Turklerin Trakya'yı fethini sağlayan kuvvetlerin başında Yorukler gelmektedir. Orhan Bey'den başlayarak Fatih Sultan Mehmed'e kadar Osmanlı Padişahları Rumeli'nin fethinde ozellikle Yoruk kuvvetlerini kullanmışlardır.Yoruk kuvvetlerinin komutanları ve Yoruklerin Bey'leri Tekirdağ, Hayrabolu ve Corlu'da otururdu. İstanbul'un fethinden hemen once bolgede Yoruk Ocakları'nın sayısının 419'a kadar ulaştığı Osmanlı Arşivleri'nde mevcuttur . Fetih sonrası Anadolu'dan aileler bolgeye iskan edilirken Hayrabolu bolgesine de cok sayıda Yoruk boyları yerleştirilmiştir.
Hayrabolu'ya Anadolu'dan bir cok evliya ve ahi de gelerek yerleşmiştir.İlcemizde turbesi bulunan Sarban-i Ahmet, 1535 yılında Kanuni Sultan Suleyman'ın fermanı ile Hayrabolu'da dergah acmıştır.Vefatından sonra kapanan bu dergah 1888 yılında Sultan Abdulhamid'in bir fermanı ile tekrar acılmış ve bir sure daha faaliyette kalmıştır
Hayrabolu, Avrupa'ya fetihlere giden Turk Ordusu'nun uzun sure konaklama ve karargah merkezlerinden biri olmuştur. Hayrabolu bolgesinde konaklayan ordu, hayvanların bakımlarını yapmış, askerlerini dinlendirmiş, hazırlıklarını son kez gozden gecirerek Balkanlara Avrupa'ya sefere gitmiştir.İkinci kez fethinden sonra (1368) Hayrabolu, 1829 yılına kadar işgale uğramamış, savaş gormemiştir. 1829 ve 1878 yıllarında Rusların, I.Balkan savaşında Bulgarların(1912) ve son olarak I.Dunya Savaşı'nda Yunanlıların işgaline uğramıştır. 1914 yılında Hayrabolu'yu işgal edip az sayıdaki kuvvetlerini bolgeye yerleştirerek İstanbul'a ilerleyen Yunanlılar Hayrabolu'da ve bir cok koyunde halktan masum insanları katletmiştirler. Yıllar suren carpışmalardan sonra 14 Kasım 1922 tarihinde Yunan kuvvetleri Hayrabolu bolgesinden cekilmiştirler.
Tarihi Fotoğraflar




[IMG]http://imagizer.**************/v2/640x480q90/89/5bq6.jpg[/IMG]

Kaynak
__________________