
Ukrayna adı, Eski Slav Dili'nde "sınır ulkesi" anlamına gelmektedir; ancak şimdi bilimsel cevrelerde başka goruşler de vardır. Eskiden Ukrayna’ya Rutenya (Rus, Русь) da denilmekteydi. Ukrayna, Slavlardan once sırayla İskitler (Sakalar), Hunlar, Hazar Kağanlığı, Kıpcaklar , Pecenekler, Kumanlar, Oğuzlar ve Altınordu Devleti, Osmanlı Devleti tarafından kontrol edilmiştir. Gunumuzde Ukrayna'nın başkenti olan Kiev 9. yuzyılın ortalarına kadar Hazar Kağanlığı'nın bir parcasıydı. Pecenekler Kiev şehrine Turkce Sambat adını vermişlerdi. 860 yılı civarında Viking kralı Rurik'in komutanları tarafından Hazar Kağanlığının elinden alındı ve Kiev Knezliği'nin bir parcası oldu. 14. yuzyılda Ukrayna topraklarının doğu kısmı Kiev dahil Litvanya Grandukluğu'nun eline gecti. Batı kısımlar ise Lehistan Krallığının bir parcası haline geldi.

16. yuzyıl ortalarında Dinyeper ırmağı boylarındaki Zaporizya bolgesinde yaşayan bazı gruplar orgutlenerek devletimsi bir birlik oluşturdular. Kozak, Kosak, Cossack, Kossak, Kazak, Rus Kazakları olarak da adlandırılırlar [1]) Ukrayna ve Guney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yuzyıl dolaylarında Don ve Dinyeper nehirleri civarında ortaya cıkan etnik topluluk.[2] Kazaklar'ın bugun Kazakistan'da yaşayan Turk topluluğuyla bir alakaları yoktur. Kazak sozcuğu eski Turkcede maceracı-ozgur insan anlamındadır.
Kendilerine Kazak adını veren bu savaşcı insanlar Lehistan, Osmanlı Devleti ve Carlık Rusyası'nı talan ederek gecimlerini sağlıyorlardı. 1648 yılında Bohdan Khmelnytsky'nin onderliğindeki Kazaklar Lehistan'a karşı buyuk bir ayaklanma cıkardılar. Rusya'nın desteğiyle cıkarttıkları bu ayaklanmada başarılı olan Kazaklar Lehistan'dan ozerklik kazanarak Zaporizya'da tarihteki ilk Ukrayna devleti olan Kazak Atamanlığını kurdular. 17. yuzyılın ikinci yarısında bu bolge Lehistan, Osmanlı Devleti ve Carlık Rusyası arasında buyuk cekişmelere sahne oldu. Ancak Lehistan ve Osmanlı Devleti'nin zayıflaması uzerine bu durumdan Rusya karlı cıktı. 18. yuzyılın sonunda Lehistan'ın parcalanması sonucu Rusya Ukrayna'nın buyuk bir bolumune el koydu.
Turuncu Devrim (2004)
I. Dunya Savaşı'ndan sonra 1919 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Bu cumhuriyet 1922 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne katıldı. II. Dunya Savaşı başladıktan sonra 22 Haziran 1941 tarihinde Alman Wehrmacht birlikleri Sovyetler Birliğine girdiler. İşgal doneminde 5-8 milyon civarında Ukraynalı yaşamını kaybetti. 500 bin civarında Yahudi Alman Nazileri tarafından olduruldu.
Ukrayna'nın Sovyet donemi tarihindeki en onemli olaylardan birisi de 26 Nisan 1986 yılındaki Cernobil reaktor kazasıdır. Bu kazadan dolayı ortaya cıkan radyoaktif serpinti 350.000 kişinin olay bolgesinden uzaklaştırılmasına neden oldu. 8 Aralık 1991 yılında Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna ortak bir karar alarak Sovyetler Birliği'ni resmen ortadan kaldırmaya karar verdiler. Bağımsız Devletler Topluluğu ilan edildi ve Ukrayna bağımsız bir ulke haline geldi. 2004 yılında Ukrayna tartışmalı bir ulke başkanlığı secimi yaşadı. Turuncu Devrim adı verilen protestolar sonucu secimler yenilendi ve Viktor Yuşcenko devlet başkanı secildi.

Etnik Koken
Eski zamanlarda Ukrayna'ya Rutenya da denilmiştir. Bilimsel acıdan en yaygın olarak kabul edilen goruş, Ukraynalıların, Rusların ve Belorusların (Beyaz Rusların), tahminen 14-16. yuzyıllarda Doğu İslav kavimlerinden kaynaklanmış olmaları şeklindedir. Ote yandan, Sovyet kaynakları ve gunumuz Rusya Federasyonu'nda kabul edilen kaynaklar, Ukraynalıların ve Belorusların, Ruslardan geldiklerini soyler. Ancak 8-9. yuzyıllarda kurulan, merkezi cağdaş Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan ve sonradan Kiev Rus Devleti adı verilen devlette eski Slav Kavimlerinin temsilcilerinin yaşadıkları bir gercektir ve mevcut vakayinamelerde ulus olarak Rus, Ukraynalı adı gecmiyor.

Bu konuda, gunumuz Ukrayna'sında yaygın kaynaklar aslında Rusların Ukraynalılardan kaynaklandığını iddia eder. Yaklaşık 14. yuzyıla kadar varlığını surduren Eski Kiev Rus devletinde yaşayan ulus, Ukraynalılarmış; Moğollar geldikten sonra Ukraynalılar'ın coğu Kiev'i terk edip, Kuzeye doğru goc etmeye başlamış ve sonra, yeni bir devletin başkenti olacak Moskova adlı bir kenti kurmuşlar. Yeni devletin adı, Moskova Rus Devleti, sonra Rus Carlığı sonra da Rus İmparatorluğudur. Yani bu goruşe gore, gunumuzde Moskova'da ve etrafında yaşayan ulus, Kiev'den gelen Ukrayna kokenli ulusmuş; Kiev'de ve Ukrayna'da gunumuzde yaşamakta olan ulus ise, Ukraynalı ve Moğol-Tatar karışımıymış diye bir goruş de yaygındır. Ruslar, SSCB zamanında Ukraynalılara yoğun bir şekilde baskı yapmışlar onlara Rus kultur ve dilini yoğun bir şekilde aşılamışlardır. Oyleki, Ukraynalıların ayrı bir ulus olduğunu duşunenler hapse atılmışlar baskı altına alınmıştır. Yoğun baskılar sonucu Ukraynalılar ayrı bir ulus olduklarını ayrı bir dil konuştuklarını yıllarca kimseye anlatamamışlardır. Bağımsızlıktan sonra Ukrayna dili resmi dil olmuş okullarda ve gunluk yaşamda Ukrayna dili yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.
Ukraynalı kimliğini oluşturan etnik topluluklar şunlardır
Ukraynalılar (% 77,8)
Ruslar (% 17,3)
Beyaz Ruslar (% 0,6)
Kırım Tatarları (% 0,6)
Moldovalılar (% 0,5)
Bulgarlar (% 0,2)
Macarlar (% 0,3)
Romenler (% 0,3)
Lehler (% 0,3)
Yahudiler (% 0,2)
Yunanlılar(% 0,2)
Ermeniler (% 0,2)
Tatarlar (Kazan Tatarları) (% 0,1)
Cingeneler (% 0,1)
Azeriler (% 0,1)
Gurculer (% 0,1)
Almanlar (% 0,1)
Gagavuzlar (% 0,1)
http://tr.wikipedia.org
__________________