Hayal kırıklığı yaşarlar.
Baskıcı ve işgalci aileler iyi cocuk yetiştirme adına aşırı eleştirel yaklaşımlarda bulunarak cocuklarının mukemmeliyetci olması yolundaki ilk taşları doşerler. Mukemmeliyetci kişilerin yakın ilişkilerde beklentileri yuksek olduğu icin sıkca hayal kırıklığı yaşarlar. İş yaşamında cok sorumluluk ustlendikleri ve aşırı calıştıkları icin ailelerine yeteri kadar zaman ayırmazlar ve problemler yaşarlar. Bu kişiler en ufak bir eleştiriye bile kahrolur ve gunlerce kafalarına takarlar.
Başarısızlık durumunda cok kolay DEPRESYONa girerler. Cok tartışırlar. Risk almayı sevmediklerinden risk gerektiren gorevlerden kacarlar. Peki bu kişiler başka neler yaşarlar? Hangi zorluklarda ne gibi tepkiler verirler? Bu kişilik tedavi gerektirir mi gibi soruları Memory Center Noropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikolog Zehra Erol'a sorduk.
-Mukemmeliyetcilik dediğimiz şey nedir?
Kusursuza ulaşma cabasıdır mukemmeliyetcilik... İdeale ulaşmaya calışmak, hic hata ve eksik yapmamayı arzulamaktır. Bu kişilerin yuksek hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak icin yoğun bir caba harcar. Ulaşamadıkların da buyuk bir hayal kırıklığı yaşarlar.
-Mukemmeliyetcilik bir kişilik tipi midir?
Mukemmeliyetcilik bir kişilik ozelliği olduğu gibi cok boyutlu bir kişilik tipidir.
-Daha cok kadınlar da mı erkeklerde mi goruyorsunuz?
Kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanıyor.
- Ailede benzer kişilerin varlığı bir etken midir?
Ebeveynlerin mukemmeliyetci yaklaşımları etkendir. Cocuk anne ve babadan biri mukemmeliyetci olduğunda model alabiliyor. Ayrıca baskıcı ve koruyucu yaklaşımı olan ailelerde cocuk eleştirilmemek adına mukemmeliyetci tutumlar geliştirebiliyor. Anne ve babası tarafından kabul gormek her cocuğun kendine guvenmesini ve rahat girişimde bulunmasını sağlar. Ebeveynleri tarafından hataları, eksikleri surekli gundeme getirilen Cocuklar yetersizlik duygularını aşabilmek icin kusursuz olmaya cabalarlar. Anne ve babalarının gormek istediği kusursuz cocuk olma cabasına farkında olmadan girerler.
Ruh hallerimiz turlu turlu...
ALINTIDIR..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji ßen Mukemmeliyetciliği iyi ßir Dawranış oLarak ßilirdim..Qysa...