Kommagene krallığı Turkiye’nin guneydoğu’sunda Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı kıyılarında kurulmuştu.

Nemrut dağının zirvesindeki heykeller Kommagene sanatının ihtişamını belgeler.Orada doğu ve batı tam bir uyumla kaynaşır.

Ciğkofte’nin doğuşu ile ilgili olarakta , Hz.İbrahim şuanki Urfa ozamanlar’da ise Kommagene topraklarında doğmuş yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır.Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz.İbrahim’i yakmamıştır.Hz.İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı gol binlerce ziyaretci tarafından ziyaret edilmektedir.İşte ciğkoftenin doğuş oykusu , Hz.İbrahim donemine dayandırılmaktadır.
Hz.İbrahim , devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak ,Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut ofkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder.Boylece buyuk bir ateş yakmak uzere yoredeki butun odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını duşunur durur. İşte bu gunlerde bir avcı,avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister.Hanım evde odun bulunmadığını soyler.Cevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, coluk cocuğun ac kalmaması icin hanımından bir care bulmasını ister. Bunun uzerine kadın,ceylanın budundan yağsız et cıkararak bir taş uzerinde başka bir taşla doverek ezmeye başlar.Sonra ezilmiş eti bulgur,biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Boylece o leziz ve tadına doyulmaz “ciğkofte” meydana gelir.
KAYNAK
__________________