01 Eylul 2003
Bu tarih Pardus Projesi'nin (eski adıyla Uludağ Projesi) UEKAE icerisinde "Ozgur" kod adı ile anılmaya başladığı tarihtir. O donemlerde proje sorumluları Alp Oztarhan ve Erkan Tekman'ın hedefi, (daha sonra 10 Ocak 2005'te projeden ayrılacak olan ciceği burnunda bilgisayar muhendisleri) Ayşe Genc ve Zerrin Cakmakkaya ile beraber, ortaya bir işletim sistemi cıkartmaktan ziyade boyle bir şeyin yapılabilirliğinin ne derece mumkun olduğunu araştırmaktır. LÂkin kısa bir sure sonra bu işi sadece araştırmakla kalmayıp, Turkiye'deki Linux camiasından isimler ile boylesine buyuk ve ciddi bir projenin hayata gecirilmesi ile ilgili goruşmeye karar verirler. Alp Oztarhan ve Erkan Tekman'ın onderliğinde başlayan bu surecin sorumluluğu, Alp Oztarhan'ın 9 Eylul 2004'te projeden ayrılması ile Erkan Tekman'ın omuzlarına binecektir.
01 Aralık 2003
Boyle bir projeyi hayata gecirmek icin once doğru insanları bulmak gereklidir ve oluşturulacak cekirdek ekibin ilk elemanı bu tarihte UEKAE'de calışmak uzere işe alınır: Barış Metin. Barış Metin'i takip eden surecte sırası ile Serdar Koylu, A. Murat Eren, Gurer Ozen, S. Cağlar Onur, Onur Kucuk, ve M. Umut Pulat'ın da işe alınmasıyla Pardus'un ilk urunu Calışan CD 1.0'a kadar gidecek olan ekip şekillenmiş olacaktır.
Pardus, UEKAE'nin ilerici ve yenilikci vizyonuna uygun şekilde sadece "bir diğer Linux dağıtımı projesi olmak" hedefiyle yola cıkmamıştır ve hedef kitlesi Linux kullanan kimseler ile sınırlı değildir. Pardus'un ilk gununden itibaren diğer Linux dağıtımlarının kullanıcıları ve geliştiricilerini zorlayan kimi tarihi problemlerine cozumler sunmak ve insanların rahatlıkla kullanabileceği bir işletim sistemi oluşturmak gibi ciddi bir gayeye sahiptir. Pardus'un onunde "problemlerin neler olduğunu ortaya cıkartmak", "problemlere cesur ve hayata gecirilebilir cozumler uretmek" ve "cozumleri hayata gecirerek surekli bir işletim sistemi ortamı hazırlamak" gibi uc aşama ile ozetlenebilecek bir yol haritası vardır. Geliştirici ekip bu yol haritasının en zor adımı sayılabilecek ilk adım uzerinde tartışmaya ve sorunları modellemeye başlar. Pardus'ta yer alacak uygulamaların Turkce ile ilgili teknik problemleri cozulmesi, destek olunacak yerelleştirme calışmaları ile tam Turkce desteği sağlanması, yeni bir paket yoneticisinin (PiSi), uygulamalar arası iletişimi sağlayarak yapılandırma yukunu mumkun olduğunca kullanıcının sırtından alacak bir altyapının (COMAR) ve kolay, sorunsuz bir bir kurulum uygulamasının (YALI) hazırlanması gerektiği eylul ayına kadar suren duşunce ve hazırlık doneminde incelikleri ile ortaya cıkar ve Eylul ayı ile beraber bu cozumlerin sırası ile hayata gecirilmesi calışmaları gercek anlamda başlamış olur.
15 Ocak 2004
Serdar Koylu ekibe katılır (15 Kasım 2005 tarihinde ayrılır).
15 Mayıs 2004
A. Murat Eren ekibe katılır.
30 Eylul 2004
S. Cağlar Onur ve Gurer Ozen ekibe katılırlar.
16 Ekim 2004
Onceki donemlerde yapılan calışmalar sonucunda uzlaşılan Proje Ana Sozleşmesi resmen yayınlanır. Bu sozleşme ile projenin ortaya koyacağı urunlerin hepsinin Genel Kamu Lisansı (GPL) ile lisanslanacağı, yani uretilen her bir yazılımın acık kaynak kodlu ozgur yazılımlar olacağı ve Pardus'un topluma tamamen acık ve toplum icin geliştirilen bir proje olacağı resmiyete bağlanır.
