Orta Asya Turklerinin de kız ve erkeklerden kurulu karma takımlarla, topa elle dokunmadan, sadece ayak ve kafa ile vurularak rakip kaleden iceri atmaya calışarak bir oyun oynadıklari kaynaklarda yer alıyor. İclerinde Kaşgarlı Mahmut'un da bulundugu pek cok tarihcinin kitaplarında da Turklerin oynadığı "Tepuk" isimli bir oyundan bahsedilir. Bu oyunun soylenen kuralları gunumuz futbolununkilere oldukca benzer. Elle oynamak yasaktır, faullu hareketler tespit edilmiştir, top oyun alanının dışına cıkamaz...
Futbol tarih boyunca hemen hemen butun medeniyetlerde benzer bicimlerde boy gosterdikten sonra bugunku haline en yakin şeklini 17. yuzyılda İngiltere'de almıştır.
Daha sonraki gelişimi ise şoyle gosterilebilir
1841 - Futbol topunun tam bir kure biciminde olmasının kabulu
1848 - "Cambridge kuralları" adı altında futbol kuralları toplanmış ve bu kurallarla ilk futbol macı Cambridge'de ogrenciler arasında ilk futbol macının oynanması.
1855 - Bir İngiliz takımının ilk kez yurt dışına cıkarak futbol oynaması ve boylece Almanya'da futbolun temelini atması
1857 - İngiltere'de ilk futbol kulubu Sheffield Club'in kurulması.
1863 - İngiltere Futbol Federasyonu'nun ve boylece modern futbolun doğuşu.
1870 - Portekiz'de oturan İngilizlerin burada futbolu yaymaya başlamaları.
1871 - "Kral Kupası" veya "İngiltere Federasyon Kupası" nın başlaması
1872 - "İngiltere-Iskocya" : ilk milli mac.
1875 - Kalelere ust direk konulması ve topa kafayla vurulmasına izin verilmesi
1876 - Korner kuralının kabulu
1879 - Glasgow'dan Darwen'e para teklifiyle futbolcu getirilerek profesyonellik yolunun acılması.
1882 - Futbol kurallarında değişiklik yapmaya yetkili "International Board"un kurulması
1885 - Profesyonelliğin İngiltere'de resmen kabulu
1886 - Ofsayt kuralının kabulu
1889 - Danimarka ve Hollanda'da futbol federasyonlarının kurulması
1890 - Futbol maclarında tam yetkinin hakemlere verilmesi
1891 - Penaltının kabulu
1893 - Amerika'da ilk futbol federasyonunun Arjantin'de kurulması
1895 - İngiltere'de bayanların ilk futbol macını oynaması
1899 - Surenin 90 dakika, olculerin 118.4 x 91.4 olarak belirlenmesi
1901 - Sheffield United - Tottenham Hotspur federasyon kupası finalini 110.802 kişinin izlemesi.
1902 - İngiltere dışında oynanan ilk milli macta Avusturya'nın Macaristan'ı 5-0 yenişi.
1903 - Averajın kabulu
1904 - Belcika, Fransa, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsvec, İsvicre'nin FIFA'yı kurması
1906 - Kıtalar arasi ilk milli macta Guney Afrika'nın Brezilya'yı Brezilya'da 5-0 yenişi.
1907 - Kendi sahasında bulunan bir futbolcunun ofsayt sayılmamasının kabulu
1908 - Londra Olimpiyat Oyunları'nda futbolun ilk kez olimpiyat oyunlarında yer alması.
FUTBOLUN TURKİYE'YE GELİŞİ
Modern futbolun İngiltere'den cıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ulkemize sokan kişiler olmuşlardır. İstanbul, İzmir, Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmışlar ve hem futbol oynayanlar hem de takımlar onemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol macının 1875'te Selanik'te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir'in Bornova cayırlarında futbol macları yapılmıştır. Ancak, bu sıralarda Musluman genclerin futbol oynamaları hoş karşılanmayacağı icin Turklerin futbol oynamaları icin biraz daha sure gecmesi gerekmiştir.
