Turizm zorda mı, turist sayısı artacak mı tartışmalarının yapıldığı şu gunlerde mujdeli ve ic acıcı haber surpriz bir isimden geldi. Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, yabancı sim kartlardan aldıkları sinyalin gecen yıla gore ikiye katlandığını, ayrıca her gun 10 bin yabancının Turkiye’den sim kart aldığını soyledi.
Ruzgarlı serin bir Bodrum akşamı. Alice Sara Ott’un Prof. Rengim Gokmen yonetimindeki Doğuş Cocuk Senfoni Orkestrası ile verdiği konser oncesinde Bodrum Muzik Festivali’nin acılış kokteylindeyiz. Bodrum Muzik Festivali’nin sponsorlarından Turkcell’in CEO’su Kaan Terzioğlu takılıyor gozume. Surekli calan cep telefonu ile.
Telefonu bittiğinde soluğu yanında alıp gunde kac dakikayı telefonda gecirdiğini soruyorum. “İşim gereği ben ortalamayı temsil etmiyorum” deyip ekliyor: ‘’Ortalama bir Turk gunde 32 dakika telefonda konuşuyor.’’ Kendisinden oğrendiğim ikinci enteresan bilgi ise mobil uzerinden TV izleyenlerin belgesel izleyip, Natinal Geographic okudukları.
Ancak asıl ilgimi ceken, Terzioğlu’nun turizmle ilgili soyledikleri oldu. Yurtdışından Turkiye’ye gelenlerin her gun 10 bin sim kart aldığını soyledi. Ayrıca yabancı sim kartlardan aldıkları sinyali gecen yılla karşılaştırarak, Turkiye’ye gelen turist sayısının arttığını gozlemlediklerini de… Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu sorularımı yanıtladı.
Sevindiren ‘sinyal’
- Bodrum’a iş icin geldiniz ama tatil icin de geldiniz mi? Gozlemleme imkanınız oldu mu? Turist sayısının bu yıl da oyle fazla olmadığı soyleniyor…
Tabii bunu turizmciler daha iyi bilir ama turist girişinde artış var. Kendi sektorumden yola cıkarak soyluyorum tabii bunu. Gecen yıl ağustos ayında networkumuz gunde ortalama 680 bin civarında yabancı sim kartlardan sinyal alıyordu. Bu sene ağustos ayında rakam 1.2 milyona cıktı. Nerdeyse ikiye katladı oran. Eminim diğer operatorlerde bir bu kadar sinyal alıyordur.
Dolayısıyla Turkiye’de cok ciddi miktarda, en azından roam eden turist sayısında ciddi artış var. Bizim sektorumuz acısından turizmden gelen gelirin cok ciddi arttığını goruyorum.
- Yabancılardan sim kart alan oluyor mu?
Tabii ozellikle yurt dışında yaşayan Turkler, Turkiye’ye geldiklerinde sim kart alıyorlar. Şu anda gunde aşağı yukarı 20 bine yakın insan sim kart alıyor. Bunun yarısı da aslında yurt dışından gelen insanların aldığı sim kartlar.
Hayatımıza akıllı telefonlar girdikce ve telefonu sadece konuşmak icin değil dijital hizmetlere erişmek icin de kullanmaya başladıkca bu alandaki talep de artıyor. Ama biliyorsunuz bu sene Avrupa Birliği yeni bir uygulamaya gecti. AB icinde roamingi cok makul seviyelere cektiler. Biz Turkiye’de bunu cok daha onceden yapmıştık zaten. Onlar da benzer bir uygulama yaptılar. Zannediyorum Turkiye’nin de o roaming planlarına alınması ciddi şekilde bizim de pazarımızı buyutuyor.

TurizmAktuel