M.O. 3000-2000 yıllarını kapsayan eski Tunc Devri’nde Camardı ve cevresinin onemli bir yerleşim bolgesi olduğu Celaller Koyu civarında Goltepe Kestel oren yerinde yapılan arkeolojik kazılar sonunda anlaşılmıştır. Orta Anadolu’da Hitit Donemi olarak bilinen M.O.2000-700 yıllarında Niğde ve civarında dolayısıyla Camardı’nda Hititler’in hukum surduğu bilinmektedir. Daha sonra sırasıyla Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu (Doğu Roma) hakimiyetine giren İlcenin Turklerle ilk teması Melikşah zamanındadır. Bolgenin Selcuklular tarafından fethedilmesi (1166) bunu takip eden yıllarda II. Kılıcaslan Donemi’ne rastlar. 1243 yılından sonra İlhanlıların himayesine giren İlce daha sonra Eratna Beyliği ve Karamanoğulları Beyliği himayesine girmiştir.
Osmanlı Devleti’nin bolgeyle ilgili ilk teması Yıldırım Beyazıt donemindedir. Beyazıt savaşmaksızın aldığı Konya-Niğde civarını tekrar Karamanoğulları’na vermiştir.
İlcemizin de bulunduğu bolgeler kesin olarak 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.1869 Konya Vilayeti salnamelerinde Niğde Merkez kazasına bağlı halen Camardı İlcesi’nin mahalleleri olan Bereketli ve Maden Karyelerinden bahsedilmektedir.

Camardı 1910 yılından 1948 yılına kadar mulki taksimata gore bucak teşkilatı olarak kalmış, Vilayet merkezine olan uzaklığı ve kış aylarında yolun kapanması gibi nedenlerle hizmet goturmede gucluklerle karşılaşıldığı icin İlce Teşkilatı kurulmasına gerek gorulmuş, 11 Haziran 1947 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile İlce yapılmıştır.

İlcenin halen kullanılan CAMARDI ismi tarihte bazen Şamardı, bazen Maden ve Bereketli olarak kullanılmıştır. İlce yerleşim yerinin dağlık ve ormanlık bolgede kurulu olması Camardı adını almasında etkili olduğu rivayet edilmiştir


Kaynak.

__________________