Yapılan araştırmalarda tarihte faizi ilk olarak, Sumerlerin MO 3000 yıllarında kullandığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 5000 yıllık tarihi olan faiz ilk olarak borc verilen tohumların geri alınırken, %20 daha fazla oranda alınmasıyla ortaya cıkmıştır.

Faiz; bir borc anlaşmasının satışı sonucu elde edilen veya uretim amaclı girdi olarak kullanılan sermayenin getiri oranıdır. Bu iki anlam iktisadi acıdan birbirlerinden farklı değillerdir ve iktisatcılar tarafından faiz olarak nitelendirilirler

Bazı inanışlara gore faizin haram olduğu ile ilgili bilgiler varken bazı inanışlarda bu konu bazı standartlara dayandırılmıştır. Hıristiyanlığın ilk kitabı olan Luka incilinde faiz haram kılınmıştır. Yahudilerde ise faizle ilgili cifte standart mevcuttur. Kendi din mensupları arasında faiz almak haram kılınmışken yabancılardan faiz almak serbesttir.

Bazı inanışlara gore de kendisinden fakir olandan faiz almak haramken kendisinden zengin olanlara faiz vermek serbesttir. Gunumuzde yatırımcılar faizi yatırım aracı olarak gormektedir. Bankalar faizi sermayenin karı olarak gormektedir. Faiz ile borclanan kişi ve kurumlarda faizi borc olarak gormektedirler.

Faiz borclanma sisteminde yapılan anlaşmada mantık dışındaysa eğer, (tefecilerle olan alışverişlerdeki gibi) bileşik faizde anapara odeme imkanını ortadan kaldırabilir ve bu nedenle iflasa neden olabilir..

Gecmişte Amerika da mortgage kredilerinin yanlış kişilere verilmesi ve faiz oranlarındaki adaletsizlik yuzunden ulke ekonomik olarak gerilemiştir.

Ulkemizde faizin yonetimini T.C. merkez bankası yapmaktadır. Faiz yonetimi eğer yanlış yapılırsa ulkede refah seviyesi duşebilir.
__________________