
Motivasyon konusunda ortaya atılan surec teorilerinden (process theories) olan Adams'ın (1963) teorisi (Adams Equity Theory) Festinger'den hareketle uretilen denge teorilerine dayanmaktadır. Burada, bireyin belirli bir davranışı yapması icin, psikolojik gerilim durumunu giderme eğilimi esas alınır. Adams'a gore bireyler, genel olarak bir denklik durumu ararlar, daha acıkcası, orgut icinde takas ilişkilerinde diğerleriyle karşılaştırıldığında adil ya da hakkaniyetli bir muamele gordukleri duygusu taşımaları onemlidir. Bu acıdan girdi-cıktı hesabı yaparlar.
Girdiler, bireyin orgute katkılarıdır (formasyonu, verimi, ustalığı, vb.), cıktılar ise orgutun ona verdikleridir (ucret, prim, mesleğinde ilerleme, saygınlık, vb.). Adams'ın teorisinde girdi-cıktı oranının dengeli olduğu durumda, bireyin harekete gecme yonunde gudulu olmadığı, dengesizlik durumunda ise hareket icin motivasyona sahip olduğu varsayılmaktadır.
Adams'ın teorisi, coğu kez endustriyel alanda orgutlerde uygulanmakla birlikte, tum takas durumlarına uygulanmaya uygun genel bir teori olarak değerlendirilmektedir. Takas teorilerinin genellikle iddia ettiği gibi, oğretmen ve Oğrenci, kadın ve erkek, ana-baba ve cocuk, iki arkadaş soz konusu olduğunda bile, kişiler arası ilişkilerde verilenler ile alınanlar, kayıplar ve kazanclar arasında bir kıyaslama yapılmaktadır.
Adams denksizliğin (az veya cok odullendirilme gibi) rahatsızlık verici bir duygu meydana getirdiğini, Festinger anlamında bir tur bilişsel gerilim yarattığını ve denkliği oluşturma yonunde tepkilere (katkılarını artırmak veya azaltmak, kazanclarını artırmaya calışmak, bilişsel carpıtmalara, yanlılıklara girerek değerlendirmelerini değiştirmek, kıyas cercevesini değiştirmek, vb.) ya da yol actığını one surmektedir.
__________________