08 Kasım 2004
Gorkem Cetin ve Onur Kucuk ekibe katılırlar.
01 Aralık 2004, Pardus Kok Dosya Sistemi 0.0.1
Kok dosya sistemi henuz ortada olmayan Pardus'un kendi ayakları uzerine kalkmasına yardımcı olacak araclarının uzerinde yazıldığı sisteme verilen isimdir. Herhangi bir kurulum ve kullanım kolaylığı sunmayan bu geliştirme sistemi uzerinde tasarlanan ve iskeleti oluşturulan Pardus, 0.0.1 numaralı ilk surum numarası ile 1 Aralık 2004 tarihinde ofis icinde kullanılmaya başlanır. Henuz bu olan bitenden ne kullanıcıların ne de Pardus projesini duyup takip edenlerin haberi vardır. Bu bir sure daha bu şekilde devam edecektir.
20 Aralık 2004
M. Umut Pulat ekibe katılır.
25 Mayıs 2004
Bugzilla cevirilerini ustlenen Barış Ozyurt, SVN sunucusuna yazma izni olan cekirdek ekip dışındaki ilk katkıcı olur.
02 Şubat 2005, Pardus Calışan CD 1.0
Pardus Calışan CD aslında başta yapılan planlar arasında olan bir surum değildir. Fakat acık bir proje olan Pardus'un insanlar tarafından duyulmaya, ilgiye ve desteğe ihtiyacı vardır. Bu niyet ile Şubat ayına değin yapılan calışmaları insanların karşısına kolayca goz atabilecekleri bir şekilde cıkartma fikri ortaya atılır. Calışan CD, bilgisayara kurulmadan tam anlamı ile CD'den calışan bir Pardus işletim sistemini insanların denemesine ve kullanmasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmış bir Pardus sistemidir. Pardus Calışan CD'nin, cıktığı tarih itibarı ile dunyanın en iyi LCD ekran tanıma ve yapılandırma kabiliyetine sahip olan Linux sistemi olmasını sağlayacak olan COMAR da bu tarihte kullanıcılara ulaşır. Sistem beklenenin uzerinde bir ilgi ve beğeniyle karşılanır. Geliştiricilerin cıkmasından onceki 55 saati surekli calışarak gecirdikleri Pardus'un bu ilk urununun ardından ilerleyen aylarda Mehmet D. Akın, İsmail Donmez, Koray Loker ve Eray Ozkural da kurulan ilk kararlı surume giden yolda cekirdek ekibe katılan isimler olacaklardır.
05 Mayıs 2005, Pardus Calışan CD 1.1
Kurulan surum ile ilgili calışmalar surerken ilk Calışan CD icerisindeki bazı hataların duzeltildiği yeni surum bu tarihinde duyurulur. Bu surum, biraz da Pardus Calışan CD'nin 1.0 surumunun gorduğu ilgi nedeniyle bilgisayar dergileri tarafından dağıtılır, ulusal basında Pardus ile ilgili birkac haber yayınlanır. Artık Pardus isimli bir projenin buyuk hedeflerle yola cıktığı bilgisi daha fazla insana ulaşmaya başlamıştır, insanlar e-posta listelerine uye olarak sorular sormaya ve proje ile ilgili gelişmeleri takip etmeye başlarlar.
05 Mayıs 2005, Pardus Kok Dosya Sistemi 0.0.6
Diğer taraftan kurulabilir kararlı surume giden yolda calışmalar da surmektedir. Aralık ayından bu yana yapılan calışmalar ile gelinen noktada kulucka sisteminin uzerinde evrilen Pardus, dışarıdaki geliştiricilerin karşısına cıkmaya hazırdır. 0.0.6 surum numarasına ulaşmış olan kok dosya sistemi geliştiricilerin ve uzman testcilerin goruşlerine sunulur. Sayısı pek de fazla olmayan ilgili kitlenin goruş ve onerileri doğrultusunda calışmalar ve iyileştirmeler surer.
27 Mayıs 2005
Mehmet D. Akın ekibe katılır.
27 Haziran 2005
Eray Ozkural ekibe katılır (27 Haziran 2006'da ayrılır).
15 Temmuz 2005
İsmail Donmez ekibe katılır.(15 Nisan 2008'de ayrılır.)
