Klarnetin Tarihcesi

Klarnet Tarihi 17.yuzyılda Chalumeau (Şalumo) adıyla orkestralarda icra edilen bu nefesli saz klarnetin atasıydı. Fransızca�dan gelen bu isim nefesli sazların genel adıydı. Aynı yuzyılda Denner adlı calgı yapım ustası Şalumo�yu geliştirerek bugunku sisteme doğru ilk adımı atmıştır. 18.yuzyılda keşfedilen enstrumanın orkestraya dahil edilmesi 1750 yılında olmuştur. 1800�lu yıllarda klarnetin oda orkestralarında yaygınlaşmasında Mozart�ın rolunun buyuk olduğu bilinmektedir. 1812�de Paris Konservatuarı�nda oğretim uyesi olan Ivan Muler klarnete farklı mekanikler ekledi. Muller�in 13 tuşlu hale getirdiği enstruman Denner�in sistemine gore daha karmaşıktı. 1840 yılında ses sistemleri icin metal tuş mekanizması flut ve obua�da olduğu gibi klarnette de kullanılmıştır. Paris Konservatuarı Klarnet bolumu oğretim uyesi Klose �Boehm Sistemi� ni klarnete uyguladıktan sonra 1860 yılına kadar enstruman uzerinde mekanik gelişmeler devam etti. 1900- 1925 yılları arasında klarnet artık radyo ve studyo kayıtlarında onemli yer tutmaya başladı. Perde sistemlerinin esas amacı akustiğin daha kaliteli elde edilmesi yonunde idi. Şalumo ile 1600�lerde 1,5 oktav ses genişliğiyle yola cıkan klarnet Mozart�ın koncerto ve Quintet�lerinde yumuşak ve koyu sesiyle klasik, caz ve pop orkestralar ının vazgecilmez nefesli sazı olarak bugun konservatuarlarda eğitim metotlarında ve muzik literaturunde yerini almıştır.

Alıntıdır