İktidar Kişiler-arası, Organizasyonal ve Global Boyutları
Ders Tanımı
“Sosyal bilimlerdeki temel konsept iktidardır, fizikte temel konseptin enerji olması gibi.”
Russell, Bertrand. İktidar: Yeni bir Sosyal Analiz.
“İktidar ilişkileri maksatlıdır ve subjektif değildir.. [B]u ilişkiler hesaplama ile aşılanmışlardır: bir dizi amac ve maksat olmadan iktidar uygulanmaz. Ancak bu, iktidarın bireysel oznenin secimi ya da kararından sonuclandığı anlamına gelmez.”
Foucault, Michel. Cinselliğin Tarihi. 1. Cilt.
İktidar, kişisel hayatta olduğu kadar toplumda da en onemli fenomenlerden birisidir; herkesin istediğini yapmakta eşit derecede ozgur olduğunu duşunerek hareket etsek de, olanları belirlemek konusunda hepimiz eşit iktidara sahip değiliz. İktidar calışmaları resmi siyaset ya da her kurumda ve her hayatta ki işlemde şiddet kullanılmasının cok otesindedir: etrafımızdaki insanlardan nasıl etkilendiğimiz, ailede hakim kararları kimin verdiği, insanların işlerinde nasıl ilerledikleri, demokratik hukumetlerin, gercekten, insanların “iradelerini” temsil edip etmediği.
Bu ders uc bolume ayrılmıştır. İlk bolum iktidar konseptinin ilk tanımlamaları ve analizini icerir. İktidarı, etkiden, uyum sağlamadan ve sosyalleşmeden ayırt etme cabası ile başlayacağız; daha sonra sosyal iktidarın ceşitli formlarını inceleyeceğiz. Bunu yaparken daha cok sosyal ilişkilerde iktidarın kullanılma yollarının betimleyici ampirik ve tarihi calışmaları kullanacağız.
Dersin ikinci kısmı toplumda iktidarın kaynakları ve dağılımına dair bir dizi genel soruyu geliştirmek icin tarihsel olarak onemli yazarlardan faydalanır. Bu bolum, modern dunyada kurumsallaşmış iktidarın kaynaklarını ve boyutlarını saptayarak sona erer. Bu ikinci bolumun sonunda, iktidarın ilk yaptığımız kavramsallaştırmasını gozden gecirerek, iktidara dair daha komplike ve yapısal bir anlayış ureteceğiz.
Dersin son kısmı ampirik calışmalara geri donerek, mesleklerde, organizasyonlarda, cemaatlerde, uluslarda ve dunyada iktidar dağılımını ve organizasyonunu inceleyeceğiz. Kurumsallaşmış iktidarı sorgulayan ve iktidarı paylaşan durumlar yaratan direnc ihtimallerinin analizi ile dersi bitireceğiz.
KULTUREL ANTROPOLOJİYE GİRİŞ
Kursun amacı, oğrencileri kultur antropolojisinin yontem ve bulgularıyla tanıştırmaktır. Okumalarda; bir nukleer silah laboratuarı, Sudan’da hayvancılıkla gecinen bir toplum ve Los Angeles’teki bir Yahudi Huzurevi gibi cok farklı durum ve kurumlara yer verilmiştir. Antropolojinin bazı bulgu ve sonucları tartışıldığı kursun asıl amacı: kulturel farklar ile farkların yarattığı sorunlar; toplum ve kulturlerin uzun sureli alan calışmasıyla incelenmesi, ve hepsinden onemlisi, oteki toplumlarla kendi toplumumuzun yaşam farkları uzerinde analitik (bilimsel / karşılaştırmalı) duşunmeyi oğrenmektir.
http://dersnotusinav.blogspot.com/20...tropoloji.html
__________________
Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Antropoloji
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●78 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Antropoloji