01 Ekim 2005
Koray Loker ekibe katılır.
07 Ekim 2005, Pardus Kok Dosya Sistemi 0.1
PiSi paket yoneticisinin ilk deneme surumunun ortaya cıkmasıyla kok dosya sistemi 0.0.6'dan 0.1 gibi onemli ve nispeten buyuk bir surum numarasına zıplar. 12 Temmuz'da nasıl bir mimariye sahip olduğunun ve hangi sorunlara nasıl cozumler ortaya koyulduğuna dair bilgiler iceren belgenin ardından 3 ay gibi bir surede yazılan PiSi sayesinde Pardus artık hicbir destek almaksızın, tamamen kendi ayakları uzerinde durmaya başlar. Kendi uygulamalarını Internet'ten kurup guncelleyebilen, kaldırabilen ve derleyebilen bir Pardus sistemi 0.1 surum numarası ile geliştiricilerin ve testcilerin karşısına cıkmıştır. Bu sırada Pardus'un etrafında toplanan insanların sayısı artmaya başlar.
01 Kasım 2005, Pardus Kok Dosya Sistemi 0.2
0.2 surumu ile beraber daha kararlı bir PiSi ve COMAR'ın yanında cok daha fazla uygulamanın bilgisayara kurulmasına olanak veren, icinde Firefox web tarayıcısı ve OpenOffice.org ofis yazılımını da barındıran geniş paket depoları geliştirici ve testcilere sunulur. Tum uyarılara rağmen son kullanıcıların problemler ile yuzleşmekten korkmayanları da bu sistemi bilgisayarlarına kurmaya ve kullanmaya başlarlar.
14 Kasım 2005, Pardus 1.0 Alpha
Ve sahneye zorlukla kurulan kok dosya sistemi trendinin sonunu getiren YALI cıkar. YALI ile beraber Pardus artık tum aracları ve uygulamaları ile beraber CD'den kurulabilen bir işletim sistemidir. Kurulan CD'ye giden yolda onemli bir engel aşılmıştır.
30 Kasım 2005, Pardus 1.0 Beta
Nihai surumde olması beklenen tum ozellikler ile beraber Pardus'un geliştiriciler ve sabırsız kullanıcılar tarafından test edilmesi icin Beta surumu, 35 saat kesintisiz bir calışmanın sonunda Barış Metin'in doğum gunune denk gelen 30 Kasım gununde duyurulur.
14 Aralık 2005, Pardus 1.0 Surum Adayı
Tum geliştirmelerin sona erdiği surum adayı, sadece hataların test edilmesi ve gozden kacan sorunların duzeltilmesi icin duyurulur.
26 Aralık 2005, Pardus 1.0
Uzun bekleyiş sona erer ve Pardus'un ilk kararlı surumu duyurulur. Pardus 1.0 ilk ayında 25 bin kişi tarafından indirilir, projenin web sayfaları 142 binden fazla ziyaret alır. Ulusal basında Pardus ile ilgili onlarca haber cıkar, sistem kullanıcılar tarafından beklenenin uzerinde bir ilgi ve beğeni ile karşılanır. Pardus, bu surumun ardından guvenlik ve hata guncellemelerinin devam ettiği, surekli yeni uygulamalar ile genişleyen paket depoları ile hatırı sayılır sayıda bilgisayara misafir olur. İkinci kararlı surum ile ilgili calışmalar 8 ay surecek ve bu sure icerisinde Pardus'a onlarca yeni gonullu geliştirici katılacak, gonulluler tarafından Pardus kullanıcılarına destek olmak amacı ile forumlar ve web siteleri acılacak, Pardus hakkında ulusal basında 50'nin uzerinde haber cıkacaktır. Projenin en kritik virajlarından birisi olan 'ilk kararlı surumun' başarı ile donulduğunu, geliştirici ekip dahi kabul edecektir.
03 Mart 2006
Gokmen Goksel ve Bahadır Kandemir ekibe katılır.
27 Mart 2006
A. Erdinc Koroğlu ekibe katılır (2 Nisan 2007'de ayrılır).
10 Nisan 2006
Faik Uygur ekibe katılır.
