[IMG]http://img88.**************/img88/1391/waterwasher.jpg[/IMG]
Camaşır makinesi 1906'da Ala Fischer tarafından icat edildi. Makinenin icine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli camaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla donduruluyor ve hareket sırasında camaşırlar surekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. İlk kurutuculu camaşır makinesi ise 1924'te uretildi. Camaşır makineleri surekli gelişerek gunumuzdeki halini aldı.
Camaşır makinesinin tarihi
Modern teknolojinin oncesinde camaşır yıkamak hic de sanıldığı kadar kolay, sıradan bir iş değildi. Camaşır yıkamak, en az iki gunluk, uzun bir uğraş gerektiriyordu.
Camaşır yıkamak icin mutlaka hazırlık yapılması, bir gun onceden meşe odunu kulunun bir gaz tenekesinde ya da kazanda iyice kaynatılması gerekirdi. O su ateşten indirilip dinlenmeye bırakılırdı. Kuller iyice dibe cokup, su tamamen berraklaşırdı. Camaşıra başlanacağı zaman ocakta kaynayan su ile soğuk kullu su, uygun miktarda (genellikle bir tas kullu suya iki tas sıcak su), leğende karıştırılır: bu su ve sabunla camaşırlar yıkanırdı.
Kullu su ile camaşır yıkamanın zorluğu sadece harcanan zaman ve emekten ibaret değildi; kaynar su, kullu su, kimilerinin buna eklediği soda ile camaşırların kirini cıkarabilmek icin iyice citilemek, camaşır yıkayanların ellerinde ağır tahribat yapardı.
1858’de Hamilton E. Smith, Amerika’nın ve tabii ki dunyanın ilk mekanik camaşır yıkama cihazının patentini aldı. İlk camaşır makineleri buyuk bir kutu bicimindeki tekne icinde donen carklardan ibaretti. Teknenin yanındaki kol elle cevrildiği zaman icindeki carklar da donerek sudaki camaşırları karıştırır, kirlerini akıtırdı. Ancak bu makineleri kullanmak neredeyse camaşır tokaclamak kadar zor bir işti.
1908’de, Amerikalı A.J. Fisher elektrik motoru ile calışan bir makine geliştirildi. İlk motorlu camaşır makinelerinin coğunda teknenin ortasına hem yukarı-aşağı hem de sağa-sola hareket eden bir mille tutturulmuş karıştırıcı, camaşırları da cevirerek sabunlu suyun aralarından gecmesini sağlar ve camaşırları yıkardı.
Yuzyılın ortalarında bir İngiliz firması karıştırıcıyı teknenin ic kenarına yerleştirmiş, bir pervane hızıyla donen karıştırıcının camaşırlara değmeksizin yalnızca suyu şiddetle karıştırarak, su icinde alabora olan camaşırların yıkanmasını sağlamıştır. Bu teknoloji, teknik ozellikleri son derece gelişmiş gunumuz otomatik camaşır makinelerinin ilk orneğidir.
Otomatik camaşır makineleri sadece bu hızlı donuşle camaşırları yıkamakla kalmaz. Makine once yıkanan camaşırların suyunu sıkar. Ardından teknenin icinde buyuk bir hızla dondurulen camaşırlar, santrifuj (merkezkac) gucuyle sularını kaybeder ve kısa sureli bir havalandırmadan sonra utulenecek kadar nemli bir hale gelirler.
Turkiye’de ise camaşır makinesine talep 1950’lerde kendini hissettirmiş, 1959’da Arcelik, bir yıl sonra Profilo uretime başlamıştır. Bugun 18 şirket bulunan sektorde uretimin %53’u bu iki firma tarafından gercekleştirilmektedir. Rekor satış 1979’da 313 bin makine ile gercekleştirilmiştir.
Bugun artık camaşırları kir ve lekelerden arındırmak icin bilinen tum maddelerden daha etkili olan deterjanlar, giysilerimizin omrunu uzatan yumuşatıcılar, hoş kokulu temizlik urunleri ve gelişmiş camaşır makineleri sayesinde, camaşır yıkamak icin harcadığımız zaman birkac dakikadır.ilk camaşır makinesi
Yuzyıllar boyunca kadınlar camaşırlarını akarsu kenarlarında elleriyle ovarak ve tokaclayarak yıkadılar. Akarsularınolmadığı yerlerde,camaşırlar,tahta bakırya da demir leğenler icinde yıkandı.20.yuzyılın başına gelinceye değin,dunyanın her yerinde başka bir camaşır yıkama yontemi yoktu.1782'de Henry Sidgier adlı bir Londralı,altıgen biciminde kapalı bir camaşır teknesi gercekleştirdi. Bu teknenin icine yerleştirilen tahta cubuklar arasına camaşırlar sıkıştırılıyordu.
Teknenin iki ucu.iki askıya asılıyor, sonrada kol gucuyledonduruluyordu. tamamen insan emeğine dayanan bu sistem hem cok yorucuydu,hemde alışılagelmiş yontemlere oranla daha uzun zaman alıyordu.Makineden cıkarılan ıslak camaşırlar,iki tahta merdanrnin arasından gecirilerek sıkıştırılıyor, boylece bir yandan suları suzulurken,bir yandan da bir anlamda utulenmiş oluyordu.
[IMG]http://img848.**************/img848/8149/amarma1.jpg[/IMG]
1791'de Ferguson Hardie adında bir ingiliz, merdane kolunun tek yonlu hareketiyle, merdanelerin hem ileri hem de geri gelmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. bu sistem sayesinde,hic değilse sıkma mekanizmasında bir olcude kolaylık sağlanmıştı. ama yinede butun işlemler insan emeğine dayanıyordu ve cok yorucuydu.
1906'da chicago kentinden Alva Fisher, elektrik enerjisi ile calışan ilk camaşır makinesini gercekleştirdi. 1924'de ilk kurutmalı makineler piyasaya cıktı. 1940'lı yıllardan itibaren, Tam Otomatik makineler ev hanımlarının hizmetine girmeye başladı.
[IMG]http://img513.**************/img513/719/sabancamasirmakinesi.jpg[/IMG]
KAYNAK
__________________
Camaşır Makinesi Tarihce
Tarih0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarih
- Camaşır Makinesi Tarihce