Cağdaş psikolojide uzmanlık alanlarını “Deneysel Alanlar” ve “Uygulamalı Alanlar” olarak sınıflandırabiliriz. Deneysel alanlar daha cok akademik araştırmalar icerir. Uygulamalı alanlar da akademik calışmalarla elde edilen bilgiler pratik hayata uygulanır. Bu uygulamalardan ceşitli psikoloji alanları doğmuştur.
a) Deneysel Alanlar:
Deneysel alanlarda psikolojinin amacı daha cok teoriktir. Bilmek icin araştırmak, bilimsel amac esastır. Buna Akademik Psikoloji de denilmektedir. Bunlar:
Genel Psikoloji: Psikoloji ile ilgili prensipler ve davranışın temellerini araştıran, psikolojinin temel kavramlarına anlam kazandıran psikoloji dalıdır.
Genetik Psikoloji: Davranışların ortaya cıkmasından itibaren gelişmesini, gelişme donemlerini araştıran psikolojidir.
Deneysel Psikoloji: Laboratuvar deneylerinin yapıldığı, hipotezlerin gercekleşmesi ile ilgili deneysel araştırmaların surdurulduğu ve davranışların acıklandığı psikoloji dalıdır.
Sosyal Psikoloji:Bireyin toplumla ilişkilerini ve toplumun bireyi etkilemesi ile ilgili olaylar uzerinde araştırmalarını surduren psikolojidir.
Cocukluk, Genclik, Yetişkinlik Psikolojisi: Cocukluk psikolojisi, bebeklikten ergenlik donemine kadar olan davranışlarda, genclik psikolojisi 12-20 yaşları arasındaki davranışlarda, yetişkinlik psikolojisi 20 yaştan itibaren meydana gelen davranış değişmelerini ve gelişmelerini araştıran psikoloji alanıdır.
Fizyolojik Psikoloji: İnsanın anatomik yapısı, sinir sistemi, salgı bezleri v.b fizyolojik olayların davranışlarla ilişkisini araştıran psikoloji dalıdır.
Karşılaştırmalı Psikoloji: Farklı cinslerde gorulen davranışların karşılaştırılmasını ve farklılıklarını inceleyen psikoloji dalıdır.
Ayrıca insan davranışlarını inceleyen “insan psikolojisi”, hayvan davranışlarını inceleyen “hayvan psikolojisi” başlıca uzmanlık alanları olarak sıralanabilir.
b) Uygulamalı Alanlar:
Uygulamalı psikoloji ise deneysel alanlarda elde edilen bulguların gunluk yaşamda karşılaşılan sorunların tanısını, belirlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kullandığı alanlardır. Başlıcaları Eğitim psikolojisi, Kimlik psikolojisi, Endustriyel psikolojisi v.b dir.
Eğitim Psikolojisi: Psikolojinin algılama, oğrenme, duşunme, motivasyon, heyacan, zeka ve kişilik cevre-insan etkileşimini araştıran, alanlarındaki bulguların eğitime uygulanması ile gelişmiş bir alandır. Eğitim ve oğretim alanındaki bircok problemin cozumunde bu teorik (kurumsal) bilgilerden yararlandırılmıştır. Gerek oğrenci, gerek oğretmen, gerek oğretim teknikleri ile ilgili yenilikler ve gelişmeler, bu calışmaların sonucudur. Ayrıca okul hayatının fizik koşullarını duzenlemesi, daha uygun ortamlarda eğitim ve oğretim yapılmasının gereği bu araştırmaların ışığında belirlenmiştir.
Klinik Psikolojisi: İnsanların zeka, kişilik, ruh hastalıkları gibi ceşitli konulardaki problemlerinin teşhis edilmeleri ile ilgili olarak geliştirilen ceşitli teknikler uzerinde calışılan uygulamalı psikoloji dalıdır. Kliniklerde ceşitli ruh hastalıkları teşhis edilir. Psikologlar, ozellikle klinik psikolojide psikiyatristlerin yardımcısı olarak calışırlar. İhtiyac duyulduğunda testlerin uygulanması, değerlendirilmesi psikoloğun gorevidir.
Endustri Psikolojisi: Psikolojinin verilerinden yararlanarak endustriyel işe gore elaman secme, uretilen arac ve gerecleri insan yapısına uygun olarak duzenleme, calışanların psikolojik problemlerini cozme amacıyla araştırma yapan bir daldır. Gunumuzde işyerlerinin insan sağlığına uygun duzenlenmesi işin en az enerji harcanarak en uygun bicimde yapılması, kişinin fiziyolojik yapısına ve yeteneklerine uygun bir işte calışması gibi konular endustri psikolojisini ilgilendirir.
Uretilen malların pazarlanmasında satıcı- alıcı etkileşimi malların tanıtılması amacıyla yapılan reklamlar psikolojik verilere dayanmaktadır. Kişinin hic ihtiyacı olmadığı halde satın aldığı eşyalar goz onune getirildiğinde reklamın uzerimizdeki etkisi acıkca gorulur.
Hukuk Psikolojisi: Hukukta psikolojinin teorik bilgilerinden yararlanan psikoloji dalıdır. Sanık ve tanığın psikolojik durumları, sorgulanması, yargılanması ve yasalar karşısında insanların tutum ve tavırlarını araştıran alanlardan biridir. Sanık ve tanığın tanımlanması, suclu insana karşı gosterilen tavır değişmeleri, cezaevi şartlarında yapılan duzenlemeler, bu calışmaların bir sonucudur.
__________________
Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji CaĞdaŞ Psİkolojİde Uzmanlik Alanlari
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji CaĞdaŞ Psİkolojİde Uzmanlik Alanlari