09 Temmuz 2006, Pardus 2007 Alpha 1 (kod adı, Meren)
Uzun suren bekleyişin ve sessizliğin ardından gelen bu surum ile beraber, Pardus'un bir diğer ozgun ve ayrıcalıklı projesi “Mudur” işletim sisteminin iskeletinde ilk kez yer alır. Pardus ile diğer Linux dağıtımlarını arasındaki farkın Pardus lehine biraz daha artmasını sağlayan Mudur, işletim sisteminin acılışından sorumlu altyapıdır ve ilerleyen aylarda uluslararası saygınlıktaki Linux haber sitelerinde hakkında yazılar cıkacak ve insanlar tarafından ilgi goren bir diğer Pardus projesi halini alacaktır.
14 Temmuz 2006, Pardus 2007 Alpha 2 (kod adı, Uzum)
Geliştirici surumleri ilk Alpha surumundeki hataların bir kısmının giderilmesi ile ikinci test ve deneme surumu ile kararlı surume bir adım daha yaklaşılır.
30 Ekim 2006
Ekin Meroğlu ekibe katılır.
03 Ekim 2006, Pardus 2007 Alpha 3
Bir suredir Pardus ile iletişim halinde olan Hollandalı Pardus severler Pardus'un ozgun uygulamalarını Hollandaca'ya cevirerek, Pardus'un İngilizce ve Turkce'den sonraki ucuncu dil desteğini eklerler. Bu, yurt dışındaki yabancı geliştirici ve kullanıcılardan alınan ilk katkıdır. Hollandalı Pardus kullanıcıları uluslararası bir forum acarak yabancı kullanıcıların Pardus'a olan ilgisini arttırmak icin gonullu olarak caba gostermeye başlarlar.
10 Kasım 2006, Pardus 2007 Beta 1 (kod adı, ATA)
Ulu Onder'in hayata gozlerini yumduğu bu gune denk gelen bu tarihte Pardus 2007'nin ilk Beta surumu duyurulur. Bu surumun duyurulmasıyla beraber ulusal basında Pardus'un yaklaştığına dair haberler cıkmaya başlar.
24 Kasım 2006, Pardus 2007 Beta 2 (kod adı, Sait Faik)
Pardus 2007 deneme surumlerinin son donemecine, “Yazmasam deli olacaktım” diyen, Turk edebiyatının onemli isimlerinden birisini kod adı ile anarak girer. Bu surumle beraber Pardus ve ozgun uygulamaları artık Almanca da konuşabilmektedir.
27 Kasım 2006
Turk ordusunun birimlerinden birisi olan ASAL (Askere Alma Dairesi), tum Turkiye'deki 625 sunucu ve 4.500 adet bilgisayarında Pardus kullanmaya karar verir. Bu sozleşme ile Pardus artık kamu kurumlarında kendisine yer bulabilecek bir kararlılığa ve surekliliğe ulaştığını resmen ispatlamış olur. Bu onemli gelişme projenin ilk gunlerinden beri hedeflenmiş olan onemli bir kilometre taşına ulaşıldığının gostergesidir. Ulusal basında da yankı uyandıran haber “Kamu'da ozgur yazılım donemi” ortak goruşu ile kendisine yer bulur.
01 Aralık 2006, Pardus 2007 Surum Adayı
Pardus 2007 icin tum geliştirmeler durmuştur. Yayınlanan surum adayı ile gozden kacan kucuk hataları bulma işi artık iyice genişleyen testci ordusuna bırakılır. Pardus 2007'nin cıkış tarihi bellidir ve bekleyiş başlar.
18 Aralık 2006, Pardus 2007 Calışan CD
19 ayın ardından yeni bir Calışan CD surumu kullanıcıların kullanımına sunulur. Bu tarihten itibaren Kurulan ve Calışan CD urunleri eşzamanlı olarak dağıtılmaya başlanacaktır.
18 Aralık 2006, Pardus 2007
Bircok kişi tarafından beklenen gun sonunda gelir. Surumun duyurulduğu 23:00'dan itibaren 24 saat boyunca TUBİTAK – TTNet Internet omurgasının % 80'i Pardus'u indirmek isteyenler tarafından işgal edilir ve kısa sureli bir Internet krizi yaşanır. Takip eden bir aylık donemde Pardus 100 binden fazla indirilecek, web sayfaları 250 binden fazla insan tarafından ziyaret edilmiş olacaktır. İlk kararlı surumunden bu yana Pardus'un 1.700'den fazla hatası giderilmiş, yazılım depolarına 700'den fazla yeni yazılım eklenmiştir. Yurt dışındaki ciddi Linux haber sitelerinde Pardus ve ozgun projelerine ovgulerle dolu ve Pardus'un rakiplerinden ustun olduğu noktalara dikkat ceken makaleler yayınlanır.