İzmir'de ilk futbol kulubu 1894 yılında İngilizler tarafından Football Club Smyrna kurulmuş ve adı "Football Club Smyrna" olmuştur. İstanbul'da futbol oynanmaya başlanması ise ancak 1895 yılında Kadıkoy ve Moda'da olmuştur. İzmir'den İstanbul'a gocen İngilizler burada futbol oynamışlardır. Buradaki Rumlar da futbola merak salmışlardır ve futbol İstanbul'da cok buyuk bir hızla yayılmıştır. 1897, 1898, 1899, 1904 yıllarında İzmir karması ve İstanbul karması 4 mac oynamışlar ve bunların tumunu İzmir karması kazanmıştır. 1906 yılında Atina'da duzenlenen "Ara Olimpiyat"ta İzmir karması ve Selanik karması yer almıştır. İzmir karması bu turnuvada 2., Selanik karması da 3. olmuştur. İzmir karması İngilizlerden, Selanik karması ise Rumlardan oluşuyordu.
TURKLERIN FUTBOL OYNAMASI
Futbol oynayan ilk Turk 1898 yılında İzmir'de İngilizlerle beraber futbol oynayan Selim Sırrı Tarcan olmuştur. Ancak kendisine "İlk Turk futbolcusu" diyemeyiz. İlk Turk futbolcusu Fuat Husnu Bey'dir. İstanbul'da futbolu İngilizlerden gorerek merak salan Fuat Husnu Bey, daha sonra arkadaşlarını ikna ederek ilk Turk futbol takımını kurmuştur. "Black Stocking" adı alan takım Rumlarla bir mac yapmış ve bu macı 5-1 kaybetmiştir. Kacabilenler kacmış, kacamayanlar yakalanmıştır ve boylece ilk Turk futbol takımının omru uzun olmamıştır. Fuat Husnu Bey daha sonra İngilizlerin kurduğu Kadıkoy takımında "Bobby" takma adıyla oynamıştır.
TURK FUTBOLUNDA İLK KULUPLER
"Black Stocking" takımının başarısızlığından sonra Turkler uzun sure futbol oynayamamışlardır. Ancak, kimse de bu oyunun cazibesinden kendilerini kurtaramamışlardı. Turkiye'de kurulan kuluplerin hemen hemen hepsi futbol kulubu olarak kurulmuştur. Bir onemli istisna "Beşiktaş Jimnastik Kulubu"dur. İlk futbol kulubu ise "Galatasaray"dır.Kaynakwh webhatti.com:
İSTANBUL KULUPLERİ :
FENERBAHCE SPOR KULUBU Fenerbahce-1956
1907'de Kadıkoy'de kurulmuştur. İlk olarak Sarı-Beyaz renkleri secen Fenerbahce daha sonra Sarı-Lacivert renkleri kullanmıştır. 1908-1909 sezonunda İstanbul Ligine katılan Fenerbahce ilk şampiyonluğunu 1911-1912 sezonunda kazanmıştır. İşgal yıllarında duşman askerlerin takımlarına karşı aldığı başarılarla gonullerde taht kuran Fenerbahce Galatasaray'la birlikte en cok taraftara sahip iki takımdan biri olmuştur.
GALATASARAY SPOR KULUBU
Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) ogrencileri tarafindan 1905'te kurulmuştur. İlk başlarda Kırmızı-Beyaz renkleri secen Galatasaray, daha sonra Sarı-Siyah ve son olarak da Sarı-Kırmızı renklerle sahaya cıkmıştır. İlk macını Barhau İngiliz gemisiyle yapan Galatasaray 1906-1907 sezonunda İstanbul Futbol Ligine katılmıştır. 1908-1909 sezonunda da bu ligde şampiyon olmuştur. 1911 yılında Romanya ve Macaristan'a giderık yurt dışında Turk futbolunu temsil eden ilk takım olmuştur. Bukreş'te Bukreş karmasını 11-1 yenmiştir.
BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULUBU
1903 yılında "Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulubu" adıyla kuruldu. Barfiks, paralel, halter, gureş, boks ve aletli jimnastik, eskrim dallarında faaliyet gostermişlerdir. Bir sure sonra adı "Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulubu" olmuştur. Futbolun oynanması ise 1910'lu yıllarda başlamıştır. Onceleri Kırmızı-Beyaz olan renkleri daha sonra Siyah-Beyaz olarak değiştirilmiştir. Ceşitli dallarda buyuk başarılar kazanmasına rağmen Beşiktaş futbolda 1920'li yıllarda aldığı seri başarılarla adını duyurmuştur.
KADIKOY FUTBOL KULUBU
İngilizlerin kurduğu Kadıkoy, İstanbul'un ilk futbol kulubudur. 1905-1906 ve 1906-1907 yıllarında İstanbul Liginde şampiyon olmuştur.
MODA FUTBOL KULUBU
1903 yılında İngilizlerce kurulmuş, 1907-1908'de şampiyon olmuştur.
ELPIS FUTBOL KULUBU
1904 yılında Kadıkoylu Rumlar tarafından kurulmuş, ligde hic bir zaman başarılı olamamıştır. IMOGENE FUTBOL TAKIMI İngilizlerin aynı adı taşıyan gezi gemisinin murettebatının oluşturduğu bir takımdı. 1904-1905 şampiyonu oldu.
TATAVLA HERAKLIS JIMNASTIK KULUBU
1896 yılında onceleri jimnastik, atletizm, gureş dallarında faaliyet gostermek uzere kurulmuştur, 1910'lu yılların sonunda futbol da oynanmaya başlanmıştı. Halen "Kurtuluş Genclik Kulubu" olarak faaliyetini surdurmektedir.
ANADOLU SPOR KULUBU
1908 yılında Burhan Felek ve arkadaşlarının girişimiyle kurulmuştu. Halen faaliyetlerini surdurmektedir.
VEFA TERBİYE-İ BEDENİYYE KULUBU
1908'de, uc takımın birleşmesiyle oluşan kulup İstanbul'un belli başlı kuluplerinden biri olmuştur.
BEYKOZ ZİNDELER İDMAN YURDU
Beykoz Sark İdman Yurdu ve Beykoz Zindeler Yurdu'nun birleşmesiyle oluşan kulup, uzun yıllar başarılar kazanmıştır.
SULEYMANİYE TERBİYE-İ BEDENİYE KULUBU
1911 yılında kurulmuştur.
ANADOLUHİSARI İDMAN YURDU
1912 yılında kurulmuştur.
HİLAL SPOR KULUBU
1912 yılında kurulmuştur.
TELEFONCULAR
İstanbul Telefon Şirketinin İngiliz teknisyen ve işcileri 1912'de kurmuştur, 1914'te harp hali nedeniyle hukumetce kapatılmıştır.
ALTINORDU İDMAN YURDU
1910 yılında Galatasaray'a kardeş kulup olarak kurulan Progress International, 1914 yılında bu adı almıştır. Dahiliye Naziri'ni başkanlığa getirerek hem mali destek sağlamış hem de hukumetten destek alarak cepheye asker yollamayan tek kulup olmuştur. Mali yonden kuvvetlenince yaptığı transferlerle İstanbul liginde şampiyonluk da kazanmıştır.
PERA SPOR KULUBU
1914 yılında bir Rum kulubu olarak kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı sonunda kacmayan Rumlar "Beyoğluspor" adıyla kulubun yaşamını surdurmuşlerdir.
İTTİHAT SPOR KULUBU
1920'de Altınordu'dan ayrılanlar tarafından kurulmuştur. Omru pek uzun olmamıştır.
DARUŞŞAFAKA
Daruşşafaka Lisesi oğrencileri tarafından kurulmuştur.
BEYLERBEYİ SPOR KULUBU
1919 yılında kurulmuştur.
MAKABİ SPOR KULUBU
1913 yılında Museviler tarafından kurulmuştur. 1930'lu yılların sonunda faaliyetini bitirmiştir.
EYUP SPOR KULUBU
1917'de kurulmuştur. Halen faaliyetlerini surdurmektedir.
KASIMPAŞA SPOR KULUBU
1921'de kurulmuştur. Halen faaliyetlerini surdurmektedir.
TOPKAPI İDMAN YURDU
1921'de kurulmuştur.
ARMSTRONG-VICKERS
1912'de aynı adlı İngiliz firmasının memur, teknisyen ve işcileri tarafından kurulmuştur. 1914'te hukumetce kapatılmıştır.
TURK İDMAN OCAGI
1912'de kurulmuştur. 1.Dunya Savaşı sırasında kapanmıştır.
SARIYER SPOR KULUBU
1923'te kurulmuştur.Kaynakwh webhatti.com:
İSTANBUL SPOR KULUBU
İstanbul Erkek Lisesi oğrencileri tarafşndan 1926'da kurulmuştur.
KARAGUMRUK SPOR KULUBU
1926'da kurulmuştur. Halen faaliyetini surduren kulup buyuk başarılar kazanmıştır.
FERİKOY SPOR KULUBU
1927'de kuruldu.
GUNEŞ SPOR KULUBU
1923'te cok guclu futbolcularla kurulan kulup 10 yıldan fazla bir sure varlığını surdurdu.
İZMİR KULUPLERİ
KARŞIYAKA SPOR KULUBU
1912 yılında "Karşıyaka Terbiye-i Bedeniyye Kulubu" adıyla kuruldu. İzmir'in işgali sırasında tum İzmir takımları gibi faaliyetini bir sure kestikten sonra yeniden canlanan Karşıyaka , oncelikle "Karşıyaka Genclerbirliği" , daha sonra "Karşıyaka Spor Kulubu" adlarını aldı. 'K' , 'S' , 'K' harflerinin eski dilde okunuşlarından oluşan "KAF-SİN-KAF" sozuyle olumsuzleşti ve Turk futbolunun en başarılı kuluplerinden oldu.
ALTAY SPOR KULUBU
1914'te "Hilal" adıyla kuruldu. Kısa sure sonra "Altay" adını aldı. İşgal sırasında faaliyetlerine ara verdikten sonra yeniden cok guclu bir şekilde futbola başlayan Altay, 1923-1924 sezonunda ilk İzmir Futbol Ligi'nin şampiyonluğunu kazandı. Daha sonraki yıllarda da başarılarına devam eden Altay 1. Profesyonel Futbol Ligi'nde 3 buyuklerden sonra en cok kalan takım unvanına sahiptir. 2. lige duştuğu 2 sezonda da hemen o sene 2.lig sampiyonluğunu kazanarak 1. lige donmuştur.
İZMİR İDMAN YURDU
1919'da Yunan işgali sırasında işgalcilere karşı bır hırsla kurulan kulup, Rum takımlarına karşı aldığı başarılarla adını duyurmuştur. Cok unlu kişilerin oynadığı futbol takımında eski başbakanlarımızdan Adnan Menderes de yer almıştır. İzmir kurtulduktan kısa sure sonra dağılmıştır.
ALTINORDU SPOR KULUBU
1923'te Altay'dan ayrılan bazı futbolcular tarafından kuruldu ve kısa surede buyuk başarılar kazandı. İzmir'in en başarılı kuluplerinden biri olan Altınordu, gunumuzde yaşadığı bazı sorunlara rağmen Turk futbolunda cok onemli bir yere sahiptir.
İZMİRSPOR
Turkiye'de futbol ilk defa 1900 yılında İzmir'de başlamıştır. Bu tarihte ulkemizde kurulan ilk kulupler ise azınlıkların İzmir'de kurmuş olduğu Panoinios, Apollon ve Peleops kulupleridir. Azınlıkların kurduğu bu takımlar sayesinde futbolla tanışan İzmir halkı 1912 yılında Karşıyaka Kulubu'nu 1914 yılında da Altay Kulubu'nu kurarak Turk Futbolu'nun temellerini atmışlardır. Bunun ardından yine azınlıkların kurduğu Garibaldi ve Maccabi takımlarıyla birlikte kulup sayısı da hızla artarak, ulkenin diğer yorelerindeki futbol hareketlerine onculuk edilmiştir. Turkiye'de futbolun resmi organizasyonu ise 1923 yılında Turkiye Futbol Federasyonu'nun kurulmasıyla sağlanmıştır. İşte İzmirspor Kulubu'nun kuruluşu da bu doneme isabet eder.
Bugunki adıyla İzmirspor Kulubu, 1923 yılında Eşrefpaşa semtinin ileri gelenleri tarafından, muhitin genclerine yararlı faaliyetler kazandırmak amacıyla Turuncu-Siyah renklerle ve Altınay Kulubu adıyla kurulur. Bundan birkac ay sonra Eşrefpaşa semtinin alt tarafında Altıntaş'ta kurulan Kırmızı-Siyah renklere sahip Sakarya Kulubu ile Altınay Kulubu zamanla semt ici sıkı bir rekabete girişirler. İki kardeş ekibin arasındaki bu tatlı rekabetin gittikce sertleşmesi uzerine camianın ileri gelenleri bunları ortak bir catı altında birleştirmeyi uygun gorurler. Yapılan ortak calışmalar sonucunda, 28 Kasım 1930 tarihinde, Altınay ve Sakarya kulupleri bir catı altında birleştirilerek İZMİRSPOR kurulur. Bu yeni takımın renkleri de cekirdeğini oluşturan eski kuluplerden tamamen farklı olarak MAVİ-BEYAZ 'dır. Oluşturulan bu karma ekip, aynı zamanda iki camianın bir araya getirilmesinin gucunu de kendisinde toplayarak, başarılı ve guclu bir ekip olmuştur.
İzmirspor adıyla yapılan ilk resmi mac ise, 23 Ocak 1931 tarihinde Alsancak Stadı'nda o zamanın yine bir İzmir ekibi olan Turkspor ile yapılmış ve bu mac da 5-0 gibi farklı bir sonucla kazanılmıştır. Daha sonra İzmirspor takımı, 30 Mayıs 1931 yılında Yunanistan'ın Sakız Adası'na giderek burada ilk dış temaslarını gercekleştirir. Burada, adanın guclu ekiplerinden Lelaps ve Astrips takımlarıyla bir dizi maclar yapılır.
Yine aynı yıl 29 Ekim 1931 tarihinde İzmirspor icin diğer onemli bir olay daha gercekleşecektir. Bu tarihte, Malul Gaziler Kupası'nda Karşıyaka futbol takımı ile yapılacak olan bir mac icin, zamanın Birinci Ordu Komutanı olan, Fahrettin Altay Paşa, diğer askeri erkan ve yine zamanın İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa da macı seyretmeye gelirler. Soyunma odasında futbolculara moral vermek isteyen Fahrettin Altay Paşa, yurt dışından getirilen Mavi-Beyaz cubuklu formaları gorunce, bunların yıllarca karşısında savaşlar verilen Yunan bayrağına benzediğini duşunmuş ve bu renklerin acilen değiştirilmesini istemiştir. Bunun uzerine takım, acilen İzmir (Ataturk) Lisesi' nden getirilen Sarı-Mor formalarla maca cıkmış, daha sonra da takımın forma renginde kucuk bir değişiklik yapılarak bugunku renkleri olan LACİVERT-BEYAZ renkler kabul edilmiştir.
Turkiye'de futbolun diğer yorelerde de hızla gelişmeye başlamasıyla, hepsi birer semt takımları halinde olan İzmir takımlarının diğer illerle rekabet gucunu arttırmak amacıyla 1937 yılında birleştirilmesi fikri ortaya atılır. Bu fikir cercevesinde kuluplerin ileri gelenleri bir araya gelerek yaptıkları bir dizi calışmalar sonucunda; İzmirspor ve Goztepe birleşerek DOĞANSPOR, Altınordu-Altay ve Bucaspor bierleşerek UCOK, Bornovaspor ve Karşıyaka birleşerek YAMANLAR kuluplerini oluştururlar. Fakat bu birleşme de cok verimli olmaz ve ekipler kendi kimliklerinde bir turlu feragat edemedikleri icin sezon sonunda birleşme tekrar dağılır. Bu dağılmadan sonra İzmirspor, kısa bir sure ATEŞSPOR adıyla faaliyetine devam ettiyse de sonunda bu gun kadar İzmir'imizin adını taşıyan tek ekip olarak yaşamını surdurmeyi başarmıştır.
Onceleri mahalli ligler halinde oynanan Turkiye Ligi karşılaşmalarının Milli Lig haline getirilmesiyle, Turkiye Futbol Ligleri kurulur. Turkiye Birinci Futbol Ligi tarihinde ilk resmi lig macı, İzmirspor ile Beykoz kulupleri arasında oynanmış ve hakem olarak Osman YEŞEREN tarafından yonetilmiştir. 21 Şubat 1959 tarihinde oynanan bu tarihi macta İzmirspor Beykoz'u 2-1 yenerek Turk futbol ligi tarihine gecer. Ayrıca resmi liglerdeki atılan ilk gol de yine bu macta İzmirspor'lu Ozcan ALTUĞ tarafından, Beykoz kalecisi Sıtkı'ya atılan goldur.
İzmirspor futbol takımı, o yıllardan beri yıllarca Turkiye Birinci, İkinci ve Ucuncu liglerinde mucadeleler vermektedir. Bunların icinde sevincili ve uzuntulu ceşitli donemler gecirmiştir. Turkiye Birini Ligi'nde 9 yıl mucadele etmiş ve ligde zaman zaman ses getirecek başarılara da imzalar atabilmiştir.
1946-1948 yılları arasında kulubun bu gunki merkez yonetim binası, spor okulları, halı sahalar ve spor ve duğun salonlarının bulunduğu arazi İzmir Belediyesi'nden satın alınmıştır. Buraya o yıllarda sadece bir semt sahası ve kulup binası yapılabilmiş daha sonra 1973 yılında bugunku modern binalar ve tesisler kurulmuştur. Eski idman tesislerinin bulunduğu yıllardaki adıyla " Talebe Cayırı " denilen bu tesislerden seneler boyunca Metin Oktay, Tarık Gencay, Seyfi Talay, Samiz Ozok, B.Mustafa ve onlar gibi unutulmaz futbolcular yetişmiştir. Bunlardan Metin Oktay futbolda butun Turkiye'nin gururu olmuştur. İzmirspor ve Galatasaray formaları altında sadece lig maclarında toplam 217 gol gibi bir rekorun da sahibidir.
Talebe Cayırı'nın imara acılmasıyla aynı yere cevre halkının Gokdelen adını verdiği apartman siteleri ve bugunki merkez binalar yapılır. Daha sonra bu apartmanların onemli bir bolumunun satılmasıyla da 1975 yılında, bu gun icin paha bicilemeyen İnciraltı arazisi satın alınır. Daha sonra buraya kurulan ve yakın tarihimize kadar bir cok bolumunun yapımı devam etmiş olan bu arazide bugun, İzmirspor'un tum ekibiyle konaklama ve kamp yapabileceği meşhur İnciraltı tesisleri mevcuttur. Bu sayede İzmirspor kulubu cok sayıda sporcusunu bir arada kampa alabileceği, konaklama ve beslenme ihtiyaclarını karşılayabileceği, ayrıca tertemiz bir havada yeşillikler icinde idman yapabileceği Turkiye'de cok az kulubun sahip olabildiği bir ayrıcalığa sahiptir. İzmirspor camiası bu sayede, kuluplerin kendi kamp ve idman tesislerine sahip olması konusunda ulke capında da bir ilke imza atmış olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Resmi anlamda ilk defa 1978 yılında oluşturulan Spor Okulları catısında, kulubun Hatay-Bahcelievler ve İnciraltı'ndaki tesislerinde her yıl ceşitli branşlarda 1700 kadar sporcu eğitim gormektedir. Spor okulları, amator ve genc alt yapılar ve profesyonel futbol takımlarındaki bu kadar cok sayıdaki sporcunun yetiştiği bir kulup olması İzmirspor'un İzmir ve Turk Sporu'ndaki yerinin oneminin bir kanıtıdır. Bu amator ve genc branşlardan yetişen sporcular ozellikle futbol alanında Turkiye'nin dort bir yanındaki kuluplerde ve milli takımlarda yaygın olarak spor yapmaktadır. Her yıl transfer donemlerinde İzmirspor'lu futbolcular; Fenerbahce , Beşiktaş ve Galatasaray gibi liglerin kaderini belirleyen takımların ve İzmirspor'daki sporcu verimliliğinin farkına varan zengin takımların takibindedir.
NOT: İzmirspor tarihi bilgilerindeki katkılarından dolayı Sayın Selahattin Aryal'a teşekkur ederim.
GOZTEPE SPOR KULUBU
1925'te Altay'dan ayrılan bazı futbolcular tarafından Goztepe semtinde, Sarı-Kırmızı renklerle kuruldu. Kazandığı sayısız şampiyonlukların yanı sıra Avrupa Kupalarında da cok buyuk başarılar elde etti. Turk futbolunun en guclu kuluplerinden biri olan Goztepe son yıllarda 2. ligden 1. lige cıkma uğraşı vermektedir.
UCOK SPOR KULUBU
1937'de Altay, Altınordu, Buca kuluplerinin birleşmesiyle oluştu, 2 yıl sonra kapandı.
DOĞANSPOR KULUBU
1937'de Goztepe, İzmirspor, Egespor kuluplerinin birleşmesiyle oluştu, 2 yıl sonra kapandı.
Alıntıdır.
__________________