İğrenme duygusunun korkuyla benzer bir evrimsel taban cercevesinde geliştiği one suruluyor.
Yaradan sızan iltihabın veya curumuş etin goruntusu pek cok kişinin midesini bulandırmaya yeter ve bu gibi zararlı oluşumlardan kacınmanın da evrimsel bir dayanağının olması muhtemel. Aslında bu durum cok daha derin anlamlarla da ilişkili olabilir. Orneğin tiksinti, ahlak duygusunun ortaya cıkmasına neden olmuş olabilir.
Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakultesi’nden Valerie Curtis, tiksinmenin korkuyla aynı nedenlerle evrildiği goruşunde. Korku bizleri aslan ya da ayılar gibi avcılardan uzak tutmaktayken, iğrenmeyse parazit ve bakteriler gibi cok daha kucuk boyutlu olanlarına karşı bir koruyucu melek olma ozelliği taşıyor. Ustelik iğrenme duygusu, olumcul bakterileri tanıyarak onlardan uzaklaşan basit nematotlarda (bir yuvarlak solucan) bile gorulduğu şekliyle, hemen her canlıda mevcut.

[IMG]http://img196.**************/img196/820/34485718.jpg[/IMG]

Tum bunlar oldukca mantıklı fakat Curtis işin bir başka boyutuna dikkat cekiyor, “Eğer on bahcenize dışkılasam ya da ictiğiniz kahveye tukursem ya da toplu taşıma araclarında surekli olarak kokulu gazlar uretsem sizleri vucut sıvılarımla tehdit etmiş olurum ve bu nedenle de hoş karşılanmaz. Fakat aslında ahlak kavramının gelişimine yonelik ilk izleri oluşturur. En azından ahlak kurallarını toplum icinde ortaya cıkaran yollardan bir tanesidir, yani yaydıklarınızla diğer insanları hasta etmemek. İnsanların kotu davranışlarıyla ortaya cıkan tiksinti duygusu organik sistemimizle doğrudan ilişkili.”
Bu oldukca ilginc bir yaklaşım olmasına karşın, ahlak kurallarının butununun ortaya cıkışından tamamiyle sorumlu olamaz. Orneğin hırsızlık veya insan oldurmek toplum tarafından ahlaksızca gorulen davranışlar olmasına karşın iğrenme duygusuyla ilişkili değildirler. Curtis’in bulmacanın bu parcasına ilişkin duşunceleriyse şoyle: “Hastalık yapan etkenlere en fazla acık olan toplumlar daha fazla kapalı, sıkı ve koruyucu kurallara sahiptirler. Eğer hastalıkların yaygın olduğu bir toplumda yaşıyorsanız iğrenme konusunda daha hassas olacaksınız ve bu da tum topluluk icin gecerli bir hale gelecektir.”
Cornell Universitesi’nden David Pizarro ise iğrenmenin evrimsel bir tabanının olduğunu duşunmenin bir cok şeyi acıkladığını duşunmesine karşın yaklaşımın geniş bir yelpazeye uygulanması halinde kafasında soru işaretleri belirdiğini ifade ediyor, “Orneğin bir enfeksiyon salgın halini aldığında, insanların buna ozellikle dikkat ettiklerini ancak bundan kacınmaya yonelik olarak ozel bir sistem geliştirmediklerini duşunuyorum.”

__________________