16 Mart 2007, Pardus 2007.1 Felis chaus
Pardus 2007 ardından calışmalar devam eder. Yapılan calışmalar 16 Mart tarihine gelindiğinde kendini yeni bir guncelleme surumu olarak ortaya cıkartır. Nesli tehlike altında olan Felis chaus (Sazlık Kedisi) surume adını verir. Bu tarihten itibaren Pardus her kararlı surum icin uc aylık aralıklarla guncelleme surumleri yayınlamaya başlayacaktır.
12 Temmuz 2007, Pardus 2007.2 Caracal caracal
Pardus 2007 urun ailesinin ikinci guncelleme surumu Caracal caracal duyuruldu. 700 kadar guncelleme ve hata duzeltmesini icinde barındıran KDE 3.5.7 masaustu ortamıyla gelen surum oncesinde, Pardus destekcilerinin de desteğiyle, KDE bileşenlerinin Turkce yerelleştirmelerinde ciddi bir kalite artışı yakalandı. Yeni surum, ozellikle PDF araclarının yonetimi ve gosteriminde ciddi performans artışları sağlıyor.
Caracal caracal (Karakulak) surumunde dikkati ceken yenilikler arasında, PEAP-MSCHAPv2 desteğiyle birlikte gelen Ağ Yoneticisi uygulaması ve Jmicron desteği var. Pardus 2007.2 Caracal caracal, acılış surecinde gorulen GRUB girdilerini eklemek, değiştirmek ya da silmek icin kullanılabilen yeni bir acılış yoneticisini de sunmaya başlar.
19 Kasım 2007, Pardus 2007.3 Lynx lynx
Pardus 2007 urun ailesinin ucuncu guncelleme surumu Lynx lynx duyuruldu. 300 kadar guncelleme ve hata duzeltmesini icinde barındıran KDE 3.5.8 masaustu ortamı ile gelen surumde dikkati ceken yenilikler arasında, mevcut profillerinizde bulunan ağları otomatik algılayabilen ve otomatik olarak o profile geciş yapabilen Ağ yoneticisi ile bircok paketin en guncel surumleri ve OpenOffice.org 2.3 sayılabilir.
28 Haziran 2008, Pardus 2008
Yaklaşık sekiz ay suren calışmaların ardından, Pardus 2008 cıktı.
Pardus 2008 surumuyle birlikte pek cok yenilik Pardus kullanıcılarına sunulmaya başlandı. 2008 ile birlikte gelen gelişmiş yetki denetim sistemi, tum kullanıcıların yetkilerini detaylı bir şekilde duzenlemesine, Pardus'un parola sorma ve yetkilendirme davranışını kolayca ozelleştirilebilmesine izin veriyor. Yenilenen Kullanıcı Yoneticisi tum kullanıcılar icin yetki yonetimini kolay ve guvenli hale getiriyor. Pardus geliştiricileri tarafından geliştirilen yetkilendirme sistemi ve yetki yonetimi arayuzleri PolicyKit - dbus altyapısını kullanıyor ve COMAR ile birlikte calışarak tum sistemde sorunsuz bir yetki denetimi altyapısı sunuyor.
Yeni Ağ Yoneticisi (network manager) uygulaması, oluşturulan ağ profillerini otomatik olarak algılıyor. Bağlantı bilgilerini sistem cekmecesinden izlenebiliyor, surekli guncel bilgi alınabiliyor. Kablo (ethernet), kablosuz (wireless) ve modem bağlantıları değişik mekÂnlara gore profil olarak saklanabiliyor, ozel ayar isteyen ağlara kolaylıkla bağlanılabiliyor.
Birkac tıklamayla yeni uygulamalar indirmeyi ve kurmayı sağlayan paket yoneticisi (PiSi), Pardus 2008 ile birlikte daha da gelişti ve hızlandı. Uygulamalar yalnızca yapılan değişiklikleri iceren kucuk paketler indirerek guncellenebiliyor artık. PiSi'nin yeni gecmiş yonetimi desteği ve yeni Gecmiş Yoneticisi ile sisteme kurulan eski paketlere donmek, sistemin o anki anlık goruntusunu kaydetmek ve bu goruntuler arasında kolayca geciş yapabilmek mumkun.
