Cernobil faciası Sovyet topraklarında meydana gelen ve dunyayı etkileyen bir patlamaydı. Yankıları halen surmekte ve etkilerini de gorebilmekteyiz.Cernobil nukleer santralinin 4 numaralı reaktorunde gercekleştirilen ve zayıf guvenlik onlemleri ve hatalı santral calışanları ve gercekleşebilecek buyuk bir patlama…
Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının 200-250 katı kadar daha fazla radyoaktif madde yeryuzune sızdı ve deney gercekten olumcul bir hal aldı. Kaza sonrası Kuzey yarımkuredeki hemen hemen her alanda Cernobil’in etkileri ve zararları gozle gorulur şekildeydi. Bunun yanı sıra ruzgar ve iklim olaylarının da etkisiyle radyoaktif maddelerden farklı farklı ulkeler de nasibini aldılar. 150.000 km² toprağı etkisi altına aldığı ve kirlettiği soyleniyor araştırmacılar tarafından. Almanya’nın guneyinde ve İngilterede insan olumleri ve kanser riski daha da arttı bunun yanı sıra hayvan olumlerinin onu kesilemedi.
Ortaya konulan verilerin gerceklik payı bana gore sıfır cunku yaptığım araştırmalarda hala nukleer santralin kullanılabilir ve zararsız olduğu savunuluyor ve aklama calışmaları devam ediyor. Bu konuda en buyuk tepkiyi Greenpeace gosteriyor. Olu sayısı 93.000 onların rakamlarına gore…
Ulkemizde Trakya ve Karadenizde etkisini gosteren Cernobil ozellikle Karadeniz bolgesi halkının toprağını bitirmiş durumda yetiştirilen urunler eğer tabi olgunlaşabilirse tamamen zararlı ve kanser icin cok musait.
Cernobil Santrali
Santral her biri 1000 megavat (mW) gucunde dort reaktorden meydana geliyordu. 25 nisan 1986′da santralin dort numaralı reaktoru rutin bakım icin kontrol altına alındı. Muhendisler bu ara icerisinde deneyi gercekleştirmek icin bir fırsat olarak duşunduler. Deneyin amacı tam olarak, reaktorun calışması ansızın durduğunda buhar turbinlerinin ne kadar sure calışmayı surdureceklerini ve boylece ne kadar sure acil guvenlik sistemine guc sağlayabileceklerini gormekti.
Reaktorun gucu duşuruldu. Gun icinde bu tekrarlandı ve olumcul deney adım adım hızlandırıldı. Patlama sonrası faciaların onu kesilemedi 30 ayrı yangın sardı etrafı. Bilincsiz itfaiye gorevlileri gereken ekipmanlardan yoksun calışmaya başladılar santral gorevlileri ile birlikte radyasyondan en fazla etkilenen ikinci şahıslar onlardı.
Kaza sonrası calışma ekibinde bulunanlar ve o bolgedeki insanların kurtulma şansları olmadı. Bu da yetmezmiş gibi cevresinde bulunanlar ve cocukları da bu faciadan etkilenen kişilerdi. Tiroid kanseri en cok başgosteren hastalık oldu o donemde ve onune gecmek cok zordu. Losemi…O donemin baş belasıydı ve olu sayısı gun gectikce artıyor ve bu facianın yaraları kapanmıyordu. Cernobil 2000 yılına kadar faaliyetlerini surdurdu etrafına bir duvar cekildi tabii bu duvar hicbir işe yaramadı ve yapılan baskılar sonucu 2000 yılında Cernobil’in sonu geldi ve kapatıldı.

Kaynak
__________________