
Tutum değişimi ve propaganda alanında McGuire (1964) tarafından ortaya atılan bir teoridir. Tek yonlu iletişime kıyasla, cift yonlu iletişimin daha etkili olduğu yonundeki araştırma sonuclarına dayanan bu teori, hastalıklara karşı insan vucudunun direncini artırmak icin bir miktar zayıflatılmış mikrop zerk etmenin yararlı olduğu şeklindeki biyolojik bir olgudan yola cıkmaktadır.
1950'lerde Kore'de esir duşen Amerikan askerlerine uygulanan beyin yıkama tekniklerinin etkililiğini gozleyen McGuire, insanları propaganda amaclı iknaya karşı daha direncli kılmanın yollarını araştırmıştır. McGuire, ikna amaclı mesajlara karşı iki savunma tarzı ayırtetmiştir:
Bunlardan birincisi, kişinin onceki goruşlerinin yeni argumanlarla desteklenmesine dayalı destekleyici savunmadır (supportive defense). İkincisi ise kişiye, karşı goruşun (kolayca başa cıkılabilecek olcu veya nitelikteki) argumanlarının verilmesine dayanan aşılama yoluyla savunmadır (inoculation defense).
Burada propagandaya hedef bireyleri, aykırı goruşlere karşı aşılamanın mumkun olduğu inancıyla, yukarda değinilen biyolojik olgu, psiko-sosyal alana aktarılmaktadır. Buna gore bir miktar karşı propaganda, alıcı bireyi, daha sonra maruz kalabileceği karşıt etkilere bağışık kılacaktır.
__________________