Pardus'u sabit diske kurmak icin kullanılan YALI (Yet Another Linux Installer), ilk adımda kurulum icin gerekli soruları sorup, ardından yaklaşık 30 dakika suren kurulum işlemine geciyor. Kullanıcı bilgileri, otomatik giriş, zaman dilimini - sistem klavye ve dili gibi ozelleştirmeleri kolayca yapılmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak, YALI sistemdeki sabit diskleri yonetmeyi kolaylaştıran yeni bir bolumlendirme arayuzunu de iceriyor.
Pardus'un yeni kullanıcıları karşılayan uygulaması Kaptan da Pardus 2008 ile birlikte yenilendi. Kullanıcıların klavye/fare, masaustu, ağ ve paket yonetimi ayarlarını tek bir noktadan kolayca yapmalarını sağlayan Kaptan, kullanıcıların sistem ayarlarının iyileştirilmesi icin onerilerde de bulunuyor. Pardus 2008'in bir diğer yeni ozelliği olan Goruntu Yoneticisi, kullanıcıların monitor ve ekran kartı ayarlarını kolayca yapmalarını sağlıyordu. Cozunurluk, renk derinliği, coklu ekran yapılandırması gibi gelişmiş ayarların arayuzden yapılması sağlayan Goruntu Yoneticisi, COMAR goruntu yapılandırma altyapısını (zorg) kullanıyor.
Pardus'un guclu yanlarından biri olan otomatik donanım tanıma, Pardus 2008 ile daha da gelişti. Pardus 2008 ile birlikte sisteme bağlanan yazıcılar da otomatik olarak tanınarak yapılandırılıyor. Ozellikle kablosuz ağ cihazları, web kamera, yazıcı - tarayıcı gibi sıkca kullanılan donanım urunleri cok daha sorunsuz bir şekilde destekleniyor.
Pardus 2008 surumu, Pardus teknolojilerindeki yeniliklerin yanında bircok guncellemeyi de iceriyordu:
KDE 3.5.9 masaustu ortamı 2.6.25.9 Linux cekirdeği ile daha fazla donanım desteği, kararlı ve guvenilir sistem, Altyapı tarafında gcc 4.3.1, glibc 2.8, Python 2.5, Java 6 gibi onemli yenilikler, İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox 3.0, Tum ofis dosya bicimleri ile uyumlu calışabilen OpenOffice.org 2.4.1, Hataları giderilmiş ve en son surume yukseltilmiş yuzlerce ozgur yazılım
15 Eylul 2008, Pardus 2008.1 Hyaena hyaena
Pardus 2008'in ilk ara surumu olan Pardus 2008.1 Hyaena hyaena titiz bir test surecinin ardından kullanıcıları ile buluştu. Pardus Test Ekibi tarafından yapılan detaylı testlerden sonra FTP sunucularında indirilmek uzere yerini alan Pardus 2008.1, ismini nesli tehlikede olan bir başka Anadolu canlısından alıyor: Pardus 2008.1, cizgili sırtlan olarak bilinen Hyaena hyaena'yı anıyor.
Pardus 2008.1 Hyaena hyaena ile beraber gelen ilk buyuk yenilik, 2008 serisinin de artık bir Calışan CD'ye kavuşmuş olması. Calışan CD iki farklı surum olarak yayınlandı. Bu surumlerden ilki kullanıcılara Pardus'un kararlı masaustu ortamı olan KDE 3.5 serisini deneme olanağı veren Calışan CD. Diğer CD ise KDE'nin en yeni masaustu ortamı olan KDE 4 serisini kullanıcılara tanıtmayı ve KDE 4 ile Pardus'u denemek isteyen kullanıcıları tatmin etmeyi amaclayan KDE 4 tabanlı Calışan CD. KDE 4 tabanlı CD, KDE 4'un en yeni ve kararlı surumu olan KDE 4.1.1'i iceriyor.
Kurulan CD ile gelen yenilikler de en az Calışan CD'de olduğu kadar heyecan verici. 2008.1 ile İsvecce dilini de desteklemeye başlayan Pardus, artık 11 farklı dile destek veriyor. Bu dil ceşitliliği 2008.1 ile karşımıza iki farklı Kurulan CD'nin cıkmasına neden oldu. İlk Kurulan CD, kurulumda sadece İngilizce ve Turkce dillerini destekliyor ve diğer diller CD'de yer almadığı icin daha fazla program ve geliştirme aracını yanında getiriyor. Uluslararası Kurulan CD ise Pardus 2008.1 surumunun desteklediği 11 dilin yerellerini beraberinde getiriyor.
Tum bu yeniliklerin yanı sıra Pardus 2008.1 Hyaena hyaena, 2008 surumunu takip eden 2,5 aylık surecte yapılan pek cok hata duzeltmeleri ve guncellemeleri de iceriyordu. Pardus 2008.1'de yer bulan bazı temel bileşenlerse şoyle:
KDE 3.5.10 Mozilla Firefox 3.0.1 OpenOffice.org 2.4.1.7 2.6.25.16 Linux cekirdeği Guncellenen pek cok program Pardus 2008.1'de yerini aldı.
31 Ocak 2009, Pardus 2008.2 Canis aureus
Pardus 2008.2 surum ismini, yaşam alanları tehdit altında olan başka bir Anadolu canlısından alıyor. Pardus 2008.2'nin surum adı Canis aureus. Bir başka deyişle, "Altın cakal".
Pardus 2008.2 Canis aureus surumuyle Kurulan CD icerisindeki 648 pakette yaklaşık 120 hata duzeltmesi, 60'ın uzerinde guvenlik guncellemesi kullanıcılara ulaştı. Yine aynı surede CD'ye yeni ozellik ve destekler ekleyen 23 yeni paket dÂhil oldu, CD icindeki toplam 648 paketin 181'i guncellendi.
Pardus 2008.2 Canis aureus, beraberinde bir suru yeni ozellik getiriyor. Pardus'un temel teknolojileri olan PiSi ve COMAR bircok yeni ozelliği desteklerken, daha sorunsuz bir kurulum icin YALI'nın guncellenmiş surumunu kullanılıyor. Acılış sisteminde yapılan iyileştirmelerle Pardus kullanan sistemlerin acılışı hızlanırken, uzak dosya sistemleri altyapısı icin de bircok iyileştirme, Pardus 2008.2 ile birlikte gelen yenilikler arasında goze carpıyor.
Pardus 2008.2 Canis aureus ile birlikte yeni surume yukseltilen Ağ Yoneticisi ve ağ yapılandırma altyapısı da bir seri yenilik ve hata duzeltmesi iceriyor. Bu iyileştirmelerin ilk anda goze carpanları şoyle:
Kullanıcı ve bağlantı tabanlı DNS ayarları iyileştirmeleri, DHCP ve zaman aşımı iyileştirmeleri, ASCII olmayan ESSID iyileştirmeleri, Bağlantı başlatma ve durdurma sırasında betik calıştırma desteği.
17 Temmuz 2009, Pardus 2009
Pardus Projesi'nin daha hızlı, kaliteli ve yepyeni bir masaustu deneyimi sunan son surumu Pardus 2009, kullanıcılarla buluştu. YALI ve PiSi'de yapılan iyileştirmeler ile kurulum hızı iki kat artan Pardus 2009, ortalama bir bilgisayara 15 dakikada kurulabiliyor. Kurulu sistemde son yapılan guncellemeleri geri almak, silinen onyukleyiciyi tekrar yuklemek gibi kurtarma ve sorun giderme işlemleri de yeni YALI ile yapılabiliyor.
Pardus 2009 ile birlikte KDE4 ontanımlı olarak geliyor. Ayrıca tum KDE yazılımları da yeni KDE ile uyumlu en guncel surumleri ile Pardus depolarında yer alıyor. Başlıca yenilikler şoyle:
KDE 4.2.4 Linux cekirdeği surum 2.6.30.1 OpenOffice.org ofis arac seti 3.1.0.6 Firefox internet tarayıcı 3.5.1 Xorg 1.6.2
15 Ocak 2010, Pardus 2009.1 Anthropoides virgo
Pardus 2009 surumum ilk ara surumu olan Pardus 2009.1 Anthropoides virgo cıktı. Bir başka deyişle, "Telli turna". Bilgisayara kurulmaya ihtiyac duymadan kullanılabilen Calışan CD'nin 2009.1 surumu de yeni Pardus ile gelen ozellikler arasında.
Pardus 2009.1 ile birlikte KDE masaustu ortamının 4.3.4 surumu, cok daha fazla donanımı destekleyen Linux cekirdeğinin 2.6.31.11 surumu, Mozilla Firefox 3.5.7, OpenOffice.org 3.1.1.5, Xorg 1.6.5 gibi onemli guncellemeler bulunuyor.
3 Şubat 2010, Surum Camia Temsilcisi
Pardus 2009'un geliştirilme surecinde sevgili Selim OK'un ustlendiği gorevi, yeni donemde sevgili Kubilay KOCABALKAN ustlenecek.
3 Haziran 2010, Pardus 2009.2 Geronticus eremita
Pardus 2009 surumunun Pardus 2009.1'den sonra ikinci ara surumu olan Pardus 2009.2 Geronticus eremita cıktı. Bir başka deyişle, "Kelaynak". Bu surum ile birlikte birden cok dil destekli uluslararası surum DVD olarak geliyor. Uluslar arası surumde Turkce desteğinin yanı sıra daha fazla yazılım bulunmaktadır.
KDE 4.4.4, Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.Org Ofis Arac Seti 3.2.1.3, Mozilla Firefox 3.6.3 gibi onemli guncellemeler bulunmaktadır.
26 Ağustos 2010, Pardus 2011 Alfa
Pardus 2011 Alfa surumunun, 64 ve 32 bit mimariler icin Kurulan goruntuleri yayınlandı. Calışan CD/DVD ile ilgili bazı sıkıntılar olduğundan dolayı Alfa surumu icin Calışan CD/DVD yayınlanmadı. Bu surumde, KDE 4.5 masaustu ortamı ve yeni KDE Ağ Yoneticisi arayuzu, Firefox 4 (beta4), GCC 4.5, glibc 2.12 gibi yenilikler bulunuyor.
16 Eylul 2010, Pardus 2011 Alfa 2
Pardus 2011 Alfa 2 surumunun, 64 ve 32 bit mimariler icin Kurulan ve Calışan goruntuleri yayınlandı. Alfa surumunden bu yana yapılan yeniliklerin birkacı şu şekilde:
170'e yakın yeni paket ve 100'e yakın guncelleme, 2011 paket deposunda yerini aldı. Yonetim aracları (Acılış, Guvenlik Duvarı, Paket, Servis ve Kullanıcı Yoneticileri) ve Kaptan Pardus 2011'e dahil edildi. Paket Yoneticisi yeni arayuzuyle kullanıcılara sunuldu. KDE'nin son kararlı surumu olan 4.5.1 tum paketleri ile 2011'e dÂhil edildi. Bircok yeni donanım desteğiyle yeni cekirdek surumu (2.6.36_rc4) Alfa 2'de kullanılmaya başlandı.
21 Ekim 2010, Pardus 2011 Beta
Pardus 2011 Beta surumunun, 64 ve 32 bit mimariler icin Calışan ve Kurulan goruntuleri yayınlandı. Pardus 2011 Beta surumune Alfa 2'den bu yana, 150 yeni paket ve 633 guncelleme dÂhil edildi. Beta surumunde yapılan yeniliklerin birkacı şu şekilde:
YALI, LVM/RAID desteği ve disk bolumlendirme ekranıyla yepyeni bir arayuze kavuştu. Paket Yoneticisi arayuzunde yapılan bazı yenilikler ve efektlerin yanı sıra PiSi altyapısında yapılan iyileştirmelerle cok daha hızlı paket guncelleme ve kurulumu gercekleşiyor. Pardus'un ontanımlı masaustu ortamı KDE, 4.5.2 surumuyle geliyor. İnternet tarayıcısı olarak Firefox dışındaki alternatifleri tercih eden kullanıcılar icin Chromium ve Rekonq gibi uygulamalar da hazır bekliyor Kullanıcılar, Pardus 2011'de ofis ihtiyacları icin OpenOffice.org'un ozgur bir proje olarak devamı niteliğindeki LibreOffice'i kullanabilecekler. Yeni bilgisayarları olan kullanıcılar icin Linux cekirdeğinin 2.6.36-rc7 surumu guncel donanımlar icin destek sağlıyor.
Wikipedia
Surekli guncellenecektir...
__________________
Pardus'un Tarihcesi
Tarih0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Pardus'un Tarihcesi