
Milattan once 1. yuzyılda Romalılar bolgedeki yerli kabileleri mağlup etti ve bolgede Gallia Belgica ilini kurdu. Kavimler Gocu sonrasında bolgenin yonetimi Franklar tarafından Merovenj Hanedanı'na devredildi. 8. yuzyıl boyunca Frankların yonetimini Karolenj İmparatorluğu devraldı.
843'teki Verdun Antlaşması'yla bolge Orta ve Batı Frank Krallıkları arasında paylaşıldı ve sonucunda Orta Cağ boyunca Fransa Krallığı ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu donemlerinde toprak ağaları vassallar olarak az cok bağımsızlıklarını kazandı. Bu vassallıkların coğu 14. ve 15. yuzyıllarda Burjundi Hollanda olarak birleşti. İmparator V. Karl 17 ilin kişisel birliğini 1540larda devam ettirdi ve bu birlik 1549 Pragmatik Yaptırımlarıyla kişisel bir birlikten cok daha fazlasına donuşerek kralın Prince-Bishopric of Liège'deki etkisini arttırdı.[16]
Seksen Yıl Savaşı (1568–1648) Alcak Ulkeler'i, Birleşik İller (Latince Belgica Foederata, "Federasyon Hollandası") ve Guney Hollanda (Belgica Regia, "Krallık Hollandası") olarak ayırdı. Bugunku modern Belcika'nın buyuk bolumunu iceren Guney Hollanda, ard arda Habsburg İspanyası ve Habsburg Avusturyası tarafından idare edildi ve 17. ve 18. yuzyıllar boyunca coğu Fransa-İspanya ve Fransa-Avusturya savaşına evsahipliği yaptı.
Fransız Devrimi Savaşları'ndaki mucadeleyi takiben, Alcak Ulkeler-Prince-Bishopric of Liège gibi sozde Habsburg kurallarının asla bulunmadığı bolgeleri de iceren-I. Fransız Cumhuriyeti tarafından bolgedeki Avusturya egemenliği kırılarak ilhak edildi. 1815'te I. Fransa İmparatorluğu'nun dağılmasıyla, Alcak Ulkeler Birleşik Hollanda Krallığı adı altında yeniden birleşti.

1830 Belcika Devrimi, Katolik ve tarafsız Belcika'nın Gecici Hukumet ve Ulusal Kongre altında bağımsızlığını ilan etmesine yol actı. 1831'de I. Léopold'un kral olarak atanmasından sonra Belcika, parlementer bir sisteme sahip bir monarşi oldu. Kralın hakları başta sınırlı olsa da, 1893'te Belcika Genel Grevi'nden sonra erkekler icin genel oy hakkı (1919'a kadar coğul oylamayla), 1949'da ise kadınlar icin oy hakkı tanınmıştır.
19. yuzyıldaki ana siyasal partiler Katolik Parti ve Liberal Parti ile yuzyılın sonlarına doğru gelişmekte olan Belcika İşci Partisi'ydi. Fransızca, asalet ve burjuvazi tarafından benimsenen tek resmi dildi. Fransızca, Felemenkce'nin de resmi dil statusu kazanmasıyla etkisini giderek kaybetmeye başladı. Bu tanınma, 1898 ve 1967'deki Belcika Anayasa'sının bir Felemenkce versiyonuyla kanunen resmi halde geldi.[17]
1885'teki Berlin Konferansı'nda Kongo Ozgur Devleti'nin mulkiyeti II. Léopold'e devredildi. 1900'e doğru ve 1900'lerin başlarından itibaren II. Léopold tarafından devletin başlıca kaucuk ve fildişi kaynağı olan Kongo'nun halkına karşı aşırı ve vahşice muameleler uluslararası endişeleri arttırdı. Bu haykırış 1908'de daha sonra Belcika Kongosu olarak adlandırılan devletin koloninin sorumluluğunu devralmasına yol actı.[18]
Belcika, 1914'te Schlieffen Planı'nın bir parcası olarak Almanya tarafından işgal edildi[19] ve Batı Cephesi savaşlarının coğu ulkenin batısında meydana geldi. Savaşın ilk ayları Alman Vahşeti sonucu Belcika Tecavuzu olarak bilinir. Belcika savaş sırasında Alman Kolonileri Ruanda-Urundi'nin (bugunku Ruanda ve Burundi) yonetimini devraldı ve bolge 1924'te Milletler Cemiyeti'nin kararıyla Belcika mandasına verildi. I. Dunya Savaşı sonucunda 1925'te Prusya'ya ait Eupen-Malmedy, Belcika'ya katıldı ve bu ulkede Almanca konuşan bir azınlığın oluşmasına yol actı. Ulke 1940'ta Yıldırım savaşı'yla tekrar Almanya tarafından işgal edildi ve bu durum 1944'te Muttefiklerin kurtuluşuyla sona erdi. II. Dunya Savaşı'ndan sonra Kral Almanlarla işbirliği yaptığı soylenen III. Leopold'e karşı genel bir grev baş gosterdi ve kral 1951'de feragat etti. Belcika Kongosu da 1960'ta Kongo Krizi sırasında bağımsızlığını kazandı;[20] bunu 2 yıl sonra Ruanda-Urundi'nin bağımsızlığı izledi.
Belcika, NATO'ya kurucu ulke olarak katıldı ve Hollanda ve Luksemburg ile birlikte Beneluks grup devletlerini kurdu. 1951'de Avrupa Komur ve Celik Topluluğu'nun altı kurucu ulkesinden biri olan Belcika, 1957'de Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kuruluşunda yer aldı. Daha sonra en onemli yonetim organlarına evsahipliği yaptığı Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi'ni de iceren şimdiki Avrupa Birliği'nin kurucu uyelerinden oldu.
tr.wikipedia.org
__________________