen cocuk, oğrenme gucluğu cektiği icin birtakım psikolojik problemler yaşayabiliyor. Bu acıdan sorun yaşayan cocukların tıbbi ve psiko-pedagojik değerlendirmelerinin titizlikle yapılması gerekiyor. Ayşegul Salgın konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Okulda başarısızlık yaşayan bir cocuk oğrenme bozukluğu acısından değerlendirmeye alınır. Yapılan testlerle cocuğun zeka duzeyi, yeteneklerinin dağılımı, gorsel –işitsel algı duzeyi belirlenerek tanı koyulur. Hazırlanacak bireysel eğitim programı ve ozel eğitim desteği ile cocuğun okulda yaşayabileceği sorunlar en aza indirilmeye calışılmaktadır. Cunku oğrenme bozukluğu olan cocukların eğitimi, normal sınıflardaki mufredat programları ya da ozel derslerle gercekleşememektedir. Bu cocuklar tanı ve değerlendirmelerinden elde edilen bilgilerle oluşturulan ozel eğitim programlarıyla ve psiko-pedagojik yaklaşımla yapılacak eğitsel terapiyle oğrenebilmektedirler. Terapinin birinci ilkesi, sorunla ilgili olarak oncelikle cocuğu ve aileyi bilgilendirmek ve okulla işbirliği yapmaktır.”
Aile desteği şart
Oğrenme gucluğu cektikleri icin bazı aileler cocuklarını azarlama, anlayışsız davranma yoluna gidiyorlar. Anne ve babaların onlara kızmak yerine daha anlayışlı davranmaları gerekiyor. Pedagog Salgın ailelere şu uyarılarda bulunuyor: "Aileler cocuklarının okulda yaşadıkları başarısızlık ve oğrenme sorunları konusunda dikkatli olmalı, başarısızlığı tembelliğe ya da kapasite yetersizliğine bağlamadan once gerekli değerlendirmeler bir uzman tarafından yapılmalıdır. Sorunla il gili erken mudahale cocuğun başarısızlığını azaltacak, okulla ilişkisini olumlu yonde etkileyecektir."
__________________
Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Disleksi Nedir?
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●58 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Disleksi